Старий Новий рік - парадокс календаря

8 січня 2019 р. 00:43

То що власне ми святкуємо в ніч з 13 на 14 січня? Історико-календарний феномен, що трапився в результаті замін систем літочислення, давно вже став доброю народною традицією. Розберемося детально.

Як визначається дата Старого Нового Року

Історія та хронологія дати створення світу

Ще перші християни мали на меті розрахувати дату створення світу і позначити час старозавітних подій. Перші розрахунки за Септуагінтою (грецький переклад Старого Заповіту) позначили датою створення світу 1 березня 5508 до н. е. Таким чином, Новий рік слід відзначати з приходом весни.

У VII н. е константинопольські отці церкви уточнили ці розрахунки і дійшли висновку, що датою створення світу є 1 вересня 5509 року до н. е. Християни східного обряду стали відзначати Новий рік в перший день осені. До речі, Рим і весь католицький світ цих розрахунків не визнав.

У Древній Русі до введення християнства Новий рік зустрічали в день весняного рівнодення - 22 березня. Після хрещення Русі поступово візантійський календар витісняв старий язичницький, і Новий рік стали відзначати 1 вересня, разом з іншим православним світом. Щоправда, узаконене це було лише 1492 року, через 5 століть після введення християнства.

Стародавній слов'янський календар

А ще 2 століття потому 19 грудня 1700 Петро I видав указ «літа обчислювати з 1 січня від Різдва Христового» (мова йде про 1 січня за старим стилем).

До початку ХХ століття вся Європа перейшла на григоріанський календар, натомість Російська імперія продовжувала використовувати юліанський, що призвело до накопичення 13 днів різниці у датах (Росія відставала). Відставання Росії, як не дивно, виправили більшовики, щойно прийшовши до влади, й у 1918 р проголосивши відповідним декретом перехід на новий стиль (він же григоріанський календар), фактично пересунувши поточну дату на 13 діб вперед. Так церковне свято Святого Василя (він же Щедрий вечір у українців), що раніше відзначалося 1 січня, за новим стилем перейшло на 14 січня.

Старий Новий рік у наші дні

Нині Старий Новий рік став просто народною традицією і відзначається у ніч з 13 на 14 січня, стаючи логічним продовженням зимових свят. У тих сім'ях, де шанують традиції, Щедрий вечір відзначається найбільш пишно, з багатим столом, де є все те, що заборонялося протягом Філіпового посту. Оскільки для віруючих ця святкова трапеза - перша після закінчення посту (у Різдвяну ніч стіл був пісним), її називають багата кутя.

Усі щедрівки, які ти знаєш з дитинства - співаються саме цієї ночі. А з ранку 14 січня ходять у гості і вітають сусідів та рідню. Цього дня відзначається церковне свято Святого Василя Великого - на честь архієпископа Кейсарії Кападокійської Василя, одного з Отців Церкви, згодом канонізованого.

Коли Старий Новий рік буде у XXII столітті

Сучасний календар

Найцікавіше в цих календарних зсувах те, що вони тривають і зараз. Наразі різниця між юліанським та григоріанським календарем становить 13 днів. Але вже розраховано, що на 1 березня 2100 року вона становитиме 14 днів та продовжуватиме збільшуватись. Тож ця стаття ризикує застаріти вже менш ніж через 100 років.