Організації підтримки грудного вигодовування в Україні та світі

16 липня 2016 р. 13:59

Наразі в усьому світі діють професійні організації, що популяризують грудне вигодовування і готують сертифікованих консультантів.

Консультанти з ГВ

Тема грудного вигодовування вельми актуальна та важлива завжди. Але в сучасному суспільстві склалося так, що жінки після народження первістка виявляються дуже мало обізнаними в питаннях годування грудьми. Адже це не  інстинктивні знання, присутні в кожній з нас, а досвід. За старих часів цей досвід набувала кожна дівчина ще у власному дитинстві та підлітковому віці, тому що люди жили під одним дахом великими багатодітними сім'ями, що складалися з багатьох поколінь. І дівчинка бачила, як мати годує її молодших братів і сестер, так само як це роблять її тітки і старші заміжні сестри.

Нині ж, виростаючи єдиною в родині й досягнувши повноліття, дівчина покидає рідну домівку і будує своє життя самостійно. А у призначений час молода новоспечена мама виявляється не тільки без необхідної «теоретичної підготовки», а й у полоні в багатьох помилок, які дісталися від неосвічених знайомих або нав'язаних рекламою в ЗМІ.

Ось з цією проблемою і покликані боротися консультанти з грудного вигодовування , що працюють по всьому світі. Цілком очевидно, що такі фахівці з'являються не на пустому місці, а існують авторитетні організації, що здійснюють підготовку та ліцензування консультантів. Ось про них ми і поговоримо у цій статті.

 

Зустріч мам немовлят
Зустріч годуючих мам

 

Центр підтримки грудного вигодовування «Молочні ріки»

Це найавторитетніша і популярна група підтримки грудного вигодовування в нашій країні. Консультанти центру ведуть активну просвітницьку роботу, в тому числі і на безкоштовних інтернет-ресурсах. На сайті центру http://breastfeeding.org.ua/ є безліч довідкової інформації, вебінарів і уроків з наочними ілюстраціями, що допомагають навіть недосвідченій жінці зрозуміти, що до чого. Крім безпосередньо навчання правилам успішного грудного вигодовування центр бачить свою місію у формуванні правильної материнської поведінки, природнього батьківства, а також допомоги у підготовці вагітних жінок до майбутньої ролі мами. Консультанти також вчать прийомам використання слінгів і базовим навичкам догляду за малюками.

Отримати консультацію фахівців можна як безкоштовно у відповідному розділі сайту Центру, так і у Skype, за телефонами колл-центру, а також, запросивши консультанта додому.

Горяча лінія підтримки грудного вигодовування «Молочні ріки»:

 (095) 013 36 13, (097) 412 11 17 (c 9:00 до 18:00)

ISIDA

При приватному пологовому будинку під Києвом працює програма підтримки грудного вигодовування. Дипломовані консультанти з ГВ навчають молодих мам ще до виписки з пологового будинку, тобто в перші дні нового життя.

Після виписки співробітники програми підтримки ГВ теж не залишають своїх клієнток та їх діток - діють групи, що об'єднують годуючих матерів. Ти можеш завжди зателефонувати за номером гарячої лінії і отримати особисту консультацію фахівця з грудного вигодовування.

Гаряча лінія з питань грудного вигодовування для пацієнток клініки ISIDA:

(067) 246 81 38 (Вікторія), (067) 408 86 09 (Наталія)

ВООЗ - Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ)

У кожній країні присутності ВООЗ готує Національних експертів з грудного вигодовування, які,  навчають і видають дипломи і сертифікати консультантам з ГВ. Програми підготовки консультантів розроблені ВООЗ.

Ці люди є нібито місіонерами, адже їхня діяльність спрямована на популяризацію та пропаганду грудного вигодовування серед молодих матерів та членів їхніх сімей. Адже часто в нашій країні офіційна медицина має застарілі уявлення про правильну організацію годування немовлят (як то жорсткий режим годування для новонароджених, напування водою дітей першого півроку життя, раннє введення прикорму, передчасне поступове відлучення від грудей тощо). З цими помилками, що призводять до раннього згортання лактації, і покликані боротися посланці ВООЗ.

 

Ідеально здоровий малюк, вигодуваний материнським молоком
Праівльний режим годування

 

Міжнародна Ліга La Leche (LLL)

У перекладі з іспанського leche - «молоко». У 50-роки минулого століття в США на тлі високої популярності штучних сумішей була утворена невелика група активних годуючих мам, які усвідомлювали цінність грудного молока. Спочатку нечисленна громадська організація поступово перетворилася у всесвітню волонтерську мережу, яка надає інформаційну та моральну підтримку годуючим матерям по всьому світі.

Місія Ліги в об'єднанні і підсумовуванні досвіду всіх мам для надання допомоги. На сайті Ліги величезна кількість книг, статей та іншого навчального матеріалу з годування грудьми і догляду за дітьми.

Діяльність Ліги на місцях, як наприклад зустрічі мам та лекції, регулюються лідерами різних ступенів. Підготовка лідерів здійснюється їх колегами - від лідера - до лідера.

Міжнародна Асоціація Консультантів з Лактації (International Lactation Consultants Association, ILCA)

Асоціація є однією з найавторитетніших організацій, адже об'єднує професійних консультантів. Постійно працює форум, видається журнал, проводяться зустрічі і конференції. Асоціація тісно співпрацює з ЮНІСЕФ та ВООЗ. Представники ILCA часто виступають на міжнародних конгресах, входять до складу багатьох офіційних організацій. Членами Асоціації (а їх більш 4000 в 50 країнах світу!) є не лише матері, що годують і консультанти з ГВ, але й медики: акушери-гінекологи, педіатри, неонатологи, дитячі психологи, дієтологи та інші.

Стратегія Асоціації викладена у власному Кодексі, до якого, так само як і до архівів журналу the Journal of Human Lactation та власної бібліотеки, мають доступ тільки члени ILCA. Нам же буде корисно ознайомитися з сайтом асоціації www.ilca.org .

Академія медицини грудного вигодовування (The Academy of Breastfeding Medicine, ABM)

Академія є породженням ILCA, адже ідея про її створення прозвучала на черговій зустрічі членів ILCA у 1993 році. Мета академії - збір і поширення наявних на сьогодні знань про грудне вигодовування, підготовку медичних працівників з цієї теми. Як і Асоціація, що породила її, АВМ представлена у 50 країнах світу. Одним з найавторитетніших видань в сфері грудного вигодовування є журнал, який видає АВМ - Breastfeeding Medicine .