Виїзд дитини за кордон

26 травня 2017 р. 12:48

Щоб отримати інформацію з перших вуст, mama.ua взяла інтерв'ю у Гарячої лінії Державної міграційної служби України, задавши фахівцям найбільш нагальні питання.

Оформлення закордонного паспорта дитині

Подорожі - це цікава, захоплююча зміна свого звичного стану, яка дає можливість відволіктися від рутини, змінити ритм життя, відчути смак новизни. А для когось поїздка може бути необхідністю через роботу, яка вимагає виїзду за кордон. Життєвих ситуацій може бути безліч. Дуже багато людей подорожують із дітьми: як на відпочинок, так і по роботі. Зараз це не є проблемою. Усі цивілізовані країни приділяють достатньо уваги комфорту саме дітей. Але ось про що варто потурбуватися - це про документи на дитину для виїзду за кордон, зокрема закордонний паспорт для дитини. Щоб ваше дозвілля з дитиною не було затьмарене паперовою тяганиною, необхідно заздалегідь підготувати документи дітей для виїзду за кордон.

Відповідними документами займається Міграційна служба України, яка і розробляє, і впроваджує в життя процедури законного переміщення громадян у межах та за межами країни. З приводу дитячого переміщення є окремі документи, які мають бути оформлені на дитину до виїзду. Без надання їх на паспортному контролі дитину не випустять з країни

mama.ua поспілкувалася з Гарячою лінією Державної Міграційної служби та з'ясувала для себе і для тебе всі аспекти складання та отримання паспортів і дозволів виїзду дитини за кордон як з батьками або особами, які їх замінюють, так і з супроводжуючими особами.

Ми поставили найчастіші запитання, з якими можуть виникнути проблеми під час оформлення документів.

Які документи для закордонного паспорта дитині потрібні насправді
Оформлення закордонного паспорта дитині сьогодні не складає труднощів

- Як вписати дитину в заграпаспорт?

- Вписати дитину в закордонний паспорт батьків - колись це був найпростіший і не дуже витратний спосіб забезпечити виїзд за кордон всієї родини. Але на даний час вписати дитину в закордонний паспорт батьків неможливо. За новим законодавством на дитину оформлюється спеціальний документ - закордонний паспорт.

- Дитячий закордонний паспорт - Україна: чи потрібен дитині закордонний паспорт, і чи можна оформити закордонний паспорт дитині до року?

- Єдиний законний варіант виїзду за кордон ребенку- це оформлення дитячого закордонного паспорта, тобто документа, що посвідчує особу дитини, а також, якщо ви вирушаєте у візову країну, то ставиться візова відмітка.

Персональний закордонний паспорт дитини - це цивілізований і правильний варіант документації без тяганини із вписанням у паспорти батьків. Виглядає він як дорослий паспорт із невеликою відмінністю.

До речі, прочитай, чим годувати дитину в дорозі.

Для оформлення закордонного паспорта на дитину необхідно:

  1. Звернутися до відділень Державної Міграційної служби або ДП Документ.
  2. Надати свідоцтво про народження дитини (оригінал та копії), якщо дитина не досягла 14 років.
  3. Паспорт у вигляді картки ID, якщо йому виповнилося 14 років.
  4. Ідентифікаційний номер (за наявності).
  5. Документи батьків або осіб, які їх замінюють. Якщо прізвища батьків не збігаються, то підтверджуючі документи факту зміни ПІБ.
  6. При замовленні другого закордонного паспорта обов'язкова наявність першого.
  7. Документи, які підтверджують оплату адміністративного збору.
  8. Якщо необхідно змінити транслітерацію, то документи, що підтверджують даний факт.
  9. Фото: у ДП Документ усі діти можуть бути сфотографовані на місці, але якщо ви можете сфотографувати дитину самостійно та принести фото, то маєте знати вимоги - фото приймається дітей до 12 років, має бути видно 70% особи, контури повинні бути чіткі, фон білий. Більш докладні рекомендації щодо фотографування дітей на закордонний паспорт паспорт можна дізнатися на сайті підприємства (див. Посилання вище).
  10. З 12 років обов'язкова присутність дитини.

- А як зробити закордонний паспорт дитині до року?

- Ніяких винятків у такому випадку немає. Процедура така ж. Лише вимоги до фото такого малюка наступні: дитина має бути у вертикальному положенні або лежачи на білому фоні, а руки того, хто підтримує, не повинні бути помітні на фото. Всі інші вимоги, як для оформлення паспорта після року.

Оформлення закордонного паспорта для дитини - це обов'язкова процедура для виїзду останнього за кордон з 2015 року.

- Дозвіл на виїзд дитини за кордон. Що це таке і в яких випадках його можна оформити?

- Даний документ оформлюється тоді, коли дитина їде без батьків із супроводжуючою особою, наприклад, у дитячий табір. Наявність дозволу на виїзд не скасовує наявність закордонного паспорта дитини.

Якщо ти зважилася відправити дитину на відпочинок за кордон, переконайся, що він вже готовий до поїздок без батьків.

Які документи потрібні для дитини за кордон
Документи для виїзду дитини за кордон краще оформляти безпосередньо перед запланованою поїздкою

- Як оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон?

- Оформити дозвіл - документи на виїзд дитини за кордон - ви можете у нотаріуса після надання документів та підписання заяви. Звертаємо вашу увагу, що дозвіл підписують обидва батьки, не залежно від їхніх стосунків. Якщо один з батьків фізично не може підписати дозвіл на виїзд дитини, то є можливість надіслати нотаріально завірений підпис на документ.

Також зорієнтуємо вас за термінами дії документа. Даний дозвіл оформлюється не на весь час - на кожну поїздку окремий дозвіл. Батьки під час підписання дозволу вказують куди, навіщо і на який термін дитина їде з країни, також вказуються супроводжуючі особи.

Увага! Якщо у прикордонних служб виникнуть сумніви в адекватності, правильності, правомірності Дозволу на виїзд дитини, то вони з чистою совістю можуть не випустити чадо з країни. Тому при складанні даного документа будьте максимально уважними в описі фактів, адже рішення про перетин кордону приймають прикордонні служби, а не нотаріус, який на ваше прохання склав розмите формулювання цілей поїздки.

І ще, чим більше країн і чим триваліший термін перебування дитини за кордоном, тим активніше будуть вести себе прикордонні служби під час перевірки.

Згідно із законом не вимагається дозвіл від батька, який є іноземцем, недієздатним, позбавлений батьківських прав або якщо жінка мати-одиначка.

- Віза для дитини. Чи потрібна вона, якщо візи отримали батьки?

- З візами досить просто орієнтуватися. Якщо ви їдете у візову країну, то віза обов'язково ставиться саме у закордонний паспорт дитини, якщо віза не потрібна, то і відміток ніяких не буде.

Зверніть увагу, з червня 2017 року вступає у дію безвізовий режим між Україною та країнами Шенгенської зони. Для поїздок у ці країни дитині потрібен лише біометричний закордонний паспорт.

Стандартний пакет документів на отримання візи дитині:

  1. закордонний паспорт дитини,
  2. свідоцтво про народження,
  3. довідка зі школи,
  4. заповнена анкета,
  5. фотографії,
  6. страхування.

До вище перерахованого списку будуть додаватися пункти, якщо дитина їде не з батьками, а з супроводжуючими особами:

  • українські паспорти батьків (копії),
  • довідки з місця роботи батьків із зазначенням посади та окладу,
  • довідка про фінансовий стан сім'ї,
  • нотаріальний дозвіл на виїзд за кордон, причому від кожного з батьків,
  • відомості про особу, що супроводжує.

Зверніть увагу, якщо дитина їде з одним з батьків, то від другого необхідний нотаріально завірений дозвіл на виїзд дитини за кордон в обов'язковому порядку. Оформити такий дозвіл можна у нотаріуса.

Отже, можна з упевненістю сказати, що процедура міграції громадян стає менш клопіткою, але, тим не менш, щоб документи не затьмарили вам відпочинок або роботу, про них варто подбати заздалегідь, особливо, якщо це стосується дітей.