Кон'юнктивіт у дитини

22 червня 2018 р. 14:00

Одне з досить поширених захворювань у дітей та дорослих - кон'юнктивіт - проявляється раптово. Які причини кон'юнктивіту, і чим лікувати кон'юнктивіт у дітей, давай розбиратися разом.

кон'юктивіт симптоми

Зміст статті:
 - Причини кон'юнктивіту
 - Основні симптоми кон'юнктивіту
 - Види кон'юнктивіту
 - Чим лікувати кон'юнктивіт у дитини
 - Основні моменти при промиванні та закрапуванні очей дитині
 - Профілактика кон'юнктивіту

Дитячий організм з самого народження дуже ослаблений і тільки адаптується до нових умов життя. Природно, що саме наші дітки особливо беззахисні перед різними недугами. Головне, що потрібно знати, виявивши у своїх крихіток кон'юнктивіт - як лікувати це неподобство. 

Причини кон'юнктивіту

Найбільш поширеною причиною запалень очей є кон'юнктивіт - захворювання слизової оболонки (кон'юнктиви). Найчастіше воно трапляється через бактерії, які швидко поширюються через брудні руки, немиті продукти або іграшки. Велика частина хворих вперше стикаються з ним у дитячому садочку. Доки організм не адаптується до нових умов та чужорідних бактерій, він особливо схильний до негативного впливу.

Також кон'юнктивіт може виникнути як наслідок ГРВІ. Причому, малюк не обов'язково має застудитися сам, а може підхопити заразу від хворого родича.

Кон'юнктивіт у немовляти може з'явитися через проблеми з прохідністю у слізних каналах або просто від частого тертя очей ручками, на яких можуть бути бактерії. Кон'юнктивіт у дітей та у дорослих проявляється по-різному, відрізняється симптоматикою, тривалістю та важкістю протікання.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: "Коли потрібно вести дитину до окуліста"

Основні симптоми кон'юнктивіту

Якщо у дитини кон'юнктивіт, симптоми допоможуть мамі визначити, що це саме він. Так як запалення може бути викликане різними причинами, то і симптоматика може відрізнятися.

Основні ознаки у дітей:

  • Білок очі червоного або яскраво-рожевого кольору (через кілька днів почервоніння переходить і на зовнішню частину повік).
  • Боязнь світла. Дітки старшого віку можуть сказати про дискомфорт, який викликає яскраве світло, а немовлята просто мружаться, плачуть або відвертаються від його джерела.
  • Утворення жовтого нальоту на повіках.
  • Рясна сльозотеча. Явна ознака - коли слізки в очах малечі з'являються не лише під час плачу, але й у стані спокою.
  • Печіння та свербіж в очах.
  • Гнійноподібні виділення з очей. Спочатку це прозорі слизові виділення, які поступово стають жовтуватими та густішими.
  • Злиплі повіки - як наслідок рясного виділення гною. Іноді через це дитина після сну просто не може розкрити нормально очі без допомоги батьків.
  • Підвищення температури тіла.
  • Загальна млявість. У малюка пропадає апетит, порушується сон, проявляється занепокоєння протягом дня.

Коли у дитини кон'юнктивіт, він стає дуже примхливими, як і під час будь-якої іншої хвороби. Дискомфорт в очах не дає спокою малюкам, а значить і їхнім батькам. Але для початку потрібно зрозуміти, з яким видом кон'юнктивіту належить боротися.

причини коньюктивита
Ознаки кон'юнктивіту зазвичай очевидні, але не припустимо, щоб дитині ставила діагноз мама, а не лікар

Види кон'юнктивіту

За своїм походженням кон'юнктивіт може бути:

  • вірусний;
  • бактеріальний;
  • алергічний.

Якщо кон'юнктивіт вірусний, про це сигналізує подразнення очей без зайвих виділень. Найчастіше він виникає на тлі розвитку простудних захворювань. Спершу з'являється дискомфорт, відчуття, що в око щось потрапило. Потім починається сверблячка. Очки малюка червоніють та сльозяться. Кон'юнктивіт минає поступово з лікуванням застуди. Але все ж не обійтися без антисептиків і противірусних засобів.

Бактеріальний кон'юнктивіт у дитини найпоширеніший. Ослаблений дитячий організм - ідеальна мішень для його розвитку. Він виникає при потраплянні мікробів на оболонку ока з брудних ручок, рушників або постільної білизни. Виявляється запалення переважно після сну. Очки набрякають, червоніють, злипаються від рясних виділень. В такому випадку просто не обійти без антибактеріальних ліків у вигляді крапель, розчинів та трав'яних відварів.

Алергічна реакція можлива на будь-які продукти харчування, квіти, запахи, медикаменти. Дивись про це статті по темі «Алергія у дітей». Проявляється вона по-різному: червоними плямами або прищами по тілу, нежитем, чханням, набряком, почервонінням і свербінням в області очей. У цьому випадку запалюються обидва ока одночасно. З'являється роздратування, набряк, сухість слизової оболонки. В першу чергу необхідно виявити алерген та усунути його. Для якнайшвидшого одужання лікар призначає антигістамінні препарати.

Визначити, який саме вид запалення у крихти, досить просто вже за симптомами, але все ж сподіватися тільки на себе не варто. Цю справу треба довірити фахівцям. Лише лікар офтальмолог точно визначить вид захворювання і призначить правильне лікування.

Чим лікувати кон'юнктивіт у дитини

Якщо своєчасно не почати лікування, підвищується ризик загострення захворювання або можливість розвитку іншої хвороби. При перших же симптомах необхідна консультація лікаря для визначення стратегії лікування. При призначенні лікування обов'язково враховується вік хворого, тому що багато препаратів мають вікові обмеження.

Найчастіше запалення зачіпає одне око, але лікуються завжди обидва.

Промивання очей - загальна рекомендація з лікування всіх видів кон'юнктивіту. Ця процедура проводиться кілька разів на день. Обов'язково з ранку, перед сном і перед кожним застосуванням крапель або мазей. Для промивання використовуються відвари трав або антисептичні препарати. Надалі спосіб лікування корегується для кожного виду запалення окремо.

Лікування бактеріального кон'юнктивіту

Коли кон'юнктивіт бактеріальний, без антибіотиків місцевої дії не обійтися. Їх призначають у вигляді крапель або тетрациклінової мазі. Перед застосуванням крапель необхідно зняти запалення та прибрати сліди гнійних виділень з вій, за допомогою промивання очей. Для цієї мети відмінним варіантом буде відвар ромашки. Потім промити очі ще раз вже антибактеріальним розчином, і лише після цього, використовувати ліки.

Не варто робити дитині компреси, рекомендовані бабусями, які, звичайно ж, краще за всіх знають, як швидко вилікувати кон'юнктивіт! Вони (тобто компреси, а не бабусі) можуть сприяти розвитку бактерій та погіршити перебіг захворювання.

Компреси при кон'юнктивіті робити не можна!

Краплі зазвичай застосовуються до 4 разів на день. Лікарі часто призначають такі антибіотики при кон'юнктивіті, як «Ціборат-Офтан», «Норфлоксацин», «Ципролет», «Левоміцетин» та їх аналоги.

Лікування вірусного кон'юнктивіту

У випадку з вірусним кон'юнктивітом все трохи простіше. Головне - позбутися від основного простудного захворювання, на тлі якого і виникли проблеми з очима. Одночасно призначають заходи щодо зниження симптоматики та хворобливості очей. Якщо причиною стала не застуда, а інші віруси-збудники, наприклад герпес, то важливо своєчасно застосувати противірусні краплі «Офтальмоферон», «Тіотриазолін» або мазі.

Лікування алергічного кон'юнктивіту

Щоб усунути ознаки кон'юнктивіту, викликаного алергією, в першу чергу, необхідно усунути алерген. Вже за його відсутності стан малюка покращиться. Позбутися загострення допоможуть антигістамінні препарати, допустимі при лікуванні дітей, краплі та очні мазі протиалергічної дії. Запалення такого плану - тривожний дзвінок для кожної мами, адже тепер важливо ще й відвідати кабінет алерголога.

Крім медикаментозного лікування потрібно буде провести кілька додаткових заходів, спрямованих на підтримку гігієни для боротьби з можливими бактеріями: перемити всі дитячі іграшки, провести вологе прибирання будинку та випрати дитячу постіль. Усю білизну потрібно прасувати після прання. У період хвороби доведеться щодня змінювати наволочку на дитячій подушці. Повноцінне лікування повинно тривати стільки, скільки призначив лікар. Навіть якщо всі симптоми зникли, потрібно продовжувати курс лікування для повного усунення захворювання, щоб уникнути рецидиву.

лікування коньюктивита у дітей
Лікування кон'юнктивіту вимагає особливо пильного дотримання гігієни

Основні моменти при промиванні та закрапуванні очей дитині

Промивання та закрапування очей - це дії, які, на перший погляд, не викликають особливих труднощів. Але навіть при їх виконанні необхідно дотримуватися певних правил, щоб не нашкодити дитині.

При промиванні важливо враховувати наступне:

  • процедура проводиться чистими руками, після обробки антисептиком;
  • температура лікарського розчину або відвару трав повинна бути кімнатною;
  • для промивання використовується окремий ватний тампон для кожного ока;
  • гній з вій прибирати плавним рухом від внутрішнього куточка ока до зовнішнього.

Після промивання можна приступити до застосування крапель. Їх краще зберігати у недоступному для дітей місці, захищеному від сонця, при кімнатній температурі. Остання умова особливо важливо дотримуватися, адже під час закрапування розчин має бути саме такої температури. Знаючи пристрасть багатьох до зберігання лікарських препаратів в холодильнику, не зайвим буде нагадати, що в цьому випадку дитячі краплі від кон'юнктивіту доведеться перед застосуванням ще і гріти, тримаючи у долоні, поки вони не стануть потрібної температури.

Краплі потрібно закрапувати під нижню повіку, для цього його потягнути трошки вниз великим пальцем вільної руки. Тоді крапля легко потрапить в утворену «кишеньку», і розчин пошириться по всьому повіку під час моргання.

Профілактика кон'юнктивіту

Щоб очі дітей сяяли від щастя, а не від сльозливості, і більше не страждали через цю противну недугу, потрібно дотримуватися деяких профілактичних правил.

  1. Ретельне дотримання гігієни - завдання №1 у щоденному розпорядку.
  2. Дитяча постільна білизна, іграшки, та й вся кімната повинні триматися у чистоті.
  3. Привчати дитину до самостійного миття рук кілька разів на день.
  4. Підтримувати оптимальний температурний режим, стежити за рівнем вологості та часто провітрювати приміщення.
  5. Виділити для дитини окремий банний рушник і рушник для обличчя.
  6. Пояснити, що не можна брудними руками лізти в очі або до обличча.
  7. Стежити за раціоном. Харчування малюка повинне бути різноманітним, багатим вітамінами.
  8. Уникати протягів та не допускати переохолоджень.

Здоров'я дітей - щастя і спокій кожної мами. Звичайно, від усіх хвороб не можна вберегтися. Але підтримувати імунітет, щоб організм дитини міг боротися з ними, і зробити все для якнайшвидшого одужання малечі нам під силу.