Алергія на солодке у дітей

8 лютого 2017 р. 09:00

Алергія у дітей буває на що завгодно - це ми вже тепер знаємо. Але, мабуть, найприкріший вид - алергія на солодке. Як жити маленькій людині, коли для нього солодке - заборонений плід у буквальному сенсі?

Алергія на солодке у дитини

Справжній бич сучасності - всілякі алергічні реакції не лише на зовнішні подразники, а й на продукти харчування. Тими чи іншими видами нестандартних проявів організму страждає все більша кількість людей на землі, багато хто з них -  від самого народження. У цій статті поговоримо про те, як виглядає алергія на солодке у дітей, її симптоми та чи існує лікування від цієї хвороби. Ми намагалися викласти інформацію у максимально доступній формі, щоб став зрозумілий принцип виникнення таких реакцій.

Для початку, давай розберемося, що таке алергія взагалі, якою вона буває і як може проявляти себе.

Алергія. Алергени. Імунна система

Алергія - специфічна реакція організму на часто нешкідливі речовини, що потрапляють в нього. Виникає через надчутливість імунної системи людини. При потраплянні такої речовини в організм відбувається сенсибілізація - підвищена чутливість до впливу подразників. Під час першого контакту з чужорідною речовиною (алергеном) імунна система вчиться розпізнавати і, при необхідності, боротися, виробляючи специфічні антитіла для захисту. І вже при повторному потраплянні подразника відбувається бурхлива реакція, яка може мати найрізноманітніші прояви. Так, у загальних рисах, виглядає алергія. Зайве говорити, що така реакція є надмірною і може призвести навіть до летальних наслідків.

Як може проявлятися гіперчутливість при потраплянні алергену в організм:

  • набряки та почервоніння слизової носа і горла, області очей, аж до появи кон'юнктивіту, розпирання та біль в вухах, можливе зниження слуху;
  • ураження верхніх дихальних шляхів - бронхоспазми, задишка, хрипи (свисти), астматичні напади, набряк Квінке, анафілактичний шок;
  • шкірні реакції - свербіж, висипання (дерматити, кропив'янка, екзема), при потраплянні через стравохід, зазвичай, розташовуються симетрично на згинах ліктів, животі та у паху;
  • реакція з боку шлунково-кишкового тракту - здуття, бродіння, не перетравлення їжі, пронос, біль;
  • головний біль.

Конкретні прояви залежать від виду алергії, способу проникнення в організм та кількості алергену. Настання таких важких реакцій як анафілактичний шок та набряк Квінке може статися і від мінімальних доз речовини, що свідчить про різко підвищену чутливість.

Варто зауважити, що схожі симптоми можуть виникати і при інших захворюваннях, таких як псевдоаллергия (помилкова алергія), глистяні інвазії, дисбактеріоз та інші.

Дитяча алергія на солодке

Що ж, все-таки, з себе являє дитяча алергія на солодке?

Алергія на солодке у дітей: фото

Для початку спробуємо це розмите поняття конкретизувати. Реакцію викликає не все солодке, як таке, а його окремий компонент (або кілька компонентів). Серед таких інгредієнтів, зазвичай, перевіряють реакцію на:

  • яйця;
  • сою;
  • какао-боби;
  • арахіс;
  • пшеницю;
  • фрукти;
  • цитрусові;
  • мед;
  • молоко.

Ось ті складові солодких страв, які можуть провокувати появу небажаних реакцій. Крім того, алергія на солодке дитини від року і старше може виникати через барвники, консерванти, емульгатори та інші добавки, що використовуються у готових продуктах харчування. Наприклад, такі знайомі нам з дитинства цукерки дюшес, барбарис та морські камінці у одного з виробників містять небезпечні барвники (Е102 і Е122). Тому, поява алергічної реакції може стати закономірним результатом. Не знаючи цього, будь-яка мама зробить висновок - алергія на цукерки у дитини, значить, їх необхідно виключити. Зовсім. І буде не права. Солодке - це швидке джерело отримання організмом енергії, і розумний підхід до його вживання приносить користь. Ось чому дитяча алергія від солодкого це привід стати спостережливою та почати аналізувати інформацію. Жоден лікар не зробить це за тебе!

Очевидно, що подразник необхідно виявити і виключити, але ще вкрай важливо зрозуміти, з чим ти маєш справу. Чому так відбувається? На це може піти кілька років. Наприклад, якщо є реакція на такі продукти, як арахіс або какао-боби, то тут, скоріш за все ти маєш справу дійсно з алергією. Це треба запам'ятати і виключити продукт з раціону раз і назавжди. Але бувають, так звані псевдоалергічні реакції, які дають всі ті ж симптоми, але мають характер тимчасовий. Тоді треба шукати і розуміти причину їх виникнення.

  • Так, наприклад, частою причиною може бути банальне перегодовування малюка. Звичайно, пухкі дітки це предмет маминої гордості та милування, але й джерело страждання для самої дитини. Шлунок людини здатний розщепити певну кількість їжі, все інше у неперетравленому вигляді може призвести до алергічних проявів. Тим більше, що ми з тобою говоримо про шлунок малюка, який лише пристосовується до зовнішнього середовища і нових продуктів харчування.
  • Другим фактором, який може викликати небажані реакції, може бути банальна відсутність ферменту, необхідного для переварювання того чи іншого продукту. Його поки що не виробляє підшлункова залоза, не сформувалася ще. В цьому випадку, варто почекати два-три роки і знову спробувати ввести продукт в раціон. Але не треба це робити раз на кілька місяців. Так швидко процес розвитку організму не відбувається. А ти отримаєш помилковий результат і прийдеш до неправильних висновків. Таке дуже часто трапляється з молоком. Лактоза, яка міститься в ньому, може не засвоюватися в дитячому організмі, а в дорослому віці переноситися абсолютно спокійно. Або, наприклад, гриби. Фермент, здатний їх розщеплювати, зазвичай, починає вироблятися до 10-14 років. Тому діткам раніше цього терміну гриби давати не можна. Можна викликати сильне отруєння.
  • Ще один фактор, це глисти. Вірніше, не самі глисти, а продукти їх життєдіяльності. Це токсини, які отруюють організм, викликаючи часом сильні алергічні прояви.
  • Наявність у дитини дисбактеріозу також викликає схожі симптоми.

Ось чому так важливо розібратися, що відбувається насправді, перш ніж посадити дитину на найжорстокішу дієту назавжди. У цій справі тобі допоможуть - тямущі педіатр та алерголог. І, зрозуміло, ти сама.

Алергія на цукор у дитини

Звичайний білий цукор або сахароза алергії не викликає. Але цукор буває не тільки рафінад, а й фруктоза з глюкозою. Тому, давай почнемо спочатку. Елементи, що додають їжі солодкий смак, це розчинні вуглеводи. Залежно від структури їх поділяють на три групи:

  • моносахариди - найелементарніші за будовою - фруктоза, глюкоза, галактоза;
  • дисахариди - мають більш складну будову - сахароза, лактоза, мальтоза;
  • складні вуглеводи або полісахариди - солодощами не є, але дають організму необхідну енергію - крохмаль, глікотен, клітковина.

Потрапляючи у шлунок, розчинні вуглеводи розщеплюються на моносахариди і використовуються організмом як швидке джерело поповнення енергії. Вуглеводний обмін дає людині приблизно 60% всієї необхідної енергії. Це важливо! Ось чому не можна не розібравшись позбавити дитину всього солодкого. Це привід для серйозного розслідування, а не драконівських заходів.

Алергія на шоколад у дітей, симптоми

Алергія на шоколад у дітей фото

Як сказано вище сам по собі шоколад весь повністю не викликає алергію. Реакція виникає на конкретний інгредієнт. Шоколадні вироби складаються з безлічі компонентів, серед яких і знаходиться винуватець. Це може бути:

  • какао-боби;
  • сухе молоко (лактоза);
  • горіхи (найчастіше арахіс);
  • замінники какао-масла - пальмова, арахісова, кокосова олія;
  • сушені фрукти (курага, родзинки, чорнослив, журавлина) - якщо вони оброблені хімічним способом, то містять шкідливі речовини, що викликають алергію;
  • добавки -  ванілін, кава, ароматизатори, стабілізатори, барвники, консерванти;
  • хінін - сильний алерген, який може потрапляти у виріб з перемеленими комахами (так, не дивуйся, вони теж люблять солодке і лізуть у мішки, як мухи на мед).

Навіть якщо конкретний інгредієнт і не входить за рецептом в даний виріб, він може потрапити туди в незначних кількостях випадково, наприклад, якщо використовується загальна тара для виготовлення різних видів шоколаду. На упаковці деяких виробників можна зустріти відповідну фразу: «Можливий незначний вміст горіхів». Крім того, не завжди вказується весь список продуктів на упаковці.

Як проявляється алергія на шоколад у дітей?

  • алергічним дерматитом із почервонінням, лущенням та свербежем шкіри (цілком достатньо і одного із симптомів), шкіра може здуватися дрібними бульбашками або мати мокнучі ділянки. Можлива локалізація у ліктьових та підколінних згинах, живіт, спина, рідше обличчя;
  • нежить, сльозяться очі, можливий свербіж слизових;
  • нудота, здуття живота, печія, метеоризм;
  • кашель, задишка, аж до виникнення набряку Квінке, анафілактичний шок розвивається вкрай рідко;
  • при існуючому діагнозі бронхіальна астма може статися загострення.

Всі зазначені симптоми можуть проявлятися групами або окремо. Реакція може бути тим сильнішою, чим більше алергену потрапило в організм.

Уребенка може бути алергія на школоад

Алергія на солодке у дітей: симптоми

Як проявляється алергія на солодке у дітей? Приблизно, так само як і на шоколад, але найчастіше лише алергічним дерматитом зі сверблячкою або без. У деяких випадках може з'являтися свербіж без висипань.

Алергія на солодке у дітей: лікування

Лікуванню алергії передує процес збору інформації та обстеження. Ми вже говорили про те, що виявити причину буває часом дуже складно. Але зробити це необхідно для призначення правильного лікування. Тому, разом із обстеженням звертай увагу на наступні моменти.

Алергія на солодке у дитини, чим лікувати - етап збору інформації:

  • Успіх лікування істинної алергії або псевдоаллергических реакцій повністю залежить від твоєї спостережливості та компетентності лікаря. Якщо ти помітила симптоми, зазначені на початку нашої статті, заведи харчовий щоденник, в якому фіксуй введення нових продуктів, їх кількість та реакції організму, відмову від раніше введених продуктів.
  • Запам'ятай: алергія на харчовий продукт проявляється одразу, тобто, у першу добу, і зникає при видаленні алергену з організму. Для зовсім нових продуктів симптоматика може проявитися на другий-третій прийом, але все одно одразу. При встановленні факту алергії, алерген треба виключити - назавжди.
  • Поступове наростання симптомів, скоріш за все, каже про прояв псевдоаллергии, глистової інвазії чи інших неполадках в організмі дитини. Те ж саме стосується тривалого протікання зі спалахами та загасаннями симптомів. Уповільнений процес взагалі привід засумніватися в тому, що причина знайдена вірно або повністю усунена.
  • Перенасичення організму. Нерозщеплені «солодкі» елементи викликають гнильні процеси бродіння у кишечнику і можуть проявлятися як алергія на цукор у дитини, симптоми будуть схожі. Боротися з цим можна, відрегулювавши кількість вжитої дитиною їжі, в тому числі і солодкої. Тут не зайвою буде консультація дієтолога. Важливо запам'ятати, що спосіб життя дитини має бути досить активним, для того щоб вироблена енергія пропорційно витрачалася.
  • Тимчасова непереносимість. Як писалося вище, підшлункова залоза малюків, перебуваючи в процесі формування, може не виробляти потрібної кількості ферментів. Через це деякі вуглеводи не перетравлюються частково або повністю, що також призводить до відповідної реакції організму, викликаючи тимчасову непереносимість. Це може відбуватися з лактозою, клітковиною, крохмалем та іншими елементами. Тоді теж не йдеться про алергію. В цьому випадку, необхідно або обмежити кількість речовини, що надходить в організм, або зняти його на два-три роки.
  • Проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Після встановлення відповідного діагнозу питання вирішуються в тісній зв'язці з гастроентерологом. Це може бути: призначення дієти, прийом необхідних препаратів і так далі.
  • Глисти. При виникненні такої підозри у педіатра, необхідно пройти обстеження. Якщо діагноз підтверджується, призначається відповідне лікування.
  • Інші патології, теж виявляються у процесі обстеження дитини з подальшим призначенням адекватного лікування.

Етап лабораторних досліджень

Для початку призначають загальні аналізи, які дозволять виявити або виключити інші захворювання:

  • загальний аналіз крові (підвищення еозинофілів каже про присутність алергічної реакції);
  • біохімія крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз калу;
  • копрограмма.

Якщо інші захворювання, що дають схожу картину, не виявлені, то лікар призначає проби на різні види алергенів з харчової панелі.

  • скорифікаціонний метод - на передпліччя наносяться дрібні подряпини, в які вводять алергени, формування пухиря та/або сильного почервоніння говорить про позитивну реакцію на дану речовину;
  • визначення алергії по крові на наявність антитіл - для цього проводиться забір венозної крові.

Варто зауважити, що визначення алергії по крові має свої плюси і мінуси. Плюси: велика панель алергенів, на які можна перевіритися, допомагає виявити не лише алергію, а й псевдоаллергию, не потрібно пошкоджувати шкіру для введення препарату з алергеном. З мінусів: велика вартість, не проводиться дітям до трьох років з огляду на помилкову позитивність.

Велика кількість позитивних реакцій так само може свідчити про наявність глистів або онкологічне захворювання.

Призначення лікування від алергії

Правильно підібране лікування значно поліпшить якість життя маленького пацієнта і зведе до мінімуму негативні наслідки. Правильне лікування може призначити тільки лікар. Тут же наведемо основні моменти:

  • для швидкого виведення з організму накопичених алергенів призначають сорбенти;
  • з метою зменшення вироблення гістаміну використовують антигістамінні препарати в таблетках або уколах, в залежності від ступеня тяжкості захворювання;
  • при наявному свербінні та шкірних реакціях місцево застосовують гормональні мазі;
  • при важких формах алергії можуть призначити курс гормонотерапії в уколах;
  • при появі набряку Квінке або розвитку анафілактичного шоку роблять ін'єкцію адреналіну;
  • у деяких випадках може знадобитися госпіталізація, наприклад, для лікування гормонами та антигістамінними препаратами в ін'єкціях. Не відмовляйся, це важливо, навпаки, використовуй цей час для проведення повного обстеження на базі лікарні.

Алергія на цукерки і солодощі проходить

Що можеш зробити ти:

  • повністю виключи потрапляння виявленого алергену в організм дитини;
  • поясни дитині, наскільки це важливо, щоб «шкідливий» продукт не потрапив у організм, з часом він теж навчиться контролювати ситуацію;
  • веди харчовий щоденник;
  • організуй своєму малюкові повноцінне дозвілля з прогулянками та активностями;
  • нормалізуй харчування дитини відповідно до віку, щоб не перегодовувати її;
  • постарайся готувати переважно прості страви
  • не вводи кілька нових продуктів за один день, краще не частіше ніж раз на три дні;
  • нове завжди краще куштувати в першій половині дня, у невеликій кількості, після основної їжі;
  • уважно спостерігай реакцію на введення нових продуктів, особливо готових кондитерських виробів;
  • перед тим, як дати дитині новий готовий продукт, вивчи його склад;
  • препарати швидкої допомоги завжди мають бути поруч, навіть на прогулянці біля будинку, які саме, погоджуючи з лікарем;
  • при підозрі на розвиток анафілактичного шоку або набряку Квінке, негайно викликай швидку;
  • при наявності в минулому важких реакцій, завжди май під рукою шприц із дозою адреналіну, як ним користуватися тебе навчить лікар.

Чим замінити цукор при алергії у дитини

Якщо вже так сталося, що організм дитини не переносить солодощі їх завжди можна замінити або зменшити кількість. Про відомі сахарозамінники написано у цій статті. Тільки перш, ніж давати їх дитині, не забудь дізнатися думку лікаря.

Для цього прекрасно підійде курага, родзинки, чорнослив, свіжі солодкі фрукти. Слідкуйте за тим, щоб сухофрукти не були висушені із застосуванням хімікатів або коптилень. Купуйте їх у перевіреного продавця. Магазинне морозиво може викликати алергію, замініть його домашнім замороженим соком на паличці. В якості підсолоджувача можна використовувати фруктозу. У відділах для діабетиків продаються кондитерські вироби, спробуйте запропонувати їх дитині. Якщо немає алергії на какао-боби, можна спробувати давати чорний шоколад. Якщо організм дитини переносить незначну кількість солодкого, за погодженням з лікарем можна давати цукерки. Зупинити свій вибір краще на карамельках, в них використовується сахароза. Більше корисних ідей ти знайдеш тут.

Бажаємо тобі і малюкові скоріше перерости ці неприємності!