Вітрянка у дітей до року: що треба знати батькам

27 вересня 2017 р. 18:39

Вітрянка у немовлят зустрічається не так часто, як у дітей старшого віку, але теж буває. Молодим батькам варто не панікувати, а прочитати цю статтю, з якої стане ясно, як лікувати вітрянку у дітей до року.

Вітрянка до року

Вітрянка, тобто вітряна віспа - це вірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Ймовірність заразитися від хворого при контакті становить майже 100%. При цьому набутий імунітет зберігається на все життя (за рідкісним винятком). Характерною особливістю вітрянки є червоні висипання, які швидко стають бульбашками, наповненими рідиною. Поглянувши на висипання, лікар безпомилково може поставити діагноз. Вітрянка у немовлят має свої особливості та відрізняється характером протікання.

Як буде переноситися вітряна віспа у немовлят, залежить від кількох факторів:

  • вік малюка;
  • лікування та догляд за дитиною.

Вітрянка у немовляти: має значення вік

Одним з найважливіших факторів для прогнозування перебігу вітрянки є вік дитини. Так, якщо малюк захворів у перші дні життя, мова йде про вроджену вітрянку. Коли мама хворіє за кілька днів до пологів, дитина заражується вірусом разом з нею, але ще не встигає отримати материнські антитіла. Це один з найскладніших випадків вітрянки, який дуже важко переноситься та вимагає госпіталізації.

Якщо захворів малюк віком до півроку, у цьому випадку вітрянка у немовляти протікатиме у легшій формі. Пов'язано це з тим, що малюкові передаються антитіла, які є у материнському організмі. Але з цього правила є винятки. Якщо мама не хворіла на вітрянку, вона не має відповідних антитіл і, відповідно, не може їх передати малюкові.

Статистика говорить про те, що найгірше переносять вітряну віспу немовлята від 6 до 12 місяців. Їх вроджений імунітет ще знижений, а свій поки що не вироблений. Тому хвороба переноситься важко.

Вітрянка у грудних дітей: що робити батькам

Інкубаційний період вітрянки у немовлят (тобто від моменту потрапляння вірусу в організм до виникнення симптомів хвороби), зазвичай, коротший за звичайний (21 день) і становить лише 7 днів. Починається вітрянка у немовлят, як будь-яке інше вірусне захворювання. Підвищується температура тіла, дитина стає більш млявою, дратівливою, примхливою, відмовляється від їжі. І тільки на 2 - 3 день з'являється характерний для вітряної віспи висип. Основними симптомами, які турбують малюка, є підвищення температури під час появи висипань (відбувається хвилеподібно) та сильний свербіж пухирців. Завдання батьків - допомогти малюкові перенести ці дві неприємності.

Вітрянка у немовлят, фото
Вітряна віспа у дітей до року зазвичай минає без наслідків

Висока температура. Якщо вітрянка у немовляти супроводжується підвищенням температури, лікар призначає жарознижуючі засоби - парацетамол або ібупрофен (сироп або свічки). Ні в якому разі не можна давати аспірин! Щоб полегшити стан, дитині необхідно давати більше рідини. Якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, на період хвороби він може повністю відмовитися від прикорму і перейти лише на материнське молоко. Крім того частіше пропонуйте маляті воду.

Сильний свербіж. Поява нових висипань супроводжується сильним свербінням. Малюки дуже страждають через це. Завдання батьків - уважно стежити, щоб дитина не розчесала прищики, адже на їх місці може залишитися рубець, а до рани - потрапити інфекція. Тому під час вітрянки немовлят одягають у сорочечки із закритими ручками, вдягають спеціальні рукавиці-царапки. При сильному занепокоєнні лікар може призначити антигістамінні препарати. Можливий прийом Феністилу в краплях (у дозуванні, що відповідає віку немовляти) або гелю (тільки у місцях сильного почервоніння, а не по всьому тілу).

Дуже важливо дотримуватися режиму гігієни, частіше міняти пелюшки, одяг малюка, не перегрівати його. Одне зі спірних питань - чи купати дитину під час вітрянки. Так, доктор Комаровський радить приймати душ, адже тепла вода трохи знімає свербіж. Звичайно ж, після водних процедур не слід витирати малюка, а тільки акуратно промокнути.

Вітрянка у грудничка, симптоми не перешкода купання
Купати дитину під час вітрянки можна і потрібно

Ще одне суперечливе питання - чи варто мазати висипання зеленкою. Багато лікарів радять обробляти всі прищі, щоб запобігти зараженню та прискорити підсихання. За словами ж доктора Комаровського сенс оброблення зеленкою - лише у позначенні нових пухирців.

Що ще варто знати батькам про вітряну віспу?

Хочеться окремо обговорити питання вакцинації. Якщо у тебе маленька дитина, а ти не хворіла на вітрянку, лікарі рекомендують зробити щеплення, щоб убезпечити дитину від можливої ​​хвороби. Коли малюк стане старшим, його імунітет зміцніє, він набагато легше перенесе вітряну віспу, ніж у грудному віці.

Зверни увагу на те, що, хоч вітрянка у немовлят передається при контакті, але вірус швидко гине в навколишньому середовищі. Тому якщо стан дитини дозволяє, прогулянки на свіжому повітрі йому не заборонені (звичайно ж, подалі від дитячих майданчиків). За п'ять днів після появи останніх бульбашок (або через 7 - 8 днів після появи перших) дитина перестає бути заразною.

Вітрянка у дітей до року може протікати як у легкій, так і у важкій формі. Тому постарайся захистити малюка від зустрічі з цим вірусом. Якщо ти все ж зіткнулася з вітряною віспою у немовляти - зроби все можливе, щоб полегшити стан дитини та зменшити її дискомфорт.