Черга до дитячого садочку

26 березня 2018 р. 14:26

Вже кілька років в Україні працює електронна система запису дітей до дитячого садку. Зареєструвати малюка одночасно до 1 - 5 садків Києва можна, не виходячи з дому. Але чи так це зручно насправді?

Елеткронна чергу до дитячого садку

Повну інформацію та детальну інструкцію реєстрації для України можна знайти на електронному порталі реєстрації в дошкільні навчальні заклади .

Електронна черга до дитячого садку

Спершу, увійшовши на портал електронної реєстрації дитини до дошкільних навчальних закладыв, слід почитати власне про проект електронної черги та ознайомитися з переліком пільг на надання місця в дитячому садку.

Потім, скориставшись електронною картою, обери конкретний садочок, який вам c малюком підходить за місцем розташування. Зауваж, вибирати дитячий садок за принципом: «машиною доберемося!», не варто. Як психологи так і досвідчені батьки погоджуються з тим, що для дитини 3 - 5 років ідеальна віддаленість дитячого садка від будинку - 300 - 500 м. Зрозуміло, що цей критерій насправды не завжди реальний. Але і здійснювати щоденні подорожі через півміста з заторами та небезпечними дорогами не рекомендуємо. Шукай золоту середину. Точніше, садок, що знаходиться на ній.

Щоб подати заявку на зарахування дитини до дитячого садку, необхідно спочатку зареєструватися.

Сайт электронной очереди в детский сад не без «сюрпризов»

Для цього натисни на кнопку «Реєстрація» у верхньому правому куті вікна. І далі дій згідно з інструкцією.

Після того, як ти зареєструєш дитину і внесеш її до електронної черги, щоразу заходячи на сайт під своїм логіном та паролем, ти зможеш перевірити чергу до дитячого садку, скориставшись відповідною кнопкою.

Термін реєстрації

Багато батьків цікавляться, як розрахувати свою чергу і не запізнитися з реєстрацією. Тобто, в якому віці слід стати на чергу до дитячого садочку, щоб вона підійшла, коли малюкові виповниться 3 роки.

З 2013 року скасована система запису дітей до садків адміністрацією ДНЗ. Для простоти та відкритості цього процесу зроблені спеціальні реєстраційні форми на сайтах https://reg.isuo.org/preschools, https://osvita.kyivcity.gov.ua/#/?_k=5zeif1 (для Києва)

Для чого це зробили?

Згідно з положенням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 року, запис до дитячого садку здійснювався керівником протягом календарного року. За такої умови, звичайно ж, була присутня корупція та складності в контролі над присутністю дитини в черзі. Були випадки, коли адміністрація садку відмовлялася приймати дитину тільки тому, що батьки не приходили і не відзначалися у директора, що вони є, і справно чекають на свою чергу.

Таке довго тривати не могло, і в 2013 році батьки діток, які хотіли записатися до садку, вже йшли не до директора садку, а до відповідного відділу районної адміністрації. Тоді дитину записували до електронної черги, привласнювали номер, за яким батьки на сайті могли відслідковувати просування омріяного місця в ДНЗ.

Інтернет черга до дитячого садку покликана позбавити батьків, дітей та адміністрації дошкільних навчальних закладів від непорозумінь. Адже відтепер (у всякому разі, в теорії) не варто навіть питати, як обійти чергу до дитячого садочку, бо все контролюється автоматично, і втручання людини в електронну систему неможливе.

В теорії все відмінно, і навіть працювало на практиці до весни 2017 року. Було прийнято рішення модернізувати систему заявок до ДНЗ. Для цього створювалася нова база, яка була більш продуманою і чіткою. Зареєстровані діти з 2013 року мали можливість перереєструватися в новій системі до 1 квітня 2017 року. При заповненні форми необхідно було вказати номер в попередній базі, і тоді місце в черзі мало зберігатися.

Складнощі, що виникали насправді при реєстрації або перереєстрації

  • Неможливо внести номер попередньої реєстрації.
  • При внесенні номера попередньої реєстрації черговість в формі не може бути поновлено.
  • Помилки при розподілі за віковими групами.
  • Шукати дитину в системі можна тільки за серією та номером свідоцтва про народження.

У разі незрозумілих ситуацій, коли у черзі на сайті немає твоєї зареєстрованої дитини, ти можеш скористатися зворотнім зв'язком, відправивши листа електронною поштою за контактами на сайті, підійти до відділу освіти районної адміністрації або до адміністрації садку. Але, як показало життя, навіть самі співробітники адміністрації не завжди знають, як правильно і коректно працювати з цією формою.

Хочеться вірити, що з такими вадами фахівці впоралися і все вирішили. І тепер батьки без зусиль зможуть записати своє чадо до обраного садочка і бути певними у чистоті та правдивості результатів.

Що відбувається після реєстрації в черзі до дитячого садочку

Після того, як перереєстрація або реєстрація нарешті відбулася, тобі залишається тільки чекати на запрошення з садку, яке прийде на електронну адресу, вказану при реєстрації. До речі, ти можеш записати дитину не до одного садочку, а до кількох.

Після того, як надійшло запрошення, у тебе є два варіанти: ти приймаєш запрошення від даного садку, або ж відхиляєш його і чекаєш на запрошення від іншого. Якщо запрошення прийняте, то протягом 5 днів необхідно принести всі документи. Та як встигнути так швидко пройти медогляд в дитячій поліклініці? Якщо не встигаєте, то можеш продовжити час очікування документів адміністрацією садку на 7 днів. Але, зверни увагу, що продовжувати необхідно з того дня, відколи закінчуються перші 5 днів, а то система починає рахувати дні продовження з поточної дати.

Якщо з якоїсь причини сім'я вирішує відмовитися від черги до дитячого садку, заявка переноситься в розділ «Відмова від зарахування». До речі, в цей же розділ автоматом потрапляють заявки дітей, чиї батьки протягом 30 днів не подали документи до адміністрації обраного садочку, коли підійшла черга дитини.

Необхідні документи для черги до дитячого садку

І останнє, що треба для остаточного закріплення в дитячому садку - це документи:

  1. Заява батьків.
  2. Копія свідоцтва про народження.
  3. Медична довідка про стан здоров'я дитини з висновком лікаря про те, що малюк може відвідувати дошкільний заклад.
    Щоб отримати такий документ, дитині необхідно пройти медогляд з відвідуванням декількох фахівців і лабораторними дослідженнями. Вся інформація про стан здоров'я вноситься до форми № 026/0. Бланк її можна завантажити тут .

Останній документ здатний налякати не одну маму, але не варто впадати у відчай завчасно. Спочатку налаштуйся на те, що цей медогляд необхідний не тільки, щоб оформитися до дитячого садочку. Дитині він потрібен. Коли в останній раз ти її обстежувала?..

Дитину оглянуть такі лікарі:

  • Отоларинголог обстежує носоглотку. В ідеалі надасть рекомендації щодо профілактики захворювань ЛОР-органів, а не констатує будь-яке з них.
  • Офтальмолог перевірить стан зору, а також необхідність його корекції.
  • Стоматолог оцінить стан зубів дитини.
  • Невролог перевірить координацію, рефлекси, чутливість, а відтак стан нервової системи.
  • Ортопед або хірург оцінить поставу малюка і, сподіваємося, не виявить жодних проблем (початкові стадії викривлення хребта, плоскостопість, особливість стопи).
  • Логопед, на жаль, дуже затребуваний останнім часом лікар. За статистикою більшість дошкільнят мають ті чи інші проблеми з промовою. Лікар перевірить стан розвитку мови маляти і, можливо, розпише програму корекції звуковимови.

До переліку фахівців приплюсуйте необхідні аналізи: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз калу, зішкріб на ентеробіоз (яйцегліст).

Кожен фахівець залишає в медичній карті своє заключення, ставить підпис, печатку та вказує дату огляду.

Залежно від стану здоров'я в додаткових графах будуть значитися такі лікарі як дерматолог або алерголог (якщо малюк схильний до алергічних реакцій або перебуває на обліку у даних фахівців).

Не забудь довідку про щеплення або медотвід від щеплень, оформений вашим педіатром. Питання про те, чи потрібні щеплення для прийому до дитячого садку, досі лишається спірним.

Перелік обов'язкових щеплень для трирічної дитини такий:

  • АКДП (кашлюк, дифтерія, правець,) триразова вакціація + перша ревакцинація АКДП;
  • поліомієліт (триразова вакцинація) + перша ревакцинація;
  • БЦЖ (проти туберкульозу);
  • кір, паротит, краснуха (КПК);
  • гепатит В (триразова вакцинація);
  • гемофільна інфекція (чотириразова вакцинація).

І наостанок, вже безпосередньо перед днем ​​першого візиту до дитячого садку потрібно оформити її - довідку про епідеміологічне оточення. Пам'ятай, що цей документ дійсний протягом трьох днів.

Документи для спеціалізованих садочків

Потрапити до спеціалізованого садку малюк зможе за наявності таких документів:

  1. висновок психолого-медико-педагогічної консультації або туберкульозного диспансеру;
  2. довідка про щеплення;
  3. направлення районного управління освіти;
  4. висновок сурдолога для дітей з недорозвиненням мовлення.

Зараз і звичайні садочки все частіше отримують спеціалізацію: з поглибленим вивченням іноземних мов, з посиленою програмою фізичної підготовки. Також є садки, які працюють за особливими системам раннього розвитку (вольфдорський, Монтессорі).

Так, логопедичний садок, до якого деякі батьки прагнуть влаштувати свою дитину, що поки не вимовляє звук "р" або "ш", не прийме вас без відповідного висновку спеціаліста. Так, багато спеціалізованих садків відрізняються умовами підвищеної комфортності: є басейн, кімната лікувальної фізкультури, кабінет фізіотерапії, спортивна зала (а не "вона ж актова"). Але чи варто малюкові без затримок в мовному розвитку "занурюватися" у "лікувальний процес"? Не думаємо. І фахівці з нами погоджуються.

Вольфдорський садок досить популярний зараз. Незвичайна система спілкування з дітками (вихованці занурюються в особливий світ: своєї міфології, традицій і свят, що беруть початок з язичницьких часів).

Однак тут створюється окремий світ, унікальна система розвитку і набуття навичок: хлопці шиють, майструють, займаються творчістю. Чи вистачить цього для успішної адаптації до навчального процесу через три-чотири роки? ..

Очередь в детсад была и есть всегда, но в самые лучшие садики она просто огромна

Садок Монтессорі працює за принципом: "Допоможи дитині зробити самому". Свобода дій! Малюк - провідник, вихователь - підлаштовується. Дитина сама вибирає вид діяльності, матеріал і робоче місце.

У групі не більше десяти дітей. Що дуже добре, педагоги працюють в тісному контакті з батьками: бесіди, консультації, тренінги ... Але є й певні перебільшення. Індивідуалізм - це прекрасно, але вміти враховувати інтереси інших та жити в колективі - чи не це потрібно освоїти малюкам у дитячому садку? ..

Пільги при вступі до державного садку

Цікався ними, якщо твій малюк потрапляє в одну з цих груп:

  1. Дитина одинокої матері/батька або студентів.
  2. Діти інвалідів I і II груп.
  3. Діти з багатодітних сімей.
  4. Діти, що знаходяться під опікою.
  5. Діти сироти.
  6. Діти військовослужбовців за місцем проживання їх сімей.
  7. Діти-близнюки.

Пільговики до дитячого садку приймаються позачергово.

Що робити, якщо відмовляються приймати

Якщо причини відмови вагомі, або згідно з регламентом реєстрації правота не на твоєму боці, то доведеться пошукати інший садок. Ну а якщо ти впевнена в своїй правоті, то звернення до суду ще ніхто не відміняв.