Святочні ворожіння

9 січня 2019 р. 12:26

Захоплюючі й моторошні, чудові й заборонені, такі, що викликають, якщо не духів, то хоча б мурахи по всьому тілі.

Як ворожили дівчата. Як ворожать дівчата на Святки

Зануримося в світ старовинних дівочих забобонів, а щоб не грішити ворожінням, поставимося до цих обрядів з гумором, просто як до випадкової святочної забави.

Святки - час від Різдва до Водохреща - це здавна веселі народні канікули, густо пронизані чудесами, щирими привітаннями та магічними заклинаннями. У ці чарівні дні на диво гармонійно переплітаються православні принципи і народні традиції, що існували у наших предків ще в дохристиянську епоху. До останніх належать особливо шановані у молодих дівчат ворожіння. І, хоч церква й відкидає будь-яку ворожбу та апелювання до духів, дівчата не можуть встояти перед спокусою «дізнатись» свою долю. А тому, тричі сплюнувши через ліве плече, закликають собі на допомогу всяку чортівню. Справді, адже потім усі святочні гріхи можна буде змити в хрещенській ополонці.

За старих часів навіть слід було, якщо вже зважилася ворожити, зняти з себе натільний хрест і піти подалі від ікон. Дуже важливо було вибрати правильне місце для ворожіння - там, куди можуть проникати «нечисті». Такими зонами в хатах вважалися всілякі місця стиків: кути, пороги, ворота. А за воротами особливої магічною силою наділялися перехрестя. Особливо ж завзяті шукачки потойбічної романтики забиралися в покинуті хати, на горища або підвали. Загалом, чим страшніше, тим вірніше будуть ворожіння. Бажано, однак, захопившись усім тим чарівним жахом, не заснути у своєму укритті, а то як би не замерзнути ...

Отже, пропонуємо найпопулярніші в народі способи вивідати доленьку, побачити образ судженого й напророкувати собі достаток.

Ворожіння на чобітку

Це найпоширеніший спосіб юних дів дізнатися, «в яку сторону» вийдеш заміж. Вийшовши на ганок рідної домівки, ставши до нього обличчям, потрібно стягнути з ноги черевик (чобіт, туфельку, капець) і кинути його через плече, неодмінно ліве. Озиратися можна тільки після того, як магічне взуття вже впало - інакше ворожіння не вийде. З того боку, куди вказує носок черевичка, і прийде до тебе суджений.

Що особливо добре в цьому обряді - варіант, що дівчина заміж не вийде взагалі не розглядається. А сторін-то у світу, як відомо, лише чотири ... Тож шанси чималі.

Ворожіння на свічках і люстрах (свічадах)

Це, мабуть, найкрасивіший обряд святочних ворожінь. Для нього знадобляться два люстра, бажано великих, і дві свічки. Можна сісти спиною до настінного свічада, а перед собою поставити меньше люстерко. Отже, дзеркала розташовують одне навпроти одного, а між ними запалюються свічки. Тоді в кожному дзеркалі можна буде побачити нескінченний коридор з вогників свічок. Ось в цьому-то коридорі зачарованій ворожбитці й покажеться майбутній суджений. І навіть якщо цього не станеться, споглядання чарівного свічкового коридору наповнить очікуванням дива навіть найскептичнішу душу.

Ворожіння на судженого за допомогою півня

Чи не найкумедніший спосіб дізнатися відмітні риси майбутнього чоловіка. На стіл ставиться блюдце з зерном або монетами, друге блюдце - з водою, жива курка та люстерко. Коли всі приготування закінчені, до кімнати запускається головний маг і чарівник цього обряду - півень. Якщо «індикаторний» півень спочатку підійде до блюдця з зерном або грошима, значить наречений буде багатий. Якщо ж поважна птиця насамперед підійде до люстерка, значить суджений буде гарний на вроду. Кинувшись насамперед пити воду, півень викриє п'яницю. А коли негідно кинеться до курки - виявляється, бабій.

Ворожіння на стать майбутньої дитини

Підвішене на нитці кільце підносять до долоні ворожбитів. Якщо кільце обертається по колу, значить, народиться дівчинка, а якщо робить маятникоподібні рухи в сторони - буде хлопчик. Якщо ж кільце майже одразу стало нерухоме, дітей у цієї жінки цього року не буде. Сучасні експерти радять проте використовувати ворожіння на тесті на вагітність - воно точніше показує, чи жінка при надії.

Віск у молоці

Ще один красивий обряд, який варто проводити незалежно від того, як серйозно ти ставишся власне до ворожіння. У блюдце з холодним молоком виливають розтоплений віск і спостерігають за отриманим візерунком. Якщо вийде квітка - чекає на тебе любов і (або) шлюб, якщо покажеться звір - з'явиться ворог, а якщо людська фігурка - буде новий друг. Застиглий хрест пророкує хвороби, проте, якщо застигнуть зірочки - чекають тебе всілякі успіхи, а смуги символізують дорогу, подорожі або переїзди.

Ворожіння з обручкою

Такий спосіб підійде дівчатам з найбагатшою уявою або вже перед самим сном. Обручку кладуть у склянку з водою і чекають - всередині кільця повинен проступити образ судженого.

Або ось ще, як можна використовувати обручку у святочних ворожіннях. Дівчина кидає кільце об підлогу. Якщо воно покотилося до дверей або до порога - в цьому році вона вийде заміж. А, якщо ж, кільце, покатавшись по підлозі, зупиниться біля ніг тої, що кинула його - відповідно, заміж поки ніхто не йде. Неважко здогадатися, що якщо кільце закотиться невідомо куди, на дівчину чекають неприємності від його господаря.

Ім'я судженого

Обов'язковий час цього обряду - північ. Дівчина виходить на найближче до хати перехрестя і першого, хто зустрінеться їй (це опівночі, не абищо!) просить назвати своє ім'я. Таким самим буде ім'я її майбутнього чоловіка. Обряд не бере до уваги те, що першою може зустрітися особа жіночої статі (наприклад, така ж ворожбтка) або тварина: кішка або собака. В них не потрібно питати імені. Та й взагалі як на теперішній час розгулювати опівночі на вулиці дівчині одній може бути небезпечно. Щоб уникнути ексцесів з потенційними тезками твого судженого, краще цей спосіб ворожіння замінити іншими, описаними в нашій статті.

Тепер, знаючи, як потрібно ворожити, можеш приступати. Можна чудово використати святочні ворожіння як привід і запросити в гості подруг. Зберіться за накритим столом, ви, напевно, нечасто це дозволяли собі останнім часом. Ось і буде прекрасна можливість разом повеселитися від душі. На те вони і святки!