Детально про відлучення від грудей

25 вересня 2015 р. 11:31

Досвідчена мама, що давно годує свою дитину, знає, коли і як ВООЗ рекомендує завершувати грудне вигодовування. Все це добре в теорії, але як застосувати всі ці знання на практиці?

Відлучення від грудей: за і проти

Процес лактації у жінки має свої природні фази:

  • вироблення молозива (насправді трохи його виділяється ще до народження малюка. Дитина ж користується цією стадією з першого дня свого життя - краще з першої години - і протягом перших 2-3 днів),
  • встановлення лактації (характеризується потужними приливами з сильним нагрубанням молочних залоз, в середньому займає 1 - 3 місяці),
  • зріла лактація (груди стають м'якими, пропадають болючі приливи і відчуття важкості, молоко не накопичується у перервах між годуваннями, а виділяється лише відповідно до потреб дитини в момент смоктання, в цей період мама перестає відчувати дискомфорт і отримує справжнє задоволення від вигодовування малюка),
  • інволюція лактації (в народі кажуть «молоко перегоряє», природне поступове припинення вироблення молока материнським організмом, найчастіше сучасні жінки ініціюють відлучення, не чекаючи цього періоду).

В даному випадку нас цікавить саме четвертий етап, і як можна прискорити його настання.

Всі ми чули про те, що ВООЗ рекомендує годувати дитину тільки материнським молоком - протягом перших 6 місяців, а потім продовжувати грудне вигодовування на тлі введення прикорму - ще до 1 - 2 років, і можна й довше, якщо обом цей процес до смаку. В нормі у дитини смоктальний рефлекс згасає до 4 років. Але, на жаль, не завжди мама може дозволити собі таке тривале грудне вигодовування. Часто вона змушена вийти на роботу, яку не зможе суміщати з годуванням грудьми, при цьому малюк вже щосили харчується стравами дорослого столу, що дозволяє мамі розмірковувати щодо відлучення. Отже, в цьому питанні вирішальний фактор - готовність твоя і твоєї дитини. Чітких вікових рамок поставити неможливо, бо кожна дитина індивідуальна, але є деякі критерії, що дозволяють судити про готовність малюка.

Мамі потрібно виробити розумний компроміс між обставинами, що вимушують її припинити лактацію і починати процес відлучення, і здоров'ям та комфортом своєї дитини.

Сьогодні ж ми поговоримо про те, як зробити відлучення вчасно і плавно, максимально безболісно для мами і малюка.

По-перше, одразу ж відкинемо варварські варіанти, як то перетягування грудей мами, скорочення питного режиму матері або прийом спеціальних гормональних таблеток. Перший здатний призвести до застою, закупорки проток згустками молока, маститу і навіть абсцесу; другий - до різкого погіршення самопочуття мами через зневоднення, аж до непритомності; третій - і того гірше, до серйозних порушень гормонального фону, а відтак до цілковитого розладу здоров'я.

Ми будемо діяти розумно, готуючи свою дитину і себе до настання здорової інволюції лактації.

Чи готова мама до відлучення від грудей?

Зазвичай період готовності до відлучення починається з виповнення дитині 1 - 1,5 років. За досягнення цього віку мамі не варто мучитися докорами сумління, що вона відмовляє своїй дитині в життєво необхідному їй харчуванні, особливо, якщо її до того змушують обставини. Якщо ці думки ще тяжіють над тобою - ти точно не готова, і таке відлучення може мати для тебе всі наслідки дострокового (що шкодить і мамі, і дитині), а також призвести до депресії. Головний критерій готовності організму мами - стан грудей під час тривалої перерви (12 і більше годин) у прикладанні. У будь-якому випадку, за кілька годин, протягом яких малюк не смоктав груди, вони не повинна наповнюватися, не повинно бути жодних неприємних відчуттів, як то поколювання, важкості й тим паче приливів, не повинно виникати бажання підцідити груди.

Для визначення того, як поводяться твої груди без малюка, є кілька способів.

1) Мама може піти у «відрядження» - на півдня доручивши малюка татові або бабусі з дідусем. Після закінчення розлуки з малюком оціни стан твоїх грудей. Якщо вони м'які та не «налилася», значить, ти готова до відлучення.

2) Якщо втілити перший план можливості немає, можна спробувати протягом доби давати малюкові тільки одну грудь, поспостерігавши за станом другої. Якщо вона залишається м'якою і «порожньою», значить, ти вже готова.

Якщо на цьому етапі ти переконалася у своїй готовності, можна сміливо планувати «заходи з відлучення» тільки виходячи зі стану дитини (зазвичай з цього моменту грудне вигодовування вдається згорнути за 2 - 3 місяці).

Чи готова дитина до відлучення від грудей?

Насправді ти - найкращий експерт зі своєї дитині, прислухайся до свого материнського серця: чи відчуваєш ти, що малюк легко обійдеться в подальшому без твого молока? Об'єктивним показником вважається те, що число годувань грудьми скоротилося до 1 - 3 на добу, і при цьому малюк не смокче пустушки, пляшки з соскою, а також будь-які інші предмети, власні пальчики і нижню губку. При цьому дитина повинна їсти повноцінними порціями продукти всіх необхідних груп: каші, м'ясо, фрукти, овочі, кисломолочні продукти.

Чого не варто робити при відлученні

Не варто планувати відлучення так, щоб воно збігалося з істотною зміною в розпорядку малюка або масштабною подією в житті родини: поїздкою з батьками у відпустку, зміною місця проживання, виходом мами на роботу або появою в житті дитини няні. Ці події краще рознести на кілька місяців, щоб на дитину не обрушувалися всі стреси одразу.

Якщо малюк хворіє або ж, якщо вдома хворів хтось інший, відлучення краще відкласти як мінімум на місяць, материнське молоко необхідно малюкові для якнайшвидшого відновлення після перенесеної хвороби.

Якщо у дитини саме зараз ріжуться зуби, що супроводжується погіршенням апетиту, сну і настрою, також потерпи до того часу, коли ці симптоми пропадуть. Бо материнське молоко зараз - найкращий антидепресант і анестезія для твоєї дитини.

При скороченні кількості денних годувань (а це буде нашим першим кроком у відлученні, про що ми поговоримо трохи пізніше), може збільшитися число нічних прикладань. Якщо малюк довго почав «зависати» на грудях у мами ночами, це теж говорить про те, що він ще не готовий відмовитися від них. На те саме же вказує, якщо раптом малюк почав тягнути все до рота і смоктати, до чого він не вдавався вже давно (приблизно, з року). Все це вказує на те, що мамі варто відкласти свої спроби відлучення на кілька місяців - можливо, після цього часу дитина доросте.

У весняно-літній період також не рекомендують відлучати немовля, адже на тлі спеки підвищується ризик зараження кишковими інфекціями. Однак, якщо за всіма іншими критеріями дитина готова, сезон не надто має значення. Головне - це емоційний стан малюка і мами. Якщо зараз ви переживаєте чергову «кризу», дитина часто вередує і плаче з незрозумілих для тебе причин, упирається, краще не додавати їй стресів, а почекати настання більш вдалого періоду.

Смоктання грудей - це не просто спосіб підкріпитися або поласувати для малюка. Це його контакт з мамою, що переконує його в тому, що він любимий і не кинутий. Тому в жодному разі не допустимо для відвикання від грудей використовувати різкий метод «усунення» мами з поля зору дитини на кілька днів, як це можуть порадити тобі бабусі. Так, за їх часів так робили, але хто тоді особливо церемонився з маленькими? Уяви, малюк і так позбувся головного доказу маминої любові і зв'язку з ним, а тут ще й самої мами немає. Точно! Вона його кинула! Таким чином стрес, викликаний припиненням грудного вигодовування, у багато разів посилюється. Тож не погіршуй стан своєї дитини, не змушуй її страждати. Навпаки, постарайся компенсувати фізичний контакт під час годування частими ласками і дотиками, обіймами, усадженням дитини до себе на коліна. Та й взагалі в період «переходу до нового життя» без грудного молока постарайся приділяти дитині більше уваги. Це її заспокоїть. Вона повинна знати, що мама поруч, і що вона її любить.

З цієї ж причини, якщо малюк до цього спав з тобою в одному ліжку, не відселяй його зараз в своє ліжечко або дитячу кімнату. Недолік нічних годувань компенсуй погладжуванням спинки, тихими пісеньками і віршами, ласкавим муркотінням і обіймами.

Весь час відлучення, а також кілька місяців після нього не провокуй малюка спогляданням «улюбленого предмета» (ми маємо на увазі твої груди). Не переодягайся при ньому, не з'являйся у спідній білизні. А вдома носи одяг, в якій дістатися до грудей не надто просто - наприклад, футболки з вузькою горловиною або водолазки замість кофтинок або халатів на застібках спереду. Спи в такий самій футболці замість відкритої сорочки або майки - либонь малюкові буде лінь відшукувати твої груди, і він махне рукою на це заняття й засне.

Отже, ти переконалася, все готові, пора переходити до ...

Відлучення від грудей: порядок дій

Головне, що потрібно заручитися на старті відлучення - упевненістю в своїх діях і їх необхідності. Непослідовна мама заражає дитину своїм сум'яттям, і тому процес відлучення у вас може затягнутися і супроводжуватися постійним невдоволенням обох. Якщо ж мама спокійна і ласкава, малюк розуміє, що нічого страшного не відбувається, і це його заспокоює.

Орієнтовно, період відлучення забере у тебе близько 2 місяців, але не потрібно ставити собі якісь тимчасові рамки: в процесі втілення стратегії можливі її коригування. Мамі потрібно прислухатися до потреб своєї дитини і в жодному разі не тиснути на неї, інакше це зведе нанівець ваші минулі досягнення.

За кілька місяців до переходу до активних дій малюка можна починати готувати: нехай його пробують укладати інші члени сім'ї, а не мама: тато, бабуся чи дідусь, так він навчиться засинати без маминих грудей. Також домовтеся з крихіткою, що при сторонніх і в людних місцях він не буде просити мамині груди. Взагалі добре б привчити його просити груди словами (найпростішими складами), а не просто намагатися задирати мамин одяг. А ще введи за правило, що мама не дає груди, коли вона зайнята, проси в таких випадках малюка почекати. При цьому дитина повинна бачити, що мама дійсно зайнята (не думай брехати маленькому правдолюбові!) - робить щось. До речі, робота за комп'ютером, розмова по телефону або перегляд телевізора, як показує практика, не сприймається дітьми як заняття. Мама сидить! Тому мама повинна робити щось фізично, бажано, стоячи, щоб до її грудей було складніше дістатися.

Безпосереднє відлучення починається з поступового скорочення і зведення на нівець всіх проміжних годувань (які не ведуть до засипання). На відмову від кожного прикладання піде близько 1 - 2 тижнів. Кожен раз при настанні вашого звичного часу прикладання відволікай малюка, запропонуй попити щось з чашечки (коров'яче молоко або його улюблений сік чи компот), спробуй переключити його увагу на цікаву гру, приголуб, залоскочи тощо. Згадай, як ми готували малюка до цього періоду. Правильно, мама зайнята! Тому не сиди, а займися чимось, щоб «вициганити» у малюка відтермінування, за час якого постарайся його відволікти. Придумай цікаву гру, запропонуй разом побігти кудись, наприклад, пошукати мишку на кухні в духовці. А не знайшовши мишки, терміново біжіть до телефону - а раптом там хтось говорить? Щобільше суєти, тим краще, малюк із захопленням втягується в усі ці перегони і дійсно може забути про своє прохання. Якщо ж ніщо, ніякі надзавдання і враження не дають йому забути про молочко, подумай, можливо, ти поквапилася, вирішивши, що він вже готовий?

Отже, вам вдалося відмовитися від проміжних годувань. А чим менше прикладань, тим менше молока виробляється в твоїх грудях, отже процес відлучення йде гармонійно, час переходити до наступного етапу.

А це - засипання днем ​​без грудей, але не без мами. І варіант, коли інший член сім'ї укладає малюка тут надовго не підійде. Він повинен навчитися засинати без грудей саме у маминій присутності. Спробуй реалізувати це так. Поклади дитину, щоб виконувати всі ваші «сонні» ритуали: вмий, переодягни в піжаму, прочитай віршик, заспівай колискову, вручи «ліжкового» ведмедика або зайчика (плюшевого друга, з яким малюк звик засинати) і скажи, що зараз прийдеш. А поки придумай собі заняття, яке на словах дитина зрозуміє, наприклад: «я піду поллю квіточку у вітальні». За хвилину заглянь, щоб поцілувати його і повідомити про нову невідкладному справу. Наступна твоя отлучка має бути трохи довше попередньої. Важливо, щоб, вибравшись з ліжечка (на випадок, якщо він вирішить тебе перевірити), малюк застав тебе саме за анонсованим йому заняттям (пам'ятаєш про те, який він правдолюб. Мама ніколи не повинна вводити в оману! Або принаймні бути в цьому викритою.) Візьми дитину на руки, віднеси назад в ліжечко, попроси її дочекатися тебе там і починай маневр заново. Рано чи пізно ти застанеш дитину сплячою в ліжечку. 

Поступово (як правило, протягом декількох тижнів) ви повністю перейдете на денне засипання без грудей. Тоді за такою ж схемою можна буде починати прибирати вечірні й нічні годування. Почни з того, що потрохи скорочуй тривалість нічних прикладань. Тобто забирай груди тоді, коли малюк згоден їх відпустити, навіть якщо він ще не глибоко заснув. Коли він прокидається для чергового годування, не поспішай давати груди, спробуй просто погладити його, потримати на руках, ласкаво пошепотіти або тихенько наспівати. Поступово ці заходи призведуть до зменшення і кількості нічних годувань і тривалості кожного з них. А коли вранці малюк прокинеться, бажано, щоб мами в кімнаті не було. Йому доведеться почекати, щоб отримати свою ранкову порцію молочка. Коли ваші прикладання ночами стали чисто символічними (тобто дитина все більш готова розлучитися з грудьми), починай з ранку її відволікати - смачними ласощами або питвом, галасливою та веселою забавою, лоскотанням. Так поступово малюк забуде і про ранкові ритуали годування.

У перші дні після остаточного відлучення малюк ще буде іноді згадувати про улюблені мамині груди і просити. Постарайся при його спробах згадувати всі наші рекомендації: не сиди склавши руки, відволікай дитину терміновою цікавою ідеєю, в крайньому випадку скажи, що вона вже підросла, а молочко п'ють тільки маленькі. Аргумент «мамі боляче» така маленька дитина, скоріш за все, не зрозуміє. Не лякайся його «черствості», просто такі категорії як чужа біль або печаль для дитини віком до 3 - 4 років - занадто складні. Ще один популярний аргумент «молочко закінчилося, його більше немає» теж може не витримати спроби малюка перевірити правоту маминих слів. І, знову-таки, горе тому, хто попадеться на брехні перед юним правдолюбом!

Але кожна мама краще, ніж будь-хто знає свою дитину, а тому зможе знайти ключ не лише до його серця, але й до його забудькуватості. На закінчення нагадаємо лише, що поспішати в справі відлучення від грудей ніяк не варто, один нетерплячий крок - і можна відкотитися на кілька кроків назад у своїх завоюваннях. Будь готова завжди коригувати вироблений заздалегідь план, адже невідомо, як твоя дитина прореагує на кожен з його етапів. І пам'ятай, з остаточною відмовою від грудного вигодовування ваші стосунки перейдуть на новий, більш дорослий рівень. Успіхів!