Алергія на пил у дитини

22 лютого 2017 р. 09:00

Вічний супутник людства - пил, він докучає людям не лише своєю присутністю, але й викликає алергію. Як допомогти маленькому аллергику - дізнайся прямо зараз.

Алергія на цвіль у квартирі

Останніми роками на алергію на пил страждає все більша кількість людей, і навіть дітки починаючи від самого народження. Другим прикрим видом захворювання, одержуваних разом з повітрям, є алергія на цвіль у дітей і дорослих.

Поки що вчені не готові повністю відповісти на питання, через що кількість схильних до алергічних реакцій зростає з кожним роком. Існує кілька припущень, чому організм реагує так бурхливо на часто прості речі. Серед інших під підозрою ослаблений імунітет, погана екологія, використання великої кількості хімічних речовин, неправильне харчування, зайва пристрасть до чистоти. Діти з алергією більш схильні до цього виду захворювання.

Все, що ми можемо зробити на сьогоднішній день, це розпізнати хворобу та звести її вплив до мінімуму. У деяких випадках вдається повністю позбутися від захворювання, зокрема дітки мають шанси його перерости.

Що з себе являє алергія на пил?

У побутовому пилу міститься дуже багато часточок різного походження, лусочки шкіри та волосся, целюлоза від книжкової продукції, пилок рослин, екскременти комах та інші. Але, мабуть, найчастішим алергеном виступає хітиновий панцир пилового кліща, який водиться у достатку в місцях скупчення пилу. Це маленька комаха сама по собі нешкідлива, її навіть розглянути без мікроскопа неможливо. Вона є своєрідним санітаром квартири, поїдаючи органічні частинки, що містяться в пилу. Ідеальне середовище проживання - вологе і тепле повітря. Але хітин, що становить основу панцира цього членистоногого, може викликати дуже сильну алергічну сенсибілізацію. У порівнянні з іншими видами алергії, харчовою та медикаментозною, респіраторна рідко викликає стани, що загрожують життю. Але, в силу того, що пил присутній у нашому житті повсюдно і цілий рік, це захворювання може здорово докучати та значно погіршувати якість життя людей.

Алергія на пил у дитини: симптоми

Як проявляється алергія на пил у дітей? Оскільки спосіб потрапляння алергенів в організм респіраторний, то і початкові прояви будуть пов'язані з горлом і носом. Спершу алергію можна переплутати з вірусною інфекцією, але вона має кілька ключових відмінностей:

  • раптовий початок і, зазвичай, раптовий кінець прояви симптомів (це пов'язано з виникненням та зникненням алергену);
  • відсутність температури;
  • апетит зберігається;
  • загальне самопочуття нормальне;
  • симптоми посилюються, коли дитина знаходиться у ліжку (це пов'язано з тим, що пилових кліщів там найбільше);
  • дитині стає помітно гірше при контакті з тваринами, під час прбирання у приміщенні, під час заміни постільної білизни;
  • погіршення спостерігається в запиленних приміщеннях або місцях, де багато килимів, важких штор та предметів.

Якщо вплив алергену на організм носить тривалий характер, далі у хворобливий процес можуть залучатися бронхи та легені. Це загрожує розвитком астми, бронхіту, запалення легенів, алергічного гаймориту. Те ж саме може статися, якщо організм дитини особливо чутливий до алергену.

Що робити, якщо у дитини алергія на пил
При алергії на побутовий пил дитину потрібно по можливості від неї захистити

Розрізняють алергію на книжковий пил, побутовий пил і на домашніх тварин. Що стосується улюбленців родини - котів, собак, рибок та пташок, алергени, що викликають реакцію, різні, тому на перевірку цього виду реакцій існує окрема алергологічна панель.

Алергія на пил та кліщів у дитини може носити перехресний характер, це означає, що існують й інші речовини, які можуть викликати реакцію. Напевно, з цим пов'язані сезонні загострення, які трапляються, зазвичай, навесні та восени. Весна - це період найбільш бурхливого цвітіння, і поява пилку лише додає проблем. А восени підвищується вологість, і це ідеальний фактор для життєдіяльності пилового кліща.

Лікар отоларинголог ставить діагноз виходячи з даних про спосіб життя дитини, симптоми захворювання та спадкову схильність. Важливим симптомом у оцінюванні стану малюка є «синюшність» слизових горла та носа. Навпаки, при ГРВІ слизові гіперемовані та мають червоний відтінок. Цим може користуватися і мама для первинної оцінки стану малюка. Для цього ти повинна проявити спостережливість та запам'ятати, як виглядає шийка дитини у здоровому стані, під час вірусної інфекції та при алергії. У будь-якому випадку, необхідно звернутися до лікаря для встановлення остаточного діагнозу та призначення адекватного лікування. Пам'ятай, дитина під час прояву алергії схильна і до простудних захворювань. Це пов'язано з ослабленням імунітету.

При появі у лікаря підозр на алергію він призначає аналізи. У першу чергу, це загальний аналіз крові. Завищений показник ШОЕ вказує на наявність алергічної реакції. Додатковими дослідженнями на визначення алергену є:

  • шкірні проби;
  • внутрішньошкірні проби;
  • аналіз венозної крові на імуноглобулін Е.

У дитини алергія на пил: що робити

Коли діагноз поставлений, можна переходити безпосередньо до лікування, яке призначить лікар. Однією з головних вимог є виключення контакту з алергеном, оскільки медикаменти не прибирають чутливість, а лише блокують деякі реакції організму на період прийому. Але, як лікувати алергію дитини - адже пил повністю не виведеш з квартири? Що можеш зробити ти, щоб звести до мінімуму вплив алергенів на організм малюка:

  • заміни пухові подушки та ковдри на синтетичні або з гречаним наповнювачем;
  • роби вологе прибирання вранці та ввечері;
  • прибирання у закритих шафах треба робити раз на 3 місяці;
  • прибери усі «пилозбірники» з квартири (килими, шкури, важкі штори, великі м'які іграшки, які неможливо випрати);
  • домашніх тварин теж, скоріш за все, доведеться прибрати, пам'ятаємо про перехресні алергії;
  • постільну білизну міняй та пери раз на тиждень;
  • подушку та ковдру перуть раз на півроку;
  • штори пери раз на 2-3 місяці, але краще замінити їх на жалюзі;
  • для прання підбери гіпоалергенний порошок, для початку, купи невелику упаковку, щоб подивитися на реакцію;
  • провітрювати приміщення необхідно, але краще це робити через віконні сітки;
  • можна встановити спеціальний вентилятор з фільтром на вікно для провітрювання;
  • пилососити краще пилососом із водяним фільтром, всі частинки осідають у воді і не видуваються назовні;
  • у кімнаті дитини краще встановити переносний фільтр, що очищує повітря;
  • на час збирання та зміни білизни відправ малюка на прогулянку з татом;
  • займися загальним загартовуванням малюка;
  • частіше бувайте на свіжому повітрі;
  • необхідно організувати правильне харчування (не перетравлені надлишки їжі викликають додаткову аллергизацию організму).

У дітей алергія на пил
Алергія на пилового кліща зустрічається у дітей все частіше

На диво, у дітей, що проживають за містом, симптоми алергії на побутовий пил зменшуються, навіть якщо умови близькі до антисанітарних. Задумайся над цим.

Алергія на пил та дитячий садок

Чи можна віддавати малюка у садок при наявності алергії на побутову пил? Можна, але дещо тобі доведеться зробити самій. Наприклад, принести власні подушку та ковдру, тим більше, якщо в садку вони пір'яні. Постільну білизну також бажано використовувати свою. Доведеться носити його додому раз на тиждень і прати. Якщо можливо, заміни і матрац або купи наматрацник, який теж треба буде періодично прати. Наполягай на якісному прибиранні в групі, якщо до цього вона виконувалася недбало.

Ще один аргумент, чому можна і потрібно відправити дитину в колектив. Багато мам дітей алергіків і навіть астматиків відзначають, що при відвідуванні садка зменшується алергія на пил, а після повернення додому - посилюється. Пояснити цей феномен складно. Але головний висновок зробити можна - ти не видалила алерген з квартири. Ще раз уважно проаналізуй, що може викликати реакцію.

Алергія на цвіль у дитини: симптоми

Дуже часто обізнані люди кажуть про реальну загрозу надмірного поширення грибів на планеті. І це небезпідставно, враховуючи ряд особливостей цього способу життя на землі. Цвіль досить підступний вид грибів, дуже живучий і токсичний навіть для здорових людей, не те що для алергіків. Задля справедливості зауважимо, що цвіль може бути і дуже корисною, наприклад пеніцилін. Але ми повернемося до тих «шкідливих» видів, які можуть викликати алергію та тяжкі токсичні отруєння.

Пліснява досить поширена на нашій планеті. Спори цвілі легкі та летючі. Цим, а також живучістю, обумовлене їх сильне поширення. Колонії цвілевих грибів можуть розростатися на вологлих трубах, стінах, у підвалах, на горищах, знаходиться у харчових продуктах, смітті, книгах, тканинах та інших місцях. Опале листя, сирі ліси, склади деревини, колодязі теж цілком відповідне житло для цвілі. Головна передумова до їх розростання - вогкість та відсутність доступу свіжого повітря. Виходячи зі сказаного, ми розуміємо, що цвіль може потрапляти в організм трьома шляхами:

  • з повітрям, тобто, респіраторно;
  • з продуктами харчування, тобто, через рот (оральний спосіб),
  • під час контакту з предметами, зараженими пліснявими грибами (контактний спосіб).

Цвіль може викликати дуже бурхливу реакцію організму.

Як проявляється алергія на цвіль у дітей?

Симптоми залежать від способу потрапляння в організм. При респіраторному шляху, ймовірно, це будуть катаральні явища - кашель, чхання, виділення слизу, набряк носа та горла, свербіж, різь в очах, почервоніння білків очей, сльозотеча. Таким чином, як і у випадку з побутовим пилом, симптоматика дуже нагадує простудну. Як відрізнити ГРВІ від алергії, ми писали вище. Але, на відміну від пилової алергії, симптоматика може наростати не різко, а поступово, у міру накопичення алергену в організмі. Отже, якщо на цвіль реагує ніс та горло, то алергічний риніт не піддаватиметься лікуванню і загрожує перерости у синусит або бронхіт. Вдихувані цвілеві спори можуть призвести до розвитку такого захворювання, як бронхіальна астма.

При потраплянні цвілі з їжею, разом із катаральними, можуть спостерігатися шлункові прояви.

При контактному способі реакція буде на шкірі у місці безпосереднього контакту. Можна побачити припухлість, почервоніння, свербіж, появу дрібного висипу або мокнучих ділянок. При ретельному догляді за дитиною та створенні для нього нормальних побутових умов, контактний спосіб зараження найменш імовірний.

Постановку діагнозу та призначення лікування виконує лікар алерголог. Алгоритм такий самий, як і під час алергії на пил.

У дитини алергія на цвіль: що робити

Що ж робити тобі, якщо у дитини з'явилася алергія на цвіль в квартирі? Однозначно, шукати джерело та усувати його. У цьому допоможуть симптоми, які супроводжують прояви алергії. Тут доведеться обстежити усі стіни, труби, шафи та інші ділянки квартири. Особливу увагу приділи своєчасній очистці та заміні повітряних фільтрів.

Алергія на цвіль у малюка
Алергія на цвіль в квартирі у дитини

При виявленні колонії цвілевих грибів на трубах та стінах треба зачистити, висушити та обробити уражену ділянку спеціальним засобом проти цвілі. Його можна знайти у будівельних магазинах. Надалі старайся не допускати появи сирих ділянок, та ще й при поганій циркуляції повітря. Після прання вологі рушники треба розвішувати для просушування.

У квартирі має бути свіже та вологе повітря, але і вогкості бути не повинно. Нормальна вологість це більше 40 і не вище 60 відсотків. Тому, не перестарайся з кімнатними зволожувачами. Рослини у горщиках так само можуть бути джерелом появи цвілі в квартирі. Слід уникати відвідування лісів та парків у осінній період, коли під шаром листя починає розмножуватися цвіль.

При оральному способі проникнення та відповідних реакціях організму, починай аналізувати продукти харчування. Особливу увагу приділи «фаворитам», тобто тим продуктам, які завжди купуєш в одному і тому ж місці або однієї і тієї самої марки. Дуже часто цвіль міститься у борошні або борошняних виробах. Пліснява використовуються у деяких продуктах харчування, наприклад сирах, як ти розумієш, твоїй дитині слід їх уникати.

В процесі виготовлення сирокопчених, копчених та сиров'ялених ковбас на зовнішній оболонці так само утворюється цвіль і як би ти акуратно не знімала плівку, цвіль все одно потрапить і на ковбасу. У ковбасних цехах навіть є такий технологічний процес - зняття цвілі. Детальну інформацію про продукти, які слід виключити, ти зможеш отримати у лікаря алерголога.

Цвіль поширюється не лише поверхнею продукту, а й одночасно проростає всередину своєї грибницею. Відповідно, якщо ти побачила цвіль на хлібі або сирі, знай, вона вже є і всередині. Навіть якщо ти її не бачиш. Тому запліснілий шматок треба викинути. До речі, якщо у дитини є алергія на цвіль, то і пеніциліновий група ліків теж може викликати алергію. Справедливо і зворотне, якщо у дитини спостерігалася реакція на пеніцилін, то треба перевіритися і на алергію до цвілевих грибів.

Успіх лікування безпосередньо залежить від виявлення алергену та максимального його усунення з життя дитини. Ну і звичайно, не слід забувати, що подібні види алергії дитина може «перерости». Тож головна рекомендація мамі маленького алергіка - запастися терпінням та проявити максимальну увагу.