Ти ба, Масниця!

21 січня 2019 р. 10:05

В Україні цей веселий період називають ще Сиропуст або Сирний тиждень. mama.ua вирішила розібратися, коли пити за здоров'я колодки, коли до тещі не млинці йти, а коли - до шинку з подругами.

Як справляли Масляну

Традиції справляти Масницю сягають дохристиянської давнини, коли слов'яни зустрічали новий рік з приходом весни, а останнього тижня року прощалися з ним так, щоб нікому сумно не було. Тут вам і катання по снігу на санях, і ритуальне частування, і снігові бої, і любовні обряди. А ще важливо було перепросити за всі образи, навмисні й ненавмисні, які найкраще забуваються саме у спільному бурхливому застіллі. Отже, чимдуж повеселитися вимагають найдавніші традиції, які ми не маємо права порушити.

З хрещенням Русі народ не зміг розлучитися зі звичаєм прощання, вибачення, гуляння й пиячення, а тому патріархи церкви змушені були переосмислити ці традиції та надати їм новий духовний сенс. Таким змістом стала ідея налащтування душі перед Великим постом, легкі послаблення й невинні, проте нестримні веселощі, а також надання пошани родичам і примирення з ближніми. Звісно що, деякі поборники християнського смирення виступали проти розгульної Масниці, вважаючи її язичницьким неподобством. Так наприклад, в кінці XVII ст. Патріарх Андріян намагався заборонити «бісівські святкування», але не зумів - зійшлися тільки на скороченні цього періоду з 14 до 7 днів. Бо все, що не робиться - мабуть, має бути, й, може, широкий Масляний тиждень для того і посланий Богом людині, щоб, щиро погрішивши (втім, цілком невинно), щиро потім і впасти в покаяння?

Отже, за цей тиждень православні мають наїстися і нагулятися досхочу, адже незабаром Великий піст, протягом якого доведеться суворо дотримуватися у всьому помірності.

Останній тиждень перед Великим постом вже забороняє до вживання м'ясні страви. Але сумувати точно не доведеться, тому що саме час від пуза пригощатися стравами з молока, масла та яєць: млинцями, налисниками, варениками та сирниками. Але найприємніше, що протягом усього тижня добрим православним слід піднімати чарочки з оковитою - кожного дня тому є особливий привід і порядок.

Взагалі, протягом цього тижня особливо розважалися я пиячили жінки - їм дозволялося і прощалося все. Тут теж бачимо відлуння старовини з її матріархатом у слов'ян. Ех, були ж часи!

А наш вареник - не просто їжа! Це сакральний символ родючості, який сповнений начинкою подібно вагітній жінці! Протягом усього тижня українці їли вареники на щастя і благополуччя, ними пригощали всіх сусідів і друзів, таким чином благословляючи один одного. Найпопулярнішими на Сирноий тиждень були, звичайно ж, вареники з сиром, солодкі, заправлені сметаною, щедро политі медом і запиті медовухою. Смачно, чи не так?

Коли Масляна у 2020 році?

Дати Масляної, як і Великодня, вираховують за місячним календарем. І геть неважко обчислити ці дні самостійно, що ми зараз і зробимо. Відомо, що назавтра після останнього дня Сирного тижня розпочинається Великий піст. Триває він 48 днів (сім седмиць або ж 40 днів посту + Страсний тиждень), а на 49-й настає Великдень. Отже, якщо від дати Великодня відняти 48 – отримаємо дату останнього дня Масниці (неділі). Тобто, Масним тижнем вважаємо увесь тиждень, що закінчується цією неділею. Оскільки Великдень цього року припадає на 19 квітня, отримуємо дату кінця Сиропусту – 1 березня. Отже,

у 2020 році Масляна припадає на 24 любтого  1 березня.

А тепер давайте все ж по порядку розберемося в розгульному «розкладі» Сирного тижня.

Понеділок

У цей день молодиці (заміжні жінки) відправлялися в шинок і там «справляли колодку». Це один з забавних обрядів. Брали банальну деревинку, загортали в пелюшку, як немовля, тож, «колодка народилася» ! У цей день жінки відзначали народження колодки, пили за її здоров'я і веселилися від душі. А молодь тим часом облаштовувала крижані гірки для катання та гойдалки.

Вівторок

Як там з «новонародженою»? Правильно, у вівторок колодка «хрестилася». Жінки знову йшли в шинок і випивали за цю знаменну подію в житті колодки!

 

А молодь знову висипала на вулицю - не тільки кататися, але й суджених собі вабити. Вівторок вважається днем «загравання» - неодруженим парубкам і незаміжнім дівчатам дозволено було навіть обніматися й цілуватися на публіці! Заміжні жінки (чи то по дорозі до шинку, а чи дорогою назад) навіть соромили всіх, хто ще не знайшов пару і не одружився: прив'язували їм на ноги колодки, зняти які можна було тільки за могорич. Так само чинили з матерями хлопців і дівчат на виданні.

Середа                                                     

Звідси пішло знамените поняття «до тещі на млинці». У цей день тещі приймали і частували своїх зятів. Їм слід було всіляко догоджати, щоб в сім'ї дочок не бракувало любові та взаєморозуміння. А враховуючи, що за старих часів більшість сімей було багатодітними, зятів у кожної тещі теж набиралося по кілька чоловік, тож усіх нагодувати - справа клопітка й витратна. Але, «хоч себе заклади, а Масляну справ!»

А ще вітаю всіх, сьогодні колодка справляє «хрестини», ну як тут не випити? Чим прекрасні молодіці й займалися.

Четвер

Аж яка несподіванка: цього дня заміжнім жінкам слід зустрітися в шинку й гарненько випити. А чому? А як же ж - колодка померла! Незважаючи на цю сумну подію, подруги весело проводять час. А ще їм в цей день не можна шити і прясти (дивно, а як би вони з цим впоралися напідпитку?).

Молодь тим часом на вулицях розходиться теж чимдуж (четвер взагалі найбуйніший день масляних гулянь). Цього дня проводились кулачні бої між хлопцями. Що характерно, народна прикмета говорить, що все вибиті зуби та зламані ребра у четвер Сирного тижня - до добра. Подібно до того, як посуд на весіллі б'ється - на щастя.

П'ятниця

Це тещин реванш - тещіні вечорниці! Бо цього дня молоді сім'ї запрошують до себе мам жінок і пригощають їх від душі. Образити тещу вважалося самим зухвалим злочином і викликало осуд всієї громади. Це не тільки сімейні посиденьки - це обряд передачі мудрості від старших до молодших, бо батьки, приходячи в сім'ю дітей на частування «вчать їх жити». З цією метою зранку теща посилає доні все необхідне знаряддя для приготування млинців: миски, кочерги, качалки, а тесть - продукти. Готувати в материнському посуді та з батьківських харчів символічно - дочка нібито переймає досвід старших.

Після частування зять мав покатати свою тещу селом або містом. Цей обряд не без натяків: злу та скандальну тещу везуть по поганій дорозі, трясця її матері, а добру - рівною і гладкою.

А тим часом молодиці напідпитку справляють похорон колодки (а як же без цього!)

Субота

Саме час як слід оплакати колодку! Цим наші жіночки і займаються, звісно, в шинку.

А ще цей день - посиденьки зовиці. У суботу слід було приймати у гостях зовиць (сестер чоловіка), які приносили з собою подарунки.

Неділя

Завершує Масляну Прощена неділя. Згідно православним канонам цього дня слід попросити у всіх пробачення, щоб приступати до посту з чистою душею. Також в останній день Масляної поминали померлих (в народі цей звичай називався «зимові діди»), залишаючи на ніч на столі вареники та поминальну кашу - колево. Його іноді називали «страсною» або «четвертою кутею».

Після останньої скоромної вечері всі члени родини брали по крутому яйцю, розбивали його собі об лоба, після чого швидко переступали поріг будинку і вже за порогом розправлялися з яйцем. Цей обряд потрібен для того, щоб суворий піст пройшов скоріше і дався легше - так швидко і легко, як переступити через поріг.

Так завершується ситний, хмільний і галасливий тиждень, після якої пора, дорогі співвітчизники, і про душу подумати. А наразі виправляємо снасті, тобто санки, запасаємося млинцями, підкріплюємося доброю чарчиною -  і гайда на вулицю з малими та старшими! Веселої Масляної!