Що робити, якщо від батька не вдається отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон

18 липня 2017 р. 15:03

У період відпусток батьки з дітьми часто намагаються виїхати на море за кордон. Але у тих мам, які розлучилися з батьками своїх дітей, не завжди виходить це зробити через те, що необхідний дозвіл батька на виїзд дитини за кордон.

Дозвіл на виїзд дитини за кордон 2017

Часто тата бувають проти цього, не маючи на те об'єктивних причин, або просто не виходять на контакт. У цій статті ми спробуємо розібратися, що ж робити мамі у такій ситуації.

Звичайно ж, спочатку ми нагадаємо тобі про те, що потрібно знати про акліматизацію перед відпочинком з дитиною на море, як скласти список речей для дитини на море, а також правила поїздки на море з маленькою дитиною.

А тепер повернемося до формальностей. Хочеться почати з того, що дійсно за Правилами перетинання державного кордону громадянами України, якщо твоя дитина ще не досягла шістнадцятирічного віку, то вона може поїхати за кордон у супроводі одного з батьків, тільки якщо у тебе є нотаріально завірений дозвіл на виїзд дитини за кордон від батька дитини (іншого з батьків). При цьому в нотаріально завіреному дозволі повинні бути обов'язково вказані період перебування за кордоном та маршрут слідування.

Але є ряд випадків, коли такий дозвіл на виїзд дитини за кордон не потрібен:

  1. Якщо батько є громадянином іншої країни або особою без громадянства (про те, як здійснюється реєстрація дитини від іноземця, прочитай за цим посиланням).
  2. Якщо у документах матері або дитини є відмітка про те, що вони вибувають в іншу країну на постійне місце проживання або взяті на постійний консульський облік.
  3. Якщо є рішення суду про те, що дитину можна вивезти за межі України.
  4. Якщо за рішенням суду один з батьків (в нашому випадку - батько дитини) був визнаний недієздатним, безвісно відсутнім або позбавленим батьківських прав.
  5. Якщо є свідоцтво про смерть другого з батьків.
  6. Якщо є довідка про народження дитини, в якій вказані підстави внесення даних про батька відповідно до Сімейного Кодексу України.

Звичайно, не у всіх мам є хоча б один з таких документів. Тому, щоб твоя подорож з дитиною не зірвалася, все ж необхідно отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон від батька дитини. Для його отримання мамі і татові дитини необхідно разом прийти до нотаріуса.

Але, на жаль, не всі тата його дають, наприклад, через конфлікт або розлучення, а також якщо ти просто з ним не спілкуєшся, і його місцезнаходження невідоме. Якщо ти стала заручницею цієї ситуації, то вирішити цю проблему тобі допоможе звернення до суду.

Подаючи позовну заяву, слід бути дуже уважною, адже від неї залежить результат справи. У ньому треба обов'язково вказати країну, в яку ви збираєтеся їхати, період перебування за кордоном, і вказати причину від'їзду. Якщо дитині потрібно відвідати оздоровчі місця за кордоном або відвідати родичів, то краще докласти необхідні документи, що підтверджують це - наприклад, напрямок-довідку з лікувального закладу або доказ, що у дитини є родинні зв'язки з мешканцями іншої країни.

Дозвіл на виїзд неповнолітньої дитини за кордон
Документи для дозволу вивезення дитини за кордон - не перешкода вашій пригоді

Дозвіл на виїзд дитини за кордон: документи та процедура

А ось повний перелік документів, які тобі знадобляться для звернення до суду з цього питання:

  • Позовна заява.
  • Письмові докази того, що поїздка доцільна.
  • Копії свідоцтва про народження дитини та свідоцтва про розірвання шлюбу (якщо є).
  • Копія внутрішнього паспорта та ІПН позивача.
  • Довідка про те, що дитина проживає з тобою.

На підставі всіх наданих даних суд може задовольнити прохання про виїзд дитини за кордон без дозволу батька на конкретний час, наприклад, на час перебування у санаторії, або на неодноразовий перетин кордону протягом тривалого терміну, якщо, наприклад, твоя дитина бере участь у спортивних, художніх або наукових змаганнях.

Хотілося б відзначити, що позовну заяву на дозвіл виїзду дитини за кордон краще подавати до суду за 3 - 4 місяці до поїздки з огляду на те, що, зазвичай, судові розгляди проходять не так швидко.

Інструкція до дії:

  1. Для початку необхідно скласти позов до суду, в якому буде вказане прохання надати дозвіл суду на виїзд дитини за кордон без згоди батька.
  2. Також в будь-якому відділенні банку потрібно здійснити оплату судового збору, який складає 0,2 МРОТ (мінімальний розмір оплати праці).
  3. Після цього позовну заяву і необхідні документи подаються до канцелярії суду в 3-х примірниках - для суду, для батька дитини (відповідача) і для тебе.
  4. З'явитися на судове засідання. Про нього (дату, час і місце) зазвичай повідомляють у СМС за контактним номером телефону або повістками на домашню адресу
  5. При позитивному судовому рішенні отримати дозвіл на виїзд за кордон, в якому обов'язково має стояти відмітка про набрання законної сили.
  6. А якщо батько дитини вирішив подати апеляційну скаргу, то також необхідно отримати рішення апеляції.

Тому зібравшись з дитиною за кордон на відпочинок, на лікування або просто у гості до рідних, варто не забувати, що завжди необхідно оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди батька нотаріально або ж отримати відповідний дозвіл у суді. Ми вже писали про повний пакет документів, які потрібні для виїзду дитини за кордон.

Сподіваємося, паперова тяганина не завадить твоєму настрою в передчутті подорожі.