«Пологи без страху» - найпотрібніша книга для вагітної

5 листопада 2015 р. 10:33

Вся наша культура, медицина - все начебто готує жінку до найстрашнішого страждання, але, задумайся, адже це ж найрадісніша подія у твоєму житті - ти станеш матір'ю! Звідки такий дисонанс?

Мама і немовля

Зовсім скоро ти станеш матір'ю, і, поза всякими сумнівами, це найпрекрасніше, що міг подарувати Бог жінці. Але вже з перших місяців ти напевно чула від жінок, що народжували та ні, співчуваючі зітхання, а то й відверто моторошні історії про пологи і про те, який неймовірно болісний це процес.

На початку 20-го століття в Лондоні практикував один звичайнісінький гінеколог, якому надалі вдалося перевернути уявлення і медиків, і жінок про пологи, фізіологію болю і природне знеболення. Звали цього лікаря Грантли Дік-Рід. У ті часи у пологах було популярно використовувати знеболюючу маску з токсичного хлороформу, і ось одна з породіль Дік-Ріда, здивувавшись на таку пропозицію, сказала: «Я не відчуваю ніякого болю, лікарю, хіба має бути боляче?» Взагалі-то саме це невинне запитання і поклало початок нової акушерської науки. Яку, звісно ж, довгий час медична спільнота висміює і не сприймав всерйоз. Як же, адже жінка зобов'язана страждати! Не можна позбавити її страждань під час пологів, які обіцяв Єві сам Бог.

БІЛЬ - РЕАКЦІЯ ОРГАНІЗМУ НА НАПРУГУ І СТРАХ

У чому полягає революційна теорія Дік-Ріда? Англійський лікар розвинув і неодноразово довів на практиці теорію про те, що біль при пологах має не фізіологічну, а психологічну першопричину. Через страх перед пологами, тривоги, невизначеності жінка судорожно напружує всі свої м'язи, в тому числі і маткові, в результаті перетискаються судини, до матки не надходить достатня кількість крові й кисню - звідси виникає біль. З усього цього випливає нескладний висновок: якщо жінка буде спокійна, впевнена у своїх силах і максимально розслаблена, болі просто не виникне. Дік-Рід рекомендує для цього відвідувати курси для вагітних, де майбутню маму навчать правильному розслабленню м'язів і техніці дихання для кожного етапу пологів. Так-так, саме Дік-Рід був першим, хто запропонував жінці самостійно знеболити пологи, не вдаючись до небезпечної анестезії. Чи варто говорити, що метод завоював свою популярність спочатку серед вдячних жінок, а лише потім - в середовищі медиків. Уже за допомогою сучасних комп'ютерів після смерті видатного акушера було проведено уточнюючі дослідження, які довели, що метод Дік-Ріда дійсно працює!

Про свою прогресивну методику природного знеболення пологів Грентлі Дік-Рід написав чудову книгу «Пологи без страху» - бестселер, перевиданий мільйонними тиражами і перекладений на більшість мов світу. Завдяки цій книзі ти дізнаєшся, що відбувається з жінкою під час пологів, як влаштовано жіноче тіло, причому описано це абсолютно доступною мовою без будь-яких незрозумілих термінів і темних фарб, дізнаєшся, як під час пологів не думати «скоріше б це закінчилося», а чекати на радість майбутньої зустрічі з коханим довгоочікуваним малюком. Багато майбутніх мам стверджують, що книга Дік-Ріда допомагає не тільки безболісно народити, а й володіє «заспокійливим ефектом», тому настійно рекомендуємо тобі прочитати її - і чим раніше, тим краще.