Отит у дітей: що робити, якщо продуло вуха

9 грудня 2013 р. 13:00

Під терміном «отит» зазвичай мають на увазі всілякі запалення вуха, як гострі, так і хронічні (від грецького otos - тобто вухо). Як допомогти дитині, у якоъ болять вушка, читай у цій статті.

Будова вуха

Людський слуховий аналізатор включає до свого складу центральну та периферичну частини. Центральна частина - це сукупність нервових волокон, за якими коливання передаються ззовні до слухових центрыв, які розташовані в скроневих частинах кори головного мозку. А периферична частина складається з внутрішнього, середнього і зовнішнього вуха.

Зовнішнє вухо  - це те, що ми розуміємо під словом вухо в побутовому сенсі (за що смикають іменинників), тобто вушна раковина і зовнішній слуховий прохід, що завершується барабанною перетинкою. У новонароджених зовнішній слуховий прохід дуже короткий і звужується як воронка. Дорослої конфігурації зовнішнє вухо малюка досягає до 4-річного віку.

Барабанна перетинка являє собою тонку (не більше 1 мм завтовшки) мембрану. Протягом життя її вигляд і положення змінюються. У новонародженого барабанна перетинка товща і розташована майже горизонтально.

Середнє вухо  знаходиться всередині скроневої кістки і має три відділи: барабанну порожнину, євстахієву трубу (вона з'єднує барабанну порожнину і носоглотку) і печеру, розташовану в соскоподібному відростку скроневої кістки.

Слухові кісточки, про які нам розповідали в школі (стремечко, молоточок і ковадло) знаходяться в барабанної порожнини, також тут містяться нерви, судини, м'язи та зв'язки. Одразу після народження барабанна порожнина заповнена міксоідною тканиною, яка незабаром розсмоктується. З барабанної порожнини виходить євстахієва труба з глоткових гирлом, яке відкривається в носоглотку. У немовлят євстахієва труба широка й коротка, що підвищує ризик проникнення інфекції з носоглотки до середнього вуха. Таким чином, найменше ГРВІ з нежиттю може призвести до запалення середнього вуха.

Барабанна порожнина з'єднується з печерою, розташованою в соскоподібному відростку скроневої кістки, за допомогою вузького ходу, який з віком теж видозмінюється.

Внутрішнє вухо  (лабіринт) знаходиться в глибині скроневої кістки. Внутрішнє вухо включає в себе равлика і півкруглі канали, в яких розташовується звукосприймальний і вестибулярний апарати.

Зовнішній отит

Запалення зовнішнього вуха трапляється тоді, коли в зовнішній слуховий прохід потрапляє інфекція. Це трапляється при недотриманні гігієни вух або розчісуванні брудним гребінцем. Ще одна причина отиту у дітей - стрептококи групи А (так зване бешихове запалення)

Середній отит

Запалення середнього вуха бувають як гострими, так і хронічними

Серед всіх вушних хвороб лідирує гострий середній отит у дітей. Найчастіша причина отиту у дітей - ускладнення після ГРВІ (проникнення інфекції через євстахієву трубу, від чого виникає отит). Це захворювання буває двох видів: катаральний (тобто обумовлений запаленням слизової оболонки) та гнійний.

Внутрішній отит (лабіринтит)

Таке захворювання зустрічається вкрай рідко і не як самостійний процес, а як важке ускладнення середнього отиту або інших серйозних інфекційних хвороб чи травм. Інфекція потрапляє у внутрішнє вухо або з середнього (у випадках середнього отиту), або з мозкових оболонок (при менінгіті), або ж з крові - при загальних інфекційних хворобах (туберкульоз тощо).

Зовнішній отит у дітей: симптоми

При запаленні зовнішнього слухового проходу з'являється почервоніння шкіри навколо, бульбашкові висипання, набряк самого проходу, іноді з'являються напівпрозорі виділення. На тлі цього різко підвищується температура (до 390 ), пропадає апетит, малюк стає млявим та плаксивим, тому що йому докучає біль.

Також причиною хворобливих відчуттів у вушку дитини може бути банальний фурункул або запалення волосяного фолікула всередині (наприклад, якщо вухо було напередодні травмовано). Фурункул може бути непомітний зовні, але, якщо малюк скаржиться на біль у вухах, що посилюється при торканні, жуванні, ковтанні, якщо помічено збільшення лімфовузлів за вухами, можна запідозрити саме цю причину. Через кілька днів гнійник розкривається, і біль минає.

Як лікувати зовнішній отит

Малюка необхідно показати лікарю-отоларингологу, який призначає у таких випадках різні аплікації, компреси, мазі. Підвищену температуру збивають дитячими жарознижувальними. Якщо ж стан особливо тяжкий, або причиною отиту стала серйозна бактеріальна інфекція, може знадобитися лікування в умовах стаціонару із застосуванням антибіотиків та протизапальних препаратів.

У будь-якому випадку, перша дія батьків - звернення до фахівця, у жодному разі не можна намагатися лікувати дитячий отит, виходячи зі своїх припущень або бабусиних порад, як вилікувати отит у дитини.

Середній отит у дітей: симптоми

За катарального гострого середнього отиту дитину турбує різкий біль у вусі, підвищується температура тіла, малюкові важко заснути, він то плаче, то стає млявим через занепад сил. До цих страждань може також приєднатися пронос і блювота.

Дуже швидко катаральний середній отит може перейти в гнійний (протягом першої доби захворювання). Тоді до всіх перерахованих вище симптомів додається виділення гною з хворого вушка. Вихід гною назовні говорить про те, що стався прорив барабанної перетинки (зате біль проходить). Не варто сильно переживати: за правильного і своєчасного лікування на барабанній перетинці незабаром утворюється рубець, і це не призведе до пошкодження слуху в майбутньому.

Якщо ти помітила гній, необхідно терміново вкласти в хворе вушко ватку, обов'язково одягнути шапочку, що закриває його (вухам потрібно сухе тепло) і відправлятися на прийом до лікаря ЛОР-у. Через гнійну природу в жодному разі не можна гріти вухо! Не використовуй грілки тощо, виходячи з міркувань, що вушку потрібно тепло. Захисту з тканинної шапочки цілком достатньо влітку (або взимку в приміщенні), а в решту часу одягайтеся згідно з погодою.

Які можуть бути ускладнення у випадках середнього отиту

Якщо ігнорувати лікування або запустити хворобу, з'являються ускладнення у дітей після отиту. Найчастіший - мастоідит. Це запалення соскоподібного відростка скроневої кістки, яке проявляється болем і набряками за вухами, самі вушні раковини відстовбурчуються, а дитина інстинктивно нахиляє голову на хворий бік.

Інше можливе ускладнення отиту, що не був вилікованим - менінгеальний синдром, тобто запалення оболонок головного мозку. Воно характеризується судомами, блювотою, млявістю і сплутаністю свідомості. Інстинктивно дитина закидає голову назад. Також ускладненням середнього отиту є внутрішній отит (див. нижче).

Як лікувати отит у дитини

Щойно малюк поскаржився на біль у вусі або в тебе з'явилися підозри, що його занепокоєння пов'язане із запаленням вух, негайно слід викликати додому педіатра або, якщо температура не висока, відправлятися до медичної установи на прийом до ЛОРа. Щораніше буде розпочато лікування, тим менше настраждається малюк, і тим вищий шанс уникнути ускладнень.

Дитині призначать антибіотики в таблетках або уколах (при гнійному отиті) курсом 5 - 7 днів. Це дозволить запобігти ускладненням. Також лікар випише вам судинозвужувальні краплі в ніс і місцеві процедури.

За катаральної форми будуть призначені компреси, що прогрівають (напівспиртові або горілчані) і ватні турунди, в які закрапуються краплі від отиту для дітей. Як правильно робити такі компреси, а також як поводитися з вушними краплями і турундами, мамі розповість лікар.

Якщо форма гнійна, потрібно буде також регулярно звільняти слуховий прохід від гною і очищати вухо 3%-м розчином перекису водню. Додатково лікар може призначити фізіопроцедури: УФО (ультрафіолетове опромінення), УВЧ (струми ультра високих частот), лазерне опромінення, грязелікування.

Ми навмисне не наводимо назв препаратів і описів методик в цій статті, щоб уберегти маму від спокуси призначати самостійно лікування середнього отиту у дітей. Тільки фахівець може вибрати потрібні дитині препарати і адекватні дозування. Навіть, якщо дитина стикався вже в своєму житті з отитом, не можна самовільно повторювати призначене йому колись лікування. Зараз воно може не допомогти, а тільки замаскувати основний процес і ускладнити діагностику в подальшому. Тільки консультація з лікарем в даному випадку дасть правильні призначення.

І вже тим паче не можна, виходячи з побутових рад, закопувати дитині в вуха борний спирт. Так малюкові можна доставити додаткові страждання і погіршити картину: ця речовина дратує шкіру у вусі, вона починає лущитися, а відшаровані шматочки утворюють пробки.

За своєчасного звернення до кваліфікованого фахівця гострий катаральний середній отит вдається вилікувати за тиждень, а гнійний - трохи більше ніж за 2.

В особливо складних випадках і за наявності ускладнень терапевтичного лікування може бути недостатньо, і тоді дитині знадобиться госпіталізація та хірургічне втручання.

Хронічний середній отит

У разі загального низького імунітету, рахіту, цукрового діабету, частих ГРВІ та аденоїдів, а також у дітей, що народилися недоношеними і вирощених на штучному вигодовуванні, а також за індивідуальної особливості форми носової перегородки гострий отит може перейти в хронічну форму. В цьому випадку отвір у барабанній перетинці залишається постійним, і з нього час від часу сочиться гній. Все це призводить до зниження слуху і, чимдовше триває хвороба, тим сильнішою буде втрата слуху.

Симптоми внутрішнього отиту

Дитина скаржиться на шум у вухах, запаморочення, зниження слуху, нудоту, з'являється блювота і проблеми з рівновагою. За несприятливого результату через накопичення гною у внутрішньому вусі дитина повністю втрачає слух. Для діагностики проводиться аналіз крові та рентгенологічне дослідження скроневих пазух.

Якщо дитині призначене адекватне лікування, яке вона та її родина дотримуються, поступово ексудат (запальна рідина, яка накопичується в порожнині внутрішнього вуха) розсмоктується, і вдається обійтися без хірургічного втручання. 

Лікування внутрішнього отиту

Настільки серйозне захворювання як запалення внутрішнього вуха може лікувати тільки кваліфікований отоларинголог. 

Терапія має на увазі крапельниці, антибіотики та постільний режим. Якщо лікар визначає, що цих заходів достатньо, лікування проводиться вдома. В особливо тяжких випадках робиться операція на лабіринті і середньому вусі. Звісно, таке лікування проводиться тільки в умовах стаціонару, а після виписки триває вдома. У будь-якому випадку, запалення до внутрішнього вуха добирається дуже рідко, зазвичай вдається погасити його на попередніх стадіях розвитку.

Отит у грудничка

Отит у грудничка симптоми має ті ж, що і у старших дітей.

Складність діагностики отиту у дітей грудного віку полягає в тому, що вони ще не можуть висловлювати свої відчуття словами, і мамі важко визначити, що турбує дитину саме біль у вусі.

Але є характерні ознаки, що вказують на отит. Дитина сильно плаче, кричить, скрипить зубками, треться вушком об ліжечко, їй важко заснути, сон неміцний, переривчастий, прокидаючись, дитя гірко плаче. Малюк може і хотіти їсти, але після першого ж ковтка, відмовляється. Смоктання і ковтання завдають йому додаткового болю. Точніше визначити, що болять вушка (або одне з них), мама може, натиснувши на козелок - хрящик, який виступає перед початком зовнішнього слухового проходу. Якщо від цієї дії малюк закричить ще сильніше - значить, точно у нього запалене вухо з цього боку (таке натиснення на хворе вухо відгукується сильним болем).

Малюки найвразливіші, адже їх слухова трубка широка й коротка, що полегшує потрапляння інфекції до вуха, тому їм особливо легко заробити отит після ГРВІ. Ще отит у немовлят розвивається тому, що в перші 6 місяців вони переважно весь час лежать, що утрудняє відтік слизу, в результаті вона накопичується в носоглотці й швидко передається в середнє вухо.

Лікують немовлят за тією ж схемою, що й доросліших дітей, звісно, вибираючи препарати з поправкою на вік.

Купання при отиті

Поки ти лікуєш малюка від отиту, лікарі не рекомендують його купати. Досить обмежитися обтирання всього тіла м'якою вологою губкою або вологими серветками. Уникай переохолодження й потрапляння води до вушка - це зараз найбільша небезпека для дитини, здатна погіршити його хворобу.

Незважаючи на обмеження на купання, необхідно ретельно дотримуватися гігієни статевих органів малюка. Щодня вранці і ввечері, а також після кожного випорожнення підмивай дитину теплою проточною водою.

Якщо мама вчасно розпізнала отит у дитини, і незабаром фахівцем йому було призначене лікування, отит, як правило, вдається вилікувати без важких ускладнень і переходу в хронічну форму.