Свіжі, духмяні, ніжні листочки та стеблинки - секрет не лише здоров'я, а й відмінного смаку. Коли ж можна поділитися з малюком твоїми улюбленими травами?
Зелень - джерело корисних вітамінів та мікроелементів, без яких неможливо обійтися дитячому організму. Ближче до літа на базарі з'являються перші травички, а свіжих овочів-фруктів ще немає, тому мама поспішає купити зелень для свого малюка, адже після зими вітаміни актуальні як ніколи.
Вже у 1,5 роки малюк може їсти різноманітні салати, бажано поливати їх оливковою олією. Якщо дитина відмовляється їсти зелень, а таке зустрічається не так вже й рідко, можна подрібнювати її блендером і додавати, наприклад, у котлетки, омлет або макарони.
Але далеко не всю зелень можна бездумно додавати до дитячих страв, її можна вживати лише з певного віку. Отже, що із зелені та коли можна включати до меню малюка?
Назва зелені |
У вареному вигляді |
У сирому вигляді
|
Петрушка |
з 8 місяців |
з 1,5 років |
Кріп |
з 8 місяців |
з 1,5 років |
Щавель |
з 1 року |
з 1,5 років |
Шпинат |
з 8 місяців |
з 2 років |
Ревінь |
з 8 місяців |
з 1,5 років |
Зелена цибуля |
з 1 року |
з 1,5 років |
Салат латук |
- |
з 2 років |
Кінза |
з 1 року |
з 1,5 років |
Рукола |
з 1,5 років |
з 2 років |
Базилік |
з 2 років |
з 3 років |
Селера |
з 2 років |
з 3 років |
ЧИТАЙ ТАКОЖ: Приправи та соуси в дитячому меню
Петрушка. Містить каротин, вітаміни РР, К, В1 і В2, особливо багато вітаміну С, більше, ніж у цитрусових. Має протизапальні та антисептичні властивості. Варену петрушку можна з 8 місяців, свіжу - з 1,5 року.
Щавель. Безцінна трава, яка попереджає анемію, спровоковану незасвоєнням заліза, а також допомагає при проносі. Містить велику кількість фолієвої кислоти, яка відповідає за роботу мозку, хороший зір та нормальний ріст. Дитині дають лише молоде листя щавлю, не частіше 2 разів на місяць: щавлева кислота подразнює шлунок.
Кріп. Багатий на вітаміни С, Е, В3, А, залізо, фолієву кислоту, марганець, кальцій та калій. Нормалізує травлення, покращує апетит.
Шпинат не випадково є найулюбленішою їжею мультяшного моряка Папая, в якій він знаходить неймовірну силу. Адже шпинат містить 14(!) різноманітних вітамінів, а також кальцій, залізо, калій, мідь. Має дещо заспокійливу дію, зміцнює імунітет, сприяє обміну вуглеводів. Не можна давати більше 2 разів на тиждень, якщо у дитини є схильність до алергії.
Салат латук. У цьому салаті переважають вітаміни В4 та С, калій та кальцій. Добре нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, незамінний при розладах функції нирок.
Базилік. Нормалізує роботу кишечника, нирок, серця, стимулює імунітет. Захищає організм від вірусів, інфекцій та грибка, збиває температуру.
У зеленій цибулі велика кількість вітаміну С, є кальцій, йод та калій. Допомагає уникнути застуд, викликає апетит і добре діє на серце та судини.
Руколла - джерело вітаміну С та йоду. Виводить холестерин та підвищує рівень гемоглобіну. Але може викликати алергію, треба давати з обережністю.
Кінза допомагає шлунку перетравлювати м'ясо. Містить антиоксиданти, виводить з організму шкідливі речовини. Покращує роботу серця та сприяє розумовій діяльності.
Селера допоможе дитині при порушеннях сну і травлення. Також чудово покращує апетит.
ЧИТАЙ ТАКОЖ: Як розвинути смакові відчуття дитини?
Ваш коментар