Як підписати декларацію з педіатром

8 травня 2018 р. 18:33

Медична реформа в Україні стартувала. Замість дільничного - обраний педіатр або сімейний лікар, замість реєстратури, талончиків, черг і пухлих карток - особистий онлайн-кабінет. Як долучитися до всього цього, з'ясовувала mama.ua.

Медична реформа в Україні

Основою медичної реформи стає реєстарція пацієнтів та медичних установ, а також лікарів у Національній електронній системі охорони здоров'я eHealth .

На першому етапі тобі необхідно подати документи своєї дитини в поліклініку за місцем проживання для занесення її даних в систему eHealth. На цьому завершуються обмеження, пов'язані з місцем проживання. Один з плюсів медреформи - пацієнтові не нав'язується конкретний педіатр (сімейний лікар), він може обрати будь-якого лікаря країни, незалежно від місця проживання. З обраним лікарем підписується декларація, й у подальшому людина обслуговується у нього. За бажання пацієнта він зможе змінити свого лікаря, переуклавши договір з іншим.

Пацієнт може підписати декларацію з будь-яким лікарем, незалежно від свого місця проживання.

Про процедуру підписання декларації поговоримо трохи пізніше, поки - про подачу документів для внесення до системи eHealth.

Реєстрація дитини в електронній системі охорони здоров'я

Для цього тобі потрібно звернутися в реєстратуру районної поліклініки (майже в останній раз!), Надавши:

  • свідоцтво про народження дитини,
  • свій паспорт,
  • свій ідентифікаційний код,
  • свій номер мобільного телефону (для отримання SMS c одноразовим паролем для реєстрації).

Особиста присутність дитини для цієї процедури не обов'язкова. Зареєструвати сина або дочку може будь-який з батьків (навіть тато :)), важливо, щоб він приніс свій паспорт і назвав номер телефону, наявний при собі (і який працює!) на момент реєстрації.

У процесі реєстрації батько чи мати заповнює згоду на обробку особистої інформації від свого імені та від імені дитини. Обидва у двох примірниках - такі вимоги сучасного вітчизняного законодавства.

Педіатр приймає своїх пацієнтів
Педіатр, з яким підписано декларацію, здійснює первинне консультування та лікування

Внесення даних пацієнтів до системи eHealth проводитиметься до кінця 2018 року, тому немає сенсу поспішати, метушитися і, тим паче, підганяти співробітників поліклініки, для яких все, що відбувається й без того величезний стрес.

Заключення декларації з педіатром

Як ми вже згадували, до Національної електронної системи охорони здоров'я підключаються не тільки пацієнти, а й медичні установи (поліклініки) йособисто кожен лікар.

Для того, щоб підписати декларацію з бажаним лікарем, клініка, в якій він працює, повинна бути вже внесена до системи eHealth - реєстрацію медичного закладу здійснює його адміністрація. В обраній поліклініці уточни в реєстратурі або з'ясуй сама на сайті https://portal.ehealth-ukraine.org/divisions.html#/, чи підключено вже медустанову до системи, якщо ні - доведеться зачекати, поки це станеться.

Якщо дані дитини вже внесені до системи, процедура реєстрації буде простішою. Отже, надаєш реєстратору всі документи з переліку, наведеного на початку цієї статті, називаєш ПІБ лікаря і трошки чекаєш. Реєстратор переконується, що у цього лікаря ще є місця, вносить всі дані до декларації та роздруковує її у 2 примірниках, кожен з яких ти підпишеш, а реєстратор відзначить електронним цифровим підписом і внесе до системи. Один екземпляр ти понесеш додому. Все, у твоєї дитини вже є свій лікар.

Декларація з лікарем
Інфографіка з сайту МОЗ

Що ти повинна знати про медичну реформу в Україні

Вибираючи педіатра для дитини, ти не маєш обмежуватися «особовим складом» вашої районної поліклініки. Ти можеш вибрати будь-якого лікаря, що здійснює прийом у будь-якій поліклініці - скористайся порадами родичів та знайомих, відгуками на форумах, а також сайтом поліклініки - там, де такий є. Зрозуміло, враховуй розташування місця роботи лікаря та його віддаленість від свого будинку, роботи, дитячого садка тощо.

Кількість пацієнтів, з якими у нього підписано декларацію, для кожного лікаря першої ланки обмежена, так, наприклад, педіатр опікується не більш ніж 900 пацієнтами, терапевт - 2000, сімейний лікар - 1800. Винятки становлять лікарі, що працюють в селах, чиє населення трохи перевищує 2000 осіб. Тому, щоб потрапити до хорошого і популярного лікаря, варто поквапитися, аби для твоєї дитини у нього залишилося місце. Кожен лікар зацікавлений в якості надаваних ними послуг, бо від цього безпосередньо залежить кількість його пацієнтів, що, в свою чергу, визначає розмір його зарплатні. За кожного пацієнта держава перераховує медустанові, в якій працює лікар, певну суму з бюджету. Частина з цих грошей йде на зарплатню лікаря.

Це один з найважливіших моментів медреформи - відтепер «дякувати» лікарю грошима не має сенсу, бо лікування кожного пацієнта вже оплачено з держбюджету, тобто, зі сплачених тобою податків.

Хабарі лікарям втрачають сенс - лікування кожного пацієнта вже оплачено з держбюджету (твоїх податків).

Все це стосується медобслуговування першої ланки, тобто педіатрів та терапевтів (для дорослих все працює аналогічно), а також сімейних лікарів. Якщо дитині потрібна буде допомога профільного фахівця, педіатр (сімейний лікар) видасть відповідне направлення, і обслуговування тим лікарем також буде безкоштовним. Також педіатри можуть виписувати рецепти на ті препарати, які відпускаються в аптеках тільки за рецептом, в тому числі і за програмою «Доступні ліки», що передбачає повне або часткове покриття витрат на медикаменти за рахунок держави для пацієнтів з деякими захворюваннями.

Без черги в поліклініці
Дитяча поліклініка майбутнього

До речі, якщо під час перебування в іншому місті твоїй дитині знадобиться термінова медична допомога, ви зможете її отримати у будь-якого педіатра цього міста - також, не сплачуючи за візит :).

Єдиний варіант, за якого обслуговування в системі державної охорони здоров'я стане для громадянина України платним - непідписання декларації з лікарем первинної ланки до 2020 року. Але доти, сподіваємося, всі встигнуть визначитися. Зверни увагу на те, що для кожного члена сім'ї повинна бути підписана своя власна декларація. Тому, якщо на сімейній раді вирішили, що дитина буде обслуговувати у того ж сімейного лікаря, що й батьки, для неї все одно потрібно укласти персональну декларацію з лікарем.

До речі, для зміни свого лікаря немає необхідності розривати договір з ним - просто достатньо підписати декларацію з новим лікарем - «перенесення» пацієнта відбувається автоматично.

Надалі планується (заради цього, власне, все й затівалося), що охорона здоров'я в нашій країні буде повністю оцифрована, весь документообіг переведеться в онлайн. Лікарі не писатимуть фірмовим почерком призначення, які ми потім всією сім'єю все одно не можемо розшифрувати. Замість цього лікар робитиме відповідні позначки в особистому віртуальному кабінеті пацієнта, де зберігатиметься вся його історія здоров'я, тобто вся та інформація, від якої пухнуть наші пошарпані амбулаторні картки.

І записатися на прийом до лікаря також можна буде з віртуального кабінету. Хіба це не мрія?