Якщо дитину дражнять у школі

8 травня 2015 р. 19:20

Образливі прізвиська, "дражнилки", постійні глузування однаково травмують як хлопчиків, так і дівчаток, особливо якщо дитина від природи сором'язлива і вразлива. Що ж робити в такій ситуації? Як допомогти?

Отже, твого малюка кривдять у школі однокласники. І зовсім неважливо, що саме слугує для ровесників приводом до цього - маленький або, навпаки, високий зріст, риса характеру, недолік зовнішностітощо. Через кпини він не хоче ходити в школу, шукає найменшу причину, щоб залишитися вдома? Так, випадок неприємний. Але вихід є. Ми підкажемо тобі, як допомогти дитині у цій ситуації, а також навчимо, як правильно залагоджувати дитячі конфлікти. 

Думка психологів

Психологи радять мамам і татам не втручатися у дитячі конфлікти, принаймні, дуже відкрито. Адже втручання дорослих не змусить інших діток інакше ставитися до дитини. Ровесники не перестануть глузувати з неї, адже вони не розуміють, що заподіюють комусь біль. Крім того, заступництво батьків може остаточно налаштувати однокласників проти твоєї дитини. Таке прагнення особисто розібратися з кривдниками призведе до ізоляції сина або доньки в колі однолітків. Малюк також зробить ще один неправильний висновок про те, що він просто не в змозі впоратися із проблемами сам і йому завжди потрібна допомога дорослих. Так він втратить впевненість у власних силах. І може перестати поважати власних батьків. Адже він звернувся до них за допомогою, а стало ще гірше...

Відверта розмова

Найкраще, за словами психологів, з'ясувати проблемні відносини безпосередньо. Іншими словами, дитина має відкрито запитати, що не влаштовує кепкунів. Головне - не допустити бійки, говорити ввічливо, але впевнено. А ось ще одна порада від Доріса Бретта, англійського психолога. Він радить батькам спробувати переконати дитину в тому, що неприємності зараз не у того, над ким знущаються, а у того, хто це сам робить. Іншими словами малюкові треба дати зрозуміти, що повністю задоволена собою і щаслива людина,  впевнена в собі, ніколи не стане звертати увагу на недоліки інших.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Якщо дитина боїться йти до школи

Ігнор і байдужість

Існує і ще один цілком дієвий спосіб, який допоможе впоратися з кривдниками. Необхідно всього лише не показувати, як ці "образливі дражнилки" дитину ображають. Іншими словами дитина не повинна дати зрозуміти дітям, що вона приймає їх близько до серця. У відповідь на образу порадь дитині вчиняти не так, як зазвичай. Тобто не плакати, а посміхнуться. Щоб дитина зрозуміла твої доводи - розкажи їй, як свого часу в подібній ситуації опинилася ти сама або хтось із твоїх знайомих. Сильне враження справить також ім'я відомого спортсмена, актора або співака, якому також вдалося впоратися з такою проблемою завдяки такому легкому, але дієвому способу.

Перехід до іншої школи

Що ж стосується переходу дитини, яку постійно ображають, до іншої школи, то на нього не можна дати однозначну відповідь. Все залежить від якоїсь конкретної ситуації.
Багато психологів рекомендують розібрати конфлікт на попередньому місці, тобто у старій школі, причому незалежно від того, переводиш ти сина або доньку до іншої школи чи ні. Інакше вже у новому класі цілком може виникнути така ж конфліктна ситуація. Тому, перед тим, як малюк піде до нового класу, слід поговорити з ним, дізнатися причини виниклого конфлікту, обговорити, як треба чинити, щоб не було повторення неприємностей у новій школі.