Скарлатина у дітей: симптоми і лікування (фото)

13 березня 2018 р. 12:36

Скарлатина - важке інфекційне захворювання, яке багато хто з нас переніс у дитинстві. Що ми повинні знати про нього, щоб уберегти наших дітей якщо не від зараження, то принаймні від ускладнень?

Симптоми і лікування скарлатини у дітей

Зміст статті:

Що таке скарлатина у дітей

Збудник скарлатини - стрептокок групи А. Крім цієї хвороби він може викликати і ревматизм, артрит, ангіну, рожисті запалення шкіри і гострий гломерулонефрит (запалення нирок).

Потрапляючи в організм людини, стрептококи починають виробляти ерітротоксин - отруйну речовину, що руйнує еритроцити і викликає гостру інтоксикацію. Стрептококи - бактерії, ось чому скарлатину успішно лікують антибіотиками.

Передається хвороба найпоширенішими «широкомасштабними» способами: повітряно-крапельним і побутовим (через рушники, посуд, брудні руки, іграшки або просто дверну ручку в громадському місці). Причому, передати інфекцію може як хвора людина, так і на вигляд абсолютно здоровий носій. Річ у тім, що стрептококи через своє легке поширення присутні практично скрізь. Але у людини, що одного разу перехворіла, виробляється імунітет після скарлатини, тому вона не хворіє, але стає переносником інфекції.

Найчастіше хворіють діти у віці від 2 до 10 років. Почасти це пов'язано з низьким рівнем свідомості малюків і недотриманням правил особистої гігієни. До того ж, наші діти більшу частину дня проводять у великих групах ровесників, а це збільшує потенційну небезпеку поширення будь-яких хвороб.

У людини, що одного разу перехворіла, виробляється імунітет після скарлатини, тому вона не хворіє, але може переносити інфекцію.

Інкубаційний період скарлатини у дітей

Інкубаційним періодом вважається 10 днів. А ось карантин при цьому діагнозі триває значно довше. Хворому малюкові буде запропонована ізоляція від дитячого колективу на 12 днів після остаточного одужання. Якщо у дитини був контакт з хворим на скарлатину, наприклад, захворів хтось із членів сім'ї, але сама дитина уникнула зараження, при цьому вона ще не хворіла на цю інфекцію раніше, її все одно рекомендують ізолювати від дитячого колективу (садок та 1, 2 класи) . Такий карантин триває протягом 17 днів після контакту з хворим або від моменту прояви захворювання у родича. У тих же умовах, але якщо дитина вже раніше перенесла скарлатину і має до неї імунітет, їй відвідування дитячого колективу дозволяється, але відповідальний медпрацівник повинен уважно стежити за нею протягом 17 днів.

Скарлатина: симптоми
Скарлатина - це підступна хвороба

На питання «скільки триває скарлатина у дітей?» точної відповіді дати не можна, бо організм кожної дитини має індивідуальні сили опору В середньому, температура проходить на 5 - 7-го день, а висип - на 7 - 10 день.

Скарлатина у дітей: симптоми

Ерітротоксин потрапляє в кровотік і швидко поширюється по всьому організму. Тому перші ознаки захворювання - наслідок сильної інтоксикації організму:

  • висока температура (до 39 0 C),
  • головний біль,
  • ломота в кістках, нудота,
  • сильна загальна слабкість,
  • біль при ковтанні через ураження слизових оболонок горла,
  • збільшення лімфовузлів,
  • характерний висип по всьому тілу.

Перші ознаки розвиваються стрімко, температура різко підвищується. Горло при скарлатині у дітей запалюється, стає червоним, мигдалини покриваються гнійним нальотом, а язик набуває малиновий окрас, його сосочки сильно розпухають.

А ось висип проявляється не одразу, а як мінімум на завтра після початку хвороби.

Однак буває і скарлатина без висипу. У таких випадках її діагностують за іншими ознаками, а іноді і за аналізом крові, який дає характерну картину. Особливо часто, навіть за відсутності висипу, підозрюють цей діагноз у тих, хто нещодавно мав контакт з хворим, у кого один з членів сім'ї переніс скарлатину або працює в «карантинному» місці, наприклад, в дитячому садку, де хтось із групи захворів, або ж в дитячій лікарні.

Скарлатина у дітей: фото язика

Скарлатина: симптоми, фото
Малиновий язик при скарлатині

Висип при скарлатині у дітей

Ерітротоксин вбиває верхній захисний шар шкіри - епідерміс, тому на ній одразу з'являється червоний висип, що зудить лущиться й стрімко поширюється по всьому тілу. Особливо запалюється шкіра в місцях складок: пахових, пахвових, ліктьових тощо. Там висип має вигляд темно-червоних смуг. Висип також покриває й обличчя: щоки, лоб, скроні. Характерною рисою, по якій часто діагностують скарлатину у дітей, є відсутність висипу на носогубному трикутнику, який завжди залишається блідим і чистим.

Протягом тижня в організмі поступово накопичуються антитіла до стрептокока, і шкірні прояви хвороби гаснуть. Пошкоджена шкіра починає злущуватись. Особливо це помітно на руках дитини: шкіра після перенесеного захворювання буквально знімається як рукавички.

Скарлатина у дітей: лущення шкіри - фото

Скарлатина, фото у дітей
Фото висипу при скарлатині

Можливі ускладнення після скарлатини у дітей

Мам і бабусь хворих дітей насамперед цікавить, чим небезпечна ця хвороба.

За відсутності адекватного лікування у хворої дитини може виникнути:

  • лімфаденіт (запалення лімфатичних вузлів),
  • гнійний отит (запалення вуха),
  • гломерулонефрит (захворювання нирок),
  • артрит ,
  • ревматизм
  • міокардит (запальне ураження серця),
  • пневмонія.

Лікування скарлатини у дітей

Щоб перемогти мікроб-збудник і вберегти дитину від можливих ускладнень, для лікування скарлатини зазвичай призначають 10-денний курс антибіотиків пеніцилінового ряду.

Для зняття запалення в горлі призначають полоскання розчином фурациліну, настоянками календули, ромашки тощо. Також педіатр обов'язково призначить вітаміни та пробіотики.

Для лікування скарлатини призначають 10-денний курс антибіотиків пеніцилінового ряду.

Поки температура не стане нормальною, дитині обов'язково прописується постільний режим. У її кімнаті вживаються класичні дезінфікуючі заходи: щоденне вологе прибирання, регулярні провітрювання (за відсутності дитини), краще  з протягом, тривалістю не менше 10 хвилин.

Ось що говорить про скарлатину всім відомий доктор Комаровський:

Зазвичай дитину лікують вдома. Госпіталізація пропонується тільки у випадках важкої форми хвороби, за наявності інших хронічних захворювань, що ускладнюють стан. Також рекомендують відправлятися до лікарні тим дітям, у яких є молодші братики та сестрички грудного віку, або чия мама вагітна. Тому що скарлатина і вагітність - не найкраще поєднання, особливо на ранніх термінах. Річ у тім, що до 12-го тижня, поки йде активне формування всіх органів і систем плоду, майбутній мамі категорично протипоказані антибіотики, а це - єдиний метод лікування скарлатини, що дозволяє уникнути важких наслідків. Зараження скарлатиною вагітної жінки може стати причиною викидня, недоношення, гіпоксії плоду, пневмонії у новонародженого. А застосування антибіотиків в першому триместрі вагітності може призвести до появи вад розвитку у плоду.

Дітям, у яких є молодші братики і сестрички грудного віку, або чия мама вагітна, краще лікуватися не вдома, а в лікарні.

Ознаки скарлатини
Скарлатина вимагає грамотного лікування

За виконання всіх рекомендацій лікаря-педіатра зазвичай будь-які наслідки скарлатини у хлопчиків і дівчаток відсутні.

А як з купанням?

Всупереч поширеній помилці наших бабусь, можна митися при скарлатині. Тільки робити це потрібно акуратно, з огляду на підвищену чутливість запаленої шкіри. Неприпустиме жодне розтирання, натискання, бажано приймати ванну, а не душ, щоб натиск його струменя не травмував шкіру. Вода повинна бути не гарячою, а теплою. Вспінивши мило або гель для купання в долонях, потрібно ніжними рухам нанести на шкіру піну, не використовуючи мочалку. Якщо твоя дитина ще зовсім маленька, і поки її купаєш ти, прислухайся до її скарг: чи не боляче їй від твоїх дотиків. Запалену шкіру не можна терти, інакше після одужання на ній залишиться пігментація (щоправда, це справа тимчасова, але все одно не бажана). Викупавшись, дитина повинна загорнутися в рушник і посидіти, поки не висохне - не можна розтирати рушником шкіру, а тільки злегка, без тиску, промокати.

Повторна скарлатина

У нормі після перенесення скарлатини в організмі виробляються антитіла до ерітротоксину. Але, якщо імунітет вкрай ослаблений, можлива повторна атака збудниками, яка настала ще до повного одужання. І тоді хвороба виходить на новий виток у малюка, що почав був одужувати.

А повторне захворювання на скарлатину через тривалий час після перенесеної хвороби трапляється в 2 - 4% випадків. Це пов'язують з тим, що застосування антибіотика з перших днів хвороби не дає організму встигнути виробити антитіла до ерітротоксину.

Але вдруге скарлатина зазвичай проходить у більш легкій формі. Лікування застосовується таке саме, хіба що лікар може призначити інший антибіотик, не той, що був у перший раз.

Скарлатина у дітей, ознаки
На скарлатину можна захворіти й вдруге

Найчастіше за повторної атаки стрептококів спостерігається ангіна, тому що всі стрептококи різні, й у людини, що перехворіла, виробляються антитіла тільки до «скарлатинового» виду, з яким вона вже мала зустріч.

Скарлатина у дорослих

Незважаючи на те, що скарлатина вважається дитячою хворобою, заразитися нею можуть також і дорослі, наприклад, після контакту з хворою дитиною. Це може статися на тлі ослабленого імунітету. Однак у дорослих найчастіше скарлатина має приховану форму і виявляється незначним підвищенням температури, почервонінням горла, блідим висипом. Тому дуже часто її плутають з іншими діагнозами, наприклад:

  • ангіна,
  • краснуха,
  • кір,
  • інфекційний мононуклеоз,
  • псевдотуберкульоз,
  • лікарський дерматит, токсикодермія,
  • ГРВІ,
  • харчове отруєння,
  • аденовірусна інфекція,
  • менінгіт.

У разі правильної постановки діагнозу, лікування дорослим призначають таке ж, як і дітям, головну роль в якому відіграє 10-денний курс антибіотиків.

Профілактика скарлатини

На сьогодні не існує вакцини проти скарлатини. І вберегтися можна тільки, підтримуючи на належному рівні імунітет своєї дитини і всіх інших членів сім'ї. І, звісно, якщо стало відомо про те, що в оточенні, твоєму або дитини, або інших членів сім'ї хтось захворів на скарлатину, потрібно повністю ізолювати малюка від цієї людини на весь термін карантину. А про тривалість останнього ми вже говорили. Також слід дотримуватися елементарних правил гігієни, не забувати мити руки з милом після кожного повернення додому з вулиці, навіть якщо похід зайняв лише кілька хвилин.