Пози для годування немовляти - ФОТО

12 грудня 2014 р. 12:00

Грудне вигодовування - це й їжа, й здоров'я, й найсправжня близькість із довгоочікуваним малюком. Щоб годування викликало тільки позитивні емоції, потрібно зробити його максимально зручним. Як - зараз розповімо.

У пологовому будинку новоспечій матусі напевно покажуть, як саме правильно прикласти малюка до грудей, щоб захоплення соска не заподіювало болю мамі та незручностей дитині. Це дуже важливий момент, від якого часто залежить успіх грудного вигодовування. Далі жінці слід вибрати зручну для годування позу, адже це друга половина успіху під час грудного вигодовування. Причому, звісно ж, зручною вона має бути і для мами, і для малюка, адже годувати новонародженого необхідно багато й часто, ідеально - за першого поклику.

Підручними засобами, які можуть зробити годування більш комфортним, можуть бути будь-які подушки (в т.ч. спеціальна подушка для годування), маленька табуреточка під ноги, зручне крісло-качалка, слінг - це широке поле для експериментів. Так, і, звісно ж, цікава книжка, адже часто годування може тривати довго, не варто переживати з цього приводу - для малюків це норма і ознака здоров'я.

Поза «Колиска»

Мабуть, найпопулярніша поза для годування в усі часи - навіть на старовинних іконах Марія саме так годує свого немовлят. Важливі моменти, які потрібно врахувати:

- рот малюка має бути чітко на рівні соска, щоб не відтягувати його ні вгору, ані вниз (це може спровокувати розтяжки на грудях);

- дитина повинна бути притиснута животом до живота мами.

Хоч поза й зручна, мамині руки можуть втомитися від тривалого тримання крихітки, тому для цієї пози знадобиться подушка. Не обов'язково сидіти так, як показано на фото - по-турецьки, можна сісти в крісло (для зручності підставивши табуретку під ноги) або спертися об спинку ліжка.

Поза «Лежачи на руці у мами»

Це найзручніша поза для нічних годувань: мама може дрімати, а дитина - смоктати груди. Плюс в тому, що мама може притримувати малюка, щоб він не перекачувався на спинку.

Навіть якщо мама спить без подушки, для цієї пози вона необхідна. Не буде зайвим і якась опора для спини, можна теж подушку.

Поза «Лежачи на подушці»

Це також «нічна» поза, хоча, звісно, можна використовувати її будь-коли протягом доби. Поза буде незамінна тоді, якщо дитина «облюбує» якусь одну грудь (таке буває), тоді годування з інших грудей без зміни положення малюка буде просто порятунком. Та й просто для різноманітності варто спробувати.

Поза «Перехресна колиска»

Ця поза підійде для першого часу, якщо жінка вперше годує малюка і тільки вчиться робити це правильно - в такій позиції зручно проконтролювати потрібне захоплення соска. Однією рукою жінка підтримує тіло крихітки, другою - голівку. Щоб рука не затікала під час тривалого годування, можна скористатися подушкою.

Поза «Заколисування стоячи»

Саме заколисування - найпростіший спосіб, яким виходить приспати дитину, тому багато батьків до нього вдаються. Якщо мама при цьому буде годувати малюка, успіх гарантований.

Необхідно тільки правильно взяти крихітку - однією рукою підтримувати голівку на рівні грудей, а другу протягнути між ніжками.

Краще, звісно, не зловживати заколисуванням, тому що часто після нього малюк відмовляється засинати в будь-якому іншому положенні, а батькам на нічні «танці» надовго сил не стане.

Поза «З-під руки»

Така позиція для годування добра на етапі нормалізації лактації, тобто у перші часи після пологів. По-перше, в позі з-під руки зручно проконтролювати правильне захоплення соска, по-друге, в цій позиції дитина висмоктує все молоко з нижньої і бічної часткок грудей, тож застій молока мамі не загрожує.

До речі, саме в цій позі найзручніше одночасно годувати близнюків, хоча, звісно, без сторонньої допомоги та потрібної вправності це буде непросто.

Поза «Малюк зверху»

Вельми зручна поза для тривалого годування, а також у той період, коли молока занадто багато, і малюк захлинається - в такій позиції «фонтанів» молока не буде. Важливо підкласти подушки не тільки під мамину спину, але й під голову.

Поза «Нависання»

Ця поза здається незручною, але вона незамінна для малюків, яким з тих чи інших причин поки важко смоктати молоко. Наприклад, після реанімації новонароджених, після годування з пляшечки або якщо у мами ще не «розроблені» груди. З нависанням молоко відходить легше, крихітці не треба докладати надзусиль, аби насититися.
Але не варто надмірно старатися, адже довго мама в такій позиції не витримає - нависання підходить тільки на перший час, щоб налагодити ГВ. Зверни увагу, що малюк не повинен лежати на спині - його треба покласти трошки набік.

Поза «Валет»

Ця поза призначена для годування в тих екстрених випадках, якщо у мами утворилося ущільнення у верхній частці грудей. У позі валетом дитина підборіддям розминає проблемне місце, при цьому повністю висмоктує застояне молоко. Це набагато ефективніше розминання руками.

Варто уточнити, що такий метод добрий за лактостазу. Головне - пристосуватися і покласти дитину підборіддям на тверде місце в грудях. Спинку малюкові потрібно зафіксувати за допомогою складеної ковдри чи подушки, щоб він лежав на боці.

Аби мама могла годувати в такій позі довше, можна пропустити руку між ніг у крихти, обійнявши його за попу, а під голову собі підкласти подушку.

Поза «Малюк сидить»

Коли малюк підросте, він може віддати перевагу саме цій позі. Сидячи зручно годувати дитину за межами доиівки, наприклад, на прогулянці.

Поза «На стегні»

Ця поза - для досвідченої мами та її вже «дорослого» малюка. У цій позі важливо стежити за правильним захопленням соска й увагою дитини - якщо він смикає вільною рукою другу грудь (таке буває нерідко), необхідно припиняти це, інакше з часом така звичка псуватиме мамі моменти близькості з малюком.

Поза «Сидячи у слінгу»

Якщо мама і малюк вже облюбували слінг, та слінгоносіння не викликає питань, можна спробувати цю позу. Чому не лежачи? В принципі, зовсім крихітку, що лежить в слінгу, можна годувати, якщо мама буде впевнена, що захоплення соска правильне, можна скористатися послугами слінгоконсультанта.

У позиції сидячи в слінгу найзручніше годувати, якщо дитина зав'язана не спереду, а збоку на стегні. Для годування потрібно просто трохи приспустити слінг, щоб рот малюка був на рівні соска. Мамі треба одягти спеціальний одяг для годування.