9 способів, як батькам допомогти випускнику захиститься від стресу

10 травня 2018 р. 15:36

Державна підсумкова атестація, Зовнішнє незалежне оцінювання - всі ці слова чинять стрес батькам випускників, не кажучи вже про дітей! Як допомогти своъй дитины пережити цей відповідальний період, розповідає професійний психолог.

Стрес у випускників

Для випускника вкрай важлива підтримка батьків у такий складний період як закінчення школи. Скільки всього обрушується на юнаків та дівчат: численні тестування, вибір подальшого навчального закладу і, нарешті, вступ туди. Якихось пару місяців - а насправді межа, за якою дитинство закінчено, і почитається доросле життя, де відповідальність вже лежить на самій молодій людині.

Згадай себе в цей період! Тоді все це здавалося життєво важливим, від іспитів нібито буде залежати все подальше життя. Але зараз з висоти прожитих років ми розуміємо, що тоді наші страхи були перебільшені.

Ми живемо в світі, де кілька найбагатших людей залишили університет і відкрили свою справу. Де шкільні відмінники рідко досягають фінансових висот, де вчителі й так дуже нагнітають обстановку, адже це їх робота, від цього залежить успішність та статистика.

Ми живемо в країні, де 80% населення не люблять свою роботу. Тому, якщо твоя дитина ще не зрозумла, чого прагне, можливо, варто почекати рік, щоб вона визначилася? Почитати книги, відвідати курси, підтягти англійську і вступити вчитися на цікаву професію до в більш престижного вишу?

Якщо ж старшокласник хоче вступати в певний заклад вищої освіти й визначився з професією, завдання батьків - дати розуміння дитині, що іспити - це важливо, але не життєво важливо. Просто важливо :).

Давай більше вибору - таким чином, ти отримаєш дитину, яка вміє приймати важливі і зважені рішення. І як би ти не хотіла їй допомогти, для молодої людини важливий свій досвід. Вирішуючи за дитину, ти надаєш їй «ведмежу послугу», бо вона потрапляє у залежність, і буде знову й знову шукати у тебе підказку або звинувачувати тебе у своїх помилках. Погодься, це не дуже допоможе їй у дорослому житті.

Право дитини на власну думку
Поважай свободу выбору своєї дитини

Та не вимагай від дитя неможливого: якщо воно вчився всі роки на середні оцінки, то як би виснажливо не готувалося до тестів, мало ймовірно, що здасть їх на відмінно. А ось стрес отримає точно, якщо на нього тиснуть в школі, та ще й вдома.

Стрес - це здатність людини адекватно засвоювати, переробляти і генерувати нову інформацію, що дозволяє гнучко й мобільно вибудовувати життєві сценарії та успішно реалізувати їх в мінливому, агресивному середовищі. Долаючи стреси, людина розвивається, дорослішає.

Реальна батьківська допомога

Що ж ти можеш зробити, щоб допомогти дитині розпорядиться своїми силами перед іспитами?

  1. Підтримка.
  2. Допомога, якщо тебе про неї просять.
  3. Разом складіть план підготовки.
  4. Допомагай дотримуватися режиму дня (сон не менше 8 годин).
  5. Стеж за повноцінним харчуванням (більше вітамінів - овочів, фруктів, ягід).
  6. Визнач разом з дитиною його «ефективні години» ( «жайворонок» він чи «сова»). Складні теми краще вивчати в години підйому, повторювати добре знайомі - в години спаду.
  7. Домовтеся, що ввечері напередодні тестування дитина припиняє підготовку. Нехай прогуляється та ляже спати вчасно. Останні дванадцять годин мають піти на підготовку організму, а не підготовку знань. Необхідно «перезапустити мозок».
  8. Налаштовуй свого випускника на успіх. Корисно згадати про його минулі успіхи - це вселяє впевненість. Буди позитивні образи й досвід, з ними пов'язаний, допомагай пережити їх знову і навіть посилити. Образи відкривають доступ до потужних підсвідомих резервів психіки. Оживляй в пам'яті зорові образи, звуки, відчуття, минулих успіхів та перемог дитини.
  9. Говоріть! Увечері за вечерею обговорюй із старшокласником його успіхи в підготовці, цікався, що його хвилює та бентежить. Якщо складно почати таку розмову, батьки можуть першими розповісти про свої власні переживання на іспитах в школі або інституті та про досвід їх успішного подолання. Не знецінюй переживання підлітка, говори, що ти теж переживаєш і хвилюєшся, але не посилюй та нагадуй про те, що в будь-якій ситуації є вихід. Ситуація зі вступом - це тренування перед дорослими проблемами.

Державна підсумкова атестація та Зовнішнє незалежне оцінювання - це перший дорослий справжній стрес для підлітка. Від нього тепер залежить, як його рішення вплинуть на все подальше життя, і тут важливо, який досвід він отримає. Як він навчиться справлятися зі стресом, і що з собою візьме у доросле самостійне життя.

Автор цього матеріалу - Юлія Кондратевич - психолог, психотерапевт, член Київської асоціації практикуючих психологів та психотерапевтів (КАППП), член Української спілки психотерапевтів (УСП), магістр психології, автор психологічного блогу на mama.ua.

Практикующий психолог, психотерапевт
Психолог Юлия Кондратевич

Читай інші статті Юлії Кондратевіч на mama.ua або на її персональному сайті kondratevich.com.

Ваш коментар

2 коментаря

Verulya 19 липня 2018 р. 13:25:29  
Спасибо. Очень полезно
Senorina 26 липня 2018 р. 17:33:44  
Спасибо за информацию. Поучительно

Показати коментарі (2) Приховати коментарі