Свято Водохреща

15 січня 2019 р. 10:16

Водохреща завершує низку новорічних свят. Церква розглядає його як «свято просвіти» народів, оскільки, за її вченням, саме після цього таїнства Ісус почав проповідувати євангельські істини.

Як святкувати Водохреща

Православні відзначають Водохреща 19 січня. Ще його називають Йорданом за назвою річки в Ізраїлі, у водах якої Іоанн (Іван) Хреститель хрестив Ісуса. Саме тоді Дух Святий зійшов з небес у вигляді білого голуба, й почулося: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав». Свідчення про це знаходимо в Біблії у різних євангелістів.

Ось чому свято Водохреща ще називають Богоявленням. А під час освячення хрещенської ополонки (Йордані) прийнято випускати у небо білих голубів.

Саме Водохрещам завершуються святки. Тепер аж до самої Масниці доведеться прожити без  святкових посиденьок, гулянь і ворожінь. Проте з Водохреща й до Великого посту починався весільний сезон, тож селяни мали, чим тішитися.

Як святкували

Вечір напередодні українці називали Щедрим або другим Святвечором, голодною кутею. Протягом усього дня 18 січня, як перед Різдвом, дотримувалися посту, не здійснювали важких робіт, готували кутю. До трапези приступали тільки після появи першої вечірньої зорі. На стіл подавали пісні страви. А після вечері миску з кутею, а також ложку й свічку обов'язково залишали на столі - для душ померлих, щоб і їх вшанувати у свято.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Кулінарний лайфхак: як приготувати ідеальну вечерю та кутю

Трапеза на Водохреща

А з ранку 19 січня вся родина, причепурившись, відправляється до церкви на службу та освячення води. Вважається, що на Йордан будь-яка вода у будь-яких водоймах набуває магічної цілющої сили, і не псується навіть, якщо зберігати її роками. Дослідники припускають, що ця ідея прийшла до нас ще з давніх цивілізацій. У Святого Єпіфанія Кіпрського є повідомлення про те, що єгиптяни в дні близько зимового сонцестояння особливо шанували Ніл, є відомості і про поклоніння іншим річкам різними народами приблизно у цей період.

Кульмінацією церковного свята Йордан є освячення води. Напередодні в місцевій водоймі вирізали з льоду ополонку в формі хреста - Йордань. У цю ополонку священик занурює хрест, після чого вода вважається освяченою.

А ось купання у крижаній воді хрещенської ополонки не є церковний звичай, а лише народна традиція, що трактує тілесний екстрим як духовний подвиг. Можливо, це було перейнято слов'янами у древніх скіфів, які своїх новонароджених немовлят занурювали в крижану воду - для гарту та звикання до суворих природних умов, так би мовити.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Чи можна вагітним купатися на Водохреща?

Свяченою водою, принесеною з церкви, слід було окропити все та всіх у хаті, а після цього вийти на двір, освятити господарство, криницю й худобу. З тієї ж води починався святковий обід.

На Водохреща також прийнято було щедрувати, але вже без ряджених. Величальні та вітальні співанки виконувала молодь під вікнами хат, також отримували на подяку від господарів гостинці та гроші через вікно.

Як правильно купатися на Водохреща

Як купатися в оплонці на Водохреща

mama.ua нагадує правила безпечного йорданського купання

  1. Занурюватися можна тільки у спеціально позначених місцях для святкового купання, обладнаного драбинами, теплими роздягальнями та під контролем чергових рятувальників і медиків. Про місця «офіційних» Йорданів заздалегідь повідомляють у місцевій пресі.
  2. Перед зануренням зроби розминку - розігрій тіло, підготуй його до екстремальних впливів.
  3. Перед зануренням у крижану воду медики радять змастити все тіло жирним кремом, косметичною або будь-якою іншою олією.
  4. Підходити до ополонки краще не босоніж, щоб уникнути тривалого переохолодження, а у зручному неслизькому взутті, можна у вовняних шкарпетках.
  5. Потрібно переконатися в надійності сходів, що ведуть до ополонки. Зазвичай крім неї ще до ополонки опускають мотузку, кінець якої надійно прив'язаний до берега. Це на випадок, якщо шокований плавець не зможе вибратися самостійно.
  6. Не варто занурюватися з головою. По-перше, за повного занурення інтенсивніше втрачається тепло, а по-друге потім перебування на вулиці з мокрим волоссям може призвести до застуди, запалення лицьових нервів, менінгіту тощо. До того ж різке занурення голови у крижану воду може спровокувати сильний спазм судин головного мозку. Небезпека при зануренні з головою полягає ось ще в чому: при зануренні з закритими очима і подальшому виринанні людина може кілька зміститися й виринути вже не в ополонці, а поруч - під кригою, об яку й головою сильно вдаритися, й воду встигнути проковтнути, приготувавшись до вдиху. Категорично неможна пірнати в ополонку вперед головою - наслідки можуть бути дуже сумними: від шоку від холоду до травми внаслідок удару об дно.
  7. Перебувати в ополонці не можна довше 1 хвилини - більш тривале переохолодження може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Цього часу цілком достатньо для ритуального занурення. Йордань - НЕ плавальний басейн.
  8. Акуратно виходь з ополонки. Якщо зі сходами впоратися складно - хапайся за мотузку і проси про допомогу. Вилазити самостійно, спираючись об кромку криги небезпечно - можна зірватися й піти під лід.
  9. Ні в якому разі не можна купатися після прийому алкоголю. Це стосується не тільки стану сп'яніння, а й навіть мінімуму випитого.
  10. Після купання необхідно енергійно розтертися махровим рушником і одягнути теплий сухий одяг. Краще одразу опинитися в теплій машині або наметі. Саме зараз стане у нагоді гарячій напій - ось чому в місцях обладнаного йорданського купання муніципальна влада часто влаштовуює чаювання.

Правила безпечного купання на Водохреща

І категорично протипоказане купання у крижаній воді людям із захворюваннями:

  • серцево-судинної системи (стенокардія, гіпертонія, перенесений інфаркт тощо),
  • центральної та периферичної нервових систем (епілепсія, склероз судин головного мозку, вегето-судинна дистонія, при перенесеному менінгіті, енцефаліті, важких черепно-мозкових травмах тощо),
  • ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз тощо),
  • сечо-статевої системи (нефрит, цистит, запалення придатків у жінок і передміхурової залози у чоловіків тощо),
  • органів дихання (туберкульоз у гострій чи хронічній стадії, бронхіт, пневмонія, емфізема, бронхіальна астма тощо),
  • за виявлення будь-яких злоякісних чи доброякісних утворень,
  • за будь-яких запальних процесів у носоглотці чи вухах (гайморит, банальна застуда, отит тощо),
  • органів зору (сильна міопія, глаукома, кон'юнктивіт),
  • шлунково-кишкового тракту (виразка шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит),
  • при шкірно-венеричний захворюваннях.

Не бажане занурення в крижану воду вагітним жінкам, маленьким дітям і людям похилого віку.

Як видно, ця завзята розвага доступна тільки здоровим і молодим.

mama.ua бажає всім міцного здоров'я і сподівається на розсудливість своїх читачів!

А твоя родина братиме участь у купанні на Водохреща? Багато занурюються навіть з дітьми. Хто купається, напишіть в коментарях про свій досвід!