Як годувати дитину в спеку

5 серпня 2014 р. 16:36

Розумний підхід до харчування допоможе малюкові легко пережити навіть велику спеку.

Влітку, коли відмітка градусника показує більше тридцяти градусів, у більшості дітей пропадає апетит, і дитину просто неможливо змусити щось з'їсти. Звичайно, це причина для мам бити тривогу з приводу того, що зростаючий організм не отримує необхідну кількість вітамінів та мікроелементів. Чи так це? Розглянемо це питання детальніше.

Що важливо пам'ятати у літню спеку

  1. Для початку, кожна мама повинна для себе усвідомити, що годування дитини у спеку через силу не призведе ні до чого хорошого - розлад функції шлунка та тепловий удар - це найменше, що може статися.
  2. У літню спеку дуже важливо стежити за тим, скільки дитина п'є. І навіть якщо вона не просить пити самостійно, обов'язково час від часу треба пропонувати їй трохи кип'яченої води або компоту.
  3. Годування найкраще змістити таким чином, щоб основні прийоми їжі припадали на вечір та ранок, коли немає палючої спеки.
  4. Їжу дитині слід готувати на один раз, щоб виключити отруєння.
  5. Овочі та фрукти мити кип'яченою водою.
  6. Уважно стежити за якістю та умовами зберігання кисломолочних продуктів.

Якою має бути їжа у дитини в літню спеку

  • Незважаючи на те, що основна їжа має бути вранці та ввечері, меню слід скласти так, щоб виключити важку їжу. Наприклад, готувати лише легкі білкові страви, жирне м'ясо замінити білим курячим або кроликом. Якщо дитина не відмовляється від обіду, то пропонувати вуглеводи, які швидко засвоюються, при цьому, виводяться з мінімальною втратою рідини.
  • Добре вводити до раціону малюка овочеві супи без м'ясного бульйону. Це відмінне джерело енергії, при цьому їжа засвоюється швидко. 
  • Доцільно повністю відмовитися від смажених страв та замінити їх на відварні або парові. Смажене погано засвоюється у спеку, і на перетравлення такої їжі необхідно багато енергії, що, в свою чергу, загрожує тепловим ударом для зростаючого організму.
  • У літню спеку слід більше вводити до раціону малюка сезонних фруктів і овочів, багатих вітамінами та клітковиною. Якщо дитина не хоче їсти кислі ягоди, можна готувати з них муси, морси та компоти, додаючи трохи меду для солодкості.
  • Слід пам'ятати, що солодкі фрукти не слід давати безпосередньо перед основним прийомом їжі, адже вони можуть зіпсувати апетит. Фрукти бажано вживати за півтори години до їжи.
  • Не слід забувати про кисломолочні продукти. У спеку сир, кефір, йогурт та молоко мають бути нежирними і трохи охолодженими, щоб дитина із задоволенням їх їла.

Як мають харчуватися в спеку немовлята

  • Напевно, годуючі мами помітили, що у спеку дитина частіше просить груди, але їсть потроху, при цьому сильно пітніє. Не слід хвилюватися з цього приводу, це нормальний процес, оскільки саме у спеку дитина хоче перебувати ближче до маминого тіла, щоб трохи охолодитися.
  • Часто бажання дитини пригорнутися до грудей пояснюється спрагою, тому доцільно запропонувати малюкові трохи кип'яченої води або відвар з родзинок. Поїти малюка можна з одноразового шприца, направляючи струмінь у бік щічки. Воду або відвар родзинок можна пропонувати дитині приблизно за десять хвилин перед кожним годуванням.
  • Не слід відлучати малюка від грудей у літню спеку, адже саме у материнському молоці знаходяться речовини, що можуть запобігти кишковій інфекції, якими так легко заразитися у спеку.

Яким має бути питво у дитини в спеку

  • Дитині необхідно забезпечити необхідну кількість пиття на весь день, і щоб воно завжди було під рукою. Іншими словами, якщо ви йдете з дитиною з дому, беріть з собою пляшку з водою.
  • Оптимальний варіант для дитини у спеку - це пити кип'ячену воду. Але можна пропонувати свіжі соки, морси, компот, трав'яні чаї.
  • Давати пити у спеку дитині краще невеликими порціями, але часто, щоб зменшити навантаження на нирки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Особливості грудного вигодовування: відповіді на найпоширеніші питання
  • Температура у годуючої мами: що робити?
  • Меню годуючої мами