Якщо дитина боїться йти до школи

2 вересня 2015 р. 11:00

Канікули швидко пролетять. І що робити, коли малюк вранці в понеділок скаже: "Я нікуди не піду". Як бути, якщо він упирається й наполегливо відмовляється йти до школи? Як налаштувати його на навчання і удачу? Відповіді - у нас.

Канікули, як маленьке життя: цікава, різноманітна, вільна від правил і розкладів ..., навіть, якщо сидиш вдома перед комп'ютером. І як потім повертатися до режиму шкільних буднів? .. Складно. Адаптуємося разом.

Сходив - не сподобалося

Першокласники потрапляють під удар кризи після канікул перші. Ця категорія особливо не захищена. Адже, як малюки думали: школа - нова гра з масою нових правил, цікавих умов. А тут - сиди, пиши, читай, веди себе тихо ... Розчарування. Так що готуйтеся, мама і тато, після канікул почути щось на кшталт: "Не сподобалося мені там, я краще в садок ходити буду".

Що робити? Набратися терпіння. Новий етап в житті легко не дається. Головне, не кидайте малюка одного в кризу. Канікули вам в цьому допоможуть: кожен день наповніть враженнями, дією, Дитина повинна просто таки очманіти від позитиву та схаменутися вже вранці перед школою. Заради цього навіть відпустку візьміть. Вам теж буде корисно відпочити. Психологи впевнені - неготовими до школи можуть бути й самі батьки. Ви боїтеся за дитину, переживаєте - впорається він з навчанням. Малюк відчуває це на емоційному рівні. Ось він і впирається. Ваше невіра в здатності дитини підриває його впевненість в собі. Отже, мамі треба самій розібратися в своїх почуттях, які її долають, подумати, може у неї був стрес, пов'язаний зі школою, треба заново проаналізувати ситуацію і зробити висновок. Зрозумій, що тривога перед змінами - нормальне людське почуття. Впоратися зі своїми емоціями.

Граємо і не боїмося

Є особлива категрія дітей, таких, що надто переймаються через будь-які зміни. Спершу вони бояться йти в школу, потім бояться того, а що ж робити, якщо в школу не ходити? .. Правда, нерідко трапляється, що дитина боїться конкретних речей і, на жаль, небезпідставно. І тут важливо з'ясувати у сина або дочки, що саме її / його лякає: зустріч з однокласниками або можливі невдачі в навчанні. Поговоріть з дитиною про те, як він уявляє саме навчання в школі. Спробуйте пограти разом з ним в школу, розсадіть за парти іграшки, пишіть на дошці, читайте, рахуйте. Нехай дитина побуде то в ролі вчителя - головного, незаперечного авторитету, то в ролі Іванова-двієчника - першого хулігана класу. У грі малюк висловить всі свої переживання, а ти підкажеш, як бути в тій чи іншій ситуації. Виявити проблему вчасно - вже 50% успіху ..

Вчителька - не мама

Пощастить з вчителем - пощастить у навчанні. Ми самі придумали цю приказку, так як впевнені, що на 90% успіху та любові до школи, предметів, навчальному процесу залежить від викладача.

Але й найідеальнішій вчительці треба допомагати. Вникай в шкільний процес, разом з малюком вчіть уроки (до третього класу навіть рекомендується). І, головне, намагайся зробити ваші домашні заняття цікавими. Це не муштра. Себе згадуй частіше. Граніт науки хоч і твердий, але привабливий. Всі діти - дослідники, винахідники, кожен з них першовідкривач. А от дорослі часто самі закривають двері та відбивають охоту заглядати за них - вчитися, дізнаватися, цікавитися. Там, де є інтерес, нудьга і страх відступають.