Чи небезпечний стафілокок у грудному молоці?

13 вересня 2017 р. 16:02

Народження малюка - величезна радість для батьків. А також велика відповідальність за його здоров'я та майбутнє. Перше, що пропонують у пологовому будинку мамі - це погодувати дитину найкращою для нього їжею - грудним молоком.

Аналіз грудного молока на стафілокок

І ми знаємо, що в першому годуванні закладена не тільки їжа, але й передача дитині всієї необхідної мікрофлори для нормального функціонування кишечника. У період годування мама передає дитині не тільки корисні, але й потенційно шкідливі бактерії. Боятися таких слів не варто, адже разом з ними дитя отримує й антитіла до них.

Доволі часто в нашому сучасному світі немовлятам (часто до 3-х місяців) роблять аналіз калу на дисбактеріоз, а мамі - перевіряють грудне молоко на патогенні мікроорганізми. Причина такої дії - кольки, занепокоєння малюка, стул не такий консистенції, як видається належним мамі тощо. Коли ж в результатах аналізів знаходять слово стафілокок, починається паніка: що робити, чим годувати, як лікувати? Давай розберемося, що ж це за мікроб - стафілокок, звідки він береться та, найголовніше, що робити, якщо у дитини, а тим паче, в маминому молоці він виявлений.

Стафілокок - це вид бактерій, які дуже поширені в природі. Представників цього роду можна зустріти практично скрізь: у повітрі, у воді, у тілі тварин або людини. І грудне молоко - не виняток, адже доведено світовою наукою, що воно не є стерильним.

Можна виділити два види стафілокока:

  • Умовно-патогенний - такий вид, який в невеликій кількості не завдає шкоди організму через імунний захист. Але щойно сили організму слабшають, то умовно-патогенні бактерії збільшують свою колонію та провокують симптоми, на які слід звернути увагу.
  • Патогенний - вид бактерій, який є небезпечним для людини і викликає важкі захворювання органів та тканин. До нього відноситься золотистий стафілокок, що спричиняє гнійну ангіну, отити різної локалізації, висипання на шкірі, кон'юнктивіт.

Саме виходячи з того, який вид стафілококу виявлений у аналізах, і наявності симптомів лікарі можуть рекомендувати: лікувати або не лікувати.

Нерідкі випадки, коли стафілокок знаходять в грудному молоці. Логічно, що у матусі виникає питання: звідки там стафілокок? Як лікувати? Чи продовжувати годувати грудьми? Як це позначиться на дитині?

Стафілокок у новонароджених зустрічається, хоча і не обов'язково провокує хвороби
Стафілокок у немовляти

 

Важливо! Виявлення стафілокока в грудному молоці без наявності симптомів у дитини - це не привід для застосування антибіотиків.

Стафілокок - це не симптом, який варто лікувати. Ця бактерія може жити в організмі, але не завдавати  шкоди, адже людина має антитіла до стафілококу, й імунітет не дозволить бактеріям сильно ділитися, тим самим збільшуючи свою чисельність. Якщо мама годує малюка грудьми, вона передає йому захист від цієї бактерії. Як говорить Є. О. Комаровський: «Дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, має право на будь-який вид, колір, кількість випорожнень, якщо це не відбивається на її стані, вазі, зрості».

Лікувати варто не результати аналізів, а конкретні симптоми хвороб (про них ми розповімо нижче), звертаючи увагу на загальний стан здоров'я матері та дитини.

Виявлення стафілокока у грудному молоці без наявності симптомів у дитини - це не привід для застосування антибіотиків.

При заборі грудного молока на аналіз можна занести стафілокок, адже він присутній навіть у повітрі, а створити повну стерильність неможливо. Бактерія в молоці не живе й не розмножується, вона потрапляє в протоки виключно з пошкоджених ділянок шкіри, наприклад, з тріщин в сосках або з закупорених протоків. Травми на шкірі - це ворота для бактерій, адже там виникає прекрасне середовище для їх розмноження: тепло й волого.

Як здавати грудне молоко на аналіз

Якщо лікар призначив лабораторні дослідження грудного молока, то при заборі матеріалу варто дотримуватися кількох правил, щоб знизити ризики зараження стафілококом з довкілля:

  • тобі знадобиться 2 стерильних контейнери для забору матеріалу;
  • необхідно вимити сосок і ареолу з милом і промокнути паперовим рушником;
  • перше молоко (10 - 15 мл) не використовують, подальше (10 мл) збирають в стерильний контейнер;
  • матеріал з кожної з грудей поміщають в окрему ємність;
  • матеріал (грудне молоко) слід привезти в лабораторію протягом 3 годин після забору;
  • результати аналізів будуть готові через 7 днів;
  • разом з цим аналізом тобі також можуть зробити проби на стійкість бактерії до лікарських препаратів: антибіотиків, бактеріофагів.

За результатами аналізів та наявності симптомів лікар буде приймати рішення про лікування.

Звідки береться стафілокок в грудному молоці та в організмі дитини

Шляхи зараження стафілококом:

  • Повітряно-крапельний шлях. У такий спосыб стафілококова інфекція частіше поширюється у закритих закладах: лікарні, пологові будинки. Доведено, що така група бактерій є більш стійкою до широкого спектру антибактеріальних препаратів.
  • Контактний шлях. У такий спосіб переносниками інфекції є місця загального користування, дверні ручки, меблі, перила, громадський транспорт тощо. Захист лише один - часто мити руки з милом, особливо, після відвідин вище зазначених місць.
  • Внутрішньоутробний шлях. Якщо мама у період вагітності є носієм цієї інфекції, то дитина може народитися вже з симптомами стафілококу. Джерела інфекції - це хворі зуби, хронічний тонзиліт, дисбактеріоз кишечника та інше.

Аналіз на стафілокок в грудному молоці не завжди показовий

Як лікувати стафілокок

Найбільш часті шляхи зараження грудного молока стафілококом:

  • ушкодження шкіри грудей (тріщини на сосках, застій молока, мастит);
  • часте миття сосків з милом (тим самим змивається захисний шар);
  • ослаблення імунітету;
  • недотримання гігієни;
  • хірургічне втручання;
  • неправильний забір матеріалу на аналіз.

Чим стафілокок небезпечний для малюка та для мами

Наявність стафілокока в аналізах не є показанням до медикаментозного лікування, але задуматися варто. Адже досить невеликого зниження захисних функцій організму - й інфекція може спровокувати відповідні симптоми.

У дітей є кілька факторів, які збільшують ризики розвитку захворювання:

На тлі розвитку деяких захворювань лікар може запідозрити наявність стафілококу в організмі малюка:

  1. Коліт, ентероколіт. Усім відомо, що до трьох місяців у дітей бувають кольки  (болить животик, гази тощо). І якщо такий момент не надто турбує малюка, викликаючи крики 2 - 3 рази на день недовго, то можна не зациклюватися на цій проблемі. Але якщо у дитини до того ж температура, блювання, зеленуватий пінистий стул, в такому випадку необхідна консультація лікаря.
  2. Пухирчатка. Це захворювання шкіри, яке супроводжується висипанням папул з каламутною рідиною всередині. Найчастіше вражаються спина, шия. Якщо не лікувати, то може виникнути ускладнення - сепсис.
  3. Кон'юнктивіт. Це захворювання вражає очі, у дитини опухають повіки. Відмінною особливістю стафілококової інфекції очей є гнійні виділення з очей, сльозотеча. За наявності такого захворювання дитині дуже важко відкрити очі.
  4. Абсцеси. Це гнійні висипання на шкірі, які оточені яскраво червоною окантовкою. Під час відкриття такого гнійника виникає жовта або зеленувата рідина. У дитини підвищується температура.
    Якщо говорити про матір, то в грудях абсцес формується не за короткий проміжок часу. Цьому передує  лактостаз, потім  мастит, а вже як наслідок - абсцес. Як правило, цей процес вже вимагає оперативного втручання.
  5. Флегмони. Це підшкірні хворобливі гнійники, які важко розкрити в домашніх умовах. На шкірі помітно почервоніння, припухлість. Також спостерігається загальне нездужання, підвищення температури.
  6. Сепсис. Дуже небезпечний стан, який є наслідком запущеного місцевого запалення (часто дитина заражається саме в пологовому будинку через пупкову рану від контакту з матір'ю). Надалі уражається весь організм: печінку (проявляється жовтяницею), прискорене серцебиття, утруднене дихання та інше. Такі симптоми вимагають якнайшвидшого звернення до лікаря й негайної інтенсивної терапії для порятунку життя.

Важливо! Усі перелічені вище захворювання вимагають лікування в стаціонарних умовах із застосуванням комплексу препаратів: протимікробних ліків, антибіотиків, вітамінів. Неприпустимо самолікування або ж застосування народних засобів, примочок, мазей. Такі маніпуляції призводять до того, що стафілокок стає більш стійким до засобів боротьби з ним.

Захворювання, викликані стафілококом, вимагають лікування. Але саме захворювання, а не сам факт виявлення бактерії в молоці!

У медичних установах є спеціальний протокол лікування стафілококової інфекції. Боротьба з бактерією проводиться не тільки за допомогою антибіотика, а й іншими засобами (препарати ми не вказуємо, щоб не було спокуси зайнятися самолікуванням).

В цілому стратегія лікування стафілококової інфекції виглядає так:

  1. застосування антибактеріальних засобів для усунення величезної колонії стафілококів в організмі;
  2. застосування заходів для підвищення імунітету;
  3. спостереження та підтримка роботи органів і систем;
  4. спостереження та підтримка обміну речовин;
  5. стабілізація гормонального фону;
  6. прийом вітамінів.

Профілактика стафілококової інфекції

Незаперечним є той факт, що стафілокок викликає важкі захворювання, але в більшості випадків ця бактерія не є такою вже небезпечною. Найчастіше у разі потрапляння в кишечник дитини вони не викликають важких захворювань. Саме в грудному молоці міститься величезна кількість імуноглобулінів і речовин, які захищають малюка від інфекції.

Тому педіатри, акушери-гінекологи рекомендують продовжувати грудне вигодовування при наявності стафілококу, але за відсутності інших симптомів супутніх хвороб.

Важливо! Рішення про відлучення від грудей повинні приймати не тільки мама, але і досвідчений лікар-педіатр. Саме молоко не є джерелом хвороби, а проблема криється в наявності джерела у мами, і в зниженні імунітету у дитини. Відповідно заходи повинні бути спрямовані не тільки на боротьбу з вже наявним стафілококом і його наслідками, а й на підвищення імунітету та зміни способу життя.

Педіатри, акушери-гінекологи рекомендують продовжувати грудне вигодовування при наявності стафілокока, але за відсутності інших симптомів супутніх хвороб.

Профілактика захворювання дуже проста і не вимагає додаткових витрат:

  • здоровий спосіб життя;
  • правильне харчування (відмовитися або зменшити кількість цукру, швидких вуглеводів у раціоні харчування мами);
  • годування грудьми за вимогою (не допускати лактостазу, маститу);
  • на початку годування стежити за сосками (правильно прикладати дитину до грудей, використовувати засоби, що загоюють тріщини).

Не бійся слова «стафілокок». Будь уважна до свого малюка, годуй за вимогою, а якщо виникають питання зі здоров'ям, краще проконсультуватися у лікаря-педіатра.