Що потрібно знати про акліматизацію перед відпочинком з дитиною на море

10 липня 2017 р. 14:24

Поговоримо про акліматизацію. Що це таке? За яких умов це можливо, які симптоми, і як потрібно лікувати можливі неприємності. Як відбувається акліматизація у дітей на морі та після повернення з курорту.

Акліматизація у дітей на море

Літо в повному розпалі. Щоправда, у наших широтах воно не дуже тішить теплом. Але вихід є - поїздка на море. Незаперечним є той факт, що морська вода і повітря цілюще впливають на організм, особливо дитячий. Але перед поїздкою на море батькам варто замислитися про небезпечні моменти відпочинку на морі для дитини. Що ж таке акліматизація?

Акліматизація дітей - це пристосування або перебудова організму під нові умови середовища проживання (клімат, вологість, атмосферний тиск, тривалість світлового дня тощо). Це стрес для всього організму. З плином часу, коли дитина знаходиться постійно в одному кліматі, усі системи його організму функціонують згідно географічному розташуванню, погоді, харчуванню, водному режиму. Але варто хоч трохи змінити умови - організму обов'язково потрібен час на адаптацію. І якщо зміни незначні, то і прояви можуть бути непоміченими. Ну а якщо кліматичні зміни були вагомі, то слід бути готовим до акліматизації з нижчезазначеними симптомами. Акліматизації особливо схильні малюки до трьох років, і не дарма все педіатри рекомендують незначні кліматичні зміни для відпочинку саме цієї вікової групи. Це викликано тим, що імунна система дитини ще формується, зміну умов вона сприймає як подразник, і починає реагувати відповідними симптомами.

Якщо брати середньостатистичні дані, то акліматизація на морі у дітей може тривати до 10 днів. Це обов'язково варто враховувати при виборі місця відпочинку і часу перебування. Досить часто під час поїздки на море, наприклад, на 10 днів виходить так, що дитина постійно з соплями або кашляє, або має розлад травлення. Під кінець ніби все вляглося, і їй стало легше, а вам пора їхати, і дитина, повернувшись додому, знову починає хандрити. Запевняємо тебе, акліматизація - це цілком нормальний процес для будь-якого організму, особливо дитячого.

Акліматизація має 3 етапи розвитку

  1. Початковий етап - коли дитина або дорослий тільки-но поміняв кліматичні умови. Проявів поки що не спостерігається, зазвичай, цей етап триває перші 1 - 2 дні.
  2. Етап високою реактивності - активний прояв симптомів акліматизації.
  3. Етап вирівнювання - нормалізація стану дитини або дорослого.

Є ще один етап - повна акліматизація. Має місце таке поняття при зміні місця проживання. Така акліматизація може відбуватися до року. Прояви її після другого етапу незначні.

Отже, «попереджений - значить озброєний».

Акліматизація у дитини
Як проявляється акліматизація

Симптоми акліматизації: як проявляється у дітей

  1. Підвищення температури тіла. Один з найпоширеніших симптомів. Застосування жарознижуючого засобу до температури 38,5 недоцільне. Зазвичай, температура при акліматизації минає протягом 2 - 3 діб. Препарати для зниження температури, які можна приймати без призначення лікаря, мають бути з діючою речовиною парацетамолом, або ібупрофеном.
  2. Втрата апетиту. Абсолютно нормально, якщо дитина одразу після літака відмовляється від звичайного прийому їжі за її режимом. Організм зараз витрачає сили на більш актуальні проблеми. Якщо дитина вживає баночну їжу, то можна взяти її з собою і запропонувати. Важливіше у такий період не їсти, а пити, і не коктейлі, смузі, соки, газовані води, а звичайну воду. Зверни увагу на те, що вода у різних країнах дуже відрізняється, і краще для малюка до 3 років взяти трохи звичної для нього води, хоча б на перший етап акліматизації.
  3. Порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Через зміни харчування, якості їжі та питного режиму у дитини може початися діарея або, навпаки, запор. У першому випадку варто відпоїти дитину засобом для пероральної дегідратації, адже вона втрачає багато рідини. У другому випадку можна використовувати свічки з гліцерином або міні клізми. Вони найбільш безпечні для дитини. Якщо дитина страждає розладами підшлункової залози або печінки, жовчного міхура і так далі, то перед поїздкою варто взяти конкретні препарати, виписані лікарем, наприклад, ферменти для поліпшення травлення чи зниження навантаження на травний тракт. Про те, як збирати аптечку у відпустку з дитиною, ми вже писали.
  4. Порушення сну під час акліматизації. Дуже часто діти можуть реагувати двояко: або дуже мало і неспокійно спати, або їх долає сонливість, і малюки виглядають втомленими та постійно намагаються задрімати. У першому випадку варто обмежити емоційне напруження, перед сном - лише спокійні ігри. У другому випадку насильно не змушуй дитину веселитися, краще дати їй деякий час для відпочинку. Якщо порівнювати, то для дітей більш небезпечна зміна часового поясу, ніж кліматичних умов. Саме при першому більш явно проявляються порушення сну. Для дітей до 3 років краще обирати курорти без зміни часового поясу.
  5. Зниження імунітету. У даний період дитячий організм схильний до різних вірусних інфекційних захворювань, які легко сплутати з акліматизацією. Але, у будь-якому випадку, вірус вимагає лише симптоматичного адекватного лікування і, за можливості, консультації лікаря.
    Також необхідно батькам знати методи першої невідкладної допомоги на відпочинку з дитиною на морі, щоб не допустити ускладнень. Наприклад, якщо дитина накупалася вдосталь, але потім дуже скаржиться на біль у вусі, варто закапати судинозвужувальні краплі у ніс і тим самим зняти тиск у вушку, не допустивши отиту.
    Дані симптоми є дуже частими у дітей до 7 років, але можливі прояви і у старшому віці.
    Прочитай також про те, що потрібно знати мамі перед поїздкою на море з маленькою дитиною.
  6. Слабкість в організмі, підвищений рівень стомлюваності.
  7. Зміни настрою, причому це може проявлятися досить різко.
  8. Наявність страху або тривоги.
  9. Зниження фізичних та розумових здібностей (зрозуміло, тимчасове - за рахунок стресу. Коли малюк адаптується до нових умов, усі його навички та здібності до нього повернуться)

Акліматизація на море, симптоми
Акліматизація: як лікувати

Після всіх перерахованих симптомів у тебе може з'явитися питання: Чи небезпечна акліматизація для дитини? Абсолютно безпечна, якщо підійти відповідально і знизити ризики до мінімуму.

Як лікувати акліматизацію у дитини на морі

  1. Під час температури - жарознижуюче (парацетамол, ібупрофен)
  2. При лор-проявах: судинозвужувальні краплі у ніс. Причому, їх застосовують не лише, коли у дитини соплі і треба їх зупинити, але й під час подорожі літаком. Варто закрапати їх для того, щоб дитина легше перенесла перепади тиску при наборі висоти і, особливо, при зниженні. При болях у горлі та кашлі застосовуються сиропи або таблетки від кашлю (бажано після консультації з лікарем).
  3. Розлад травлення (пронос, блювота, запор) - засоби для пероральної дегітратаціі, свічки з гліцерином, міні-клізми.
  4. Все інше лікування - це спокій дитини, обмеження емоційних розваг перед нічним сном.

Щоб симптоми акліматизації проявилися у дитини мінімально, варто дотримуватися кількох правил, тоді і ти, і малюк отримаєте лише позитивні емоції у відпустці.

Правила поведінки на море:

  • Тривалість перебування дитини на морському курорті має бути не менше 2 тижнів, а для позитивного ефекту і лікування морською водою взагалі рекомендують 3 тижні. Не дарма ж санаторно-курортне лікування триває 21 день.
  • Дитині до трьох років не рекомендують взагалі зміну часових поясів, у крайньому випадку, із зсувом не більше трьох годин.
  • Краще подорожувати поїздом або авто - так звикання організму відбувається поступово. Але цей пункт кожен може зрозуміти двозначно: погані умови в авто чи поїзді куди гірше за літак. Читай також про те, чим годувати дитину в дорозі.
  • Якщо планується поїздка на море, обов'язково заздалегідь слід зайнятися зміцненням та загартовуванням організму дитини, краще хоча б за місяць до планованого відпустки, а взагалі це має відбуватися весь рік.
  • Харчування дитини має бути різноманітним і вітамінним.
  • Слід уникати перепадів температур.
  • Обов'язково користуватися засобами від сонця з SPF 50, обмежити перебування дитини на сонці з 11.00 до 16.00.
  • Бажано так обирати курорт, щоб прибуття на місце було ввечері. Так організму буде легше пристосуватися до нових умов життя.

Хочемо тебе попередити, що після повернення додому дитина знову-таки буде звикати до умов, і знову можлива акліматизація після моря або реакклиматизация. Варто бути до цього готовою, і симптоми не будуть так страшні.

І ще, намагатися з усіх сил відвезти дитину на море на 2 тижні та бути впевненою в тому, що ти його оздоровила - це величезна помилка. Літо, проведене в своєму середовищі у бабусі та дідуся в селі або на дачі, де дитина весь час буде на свіжому повітрі, з невеликим басейном, фруктами, босоніж принесе набагато більше користі, ніж час з соплями та кашлем на морі. І вже будь впевнена, там питання акліматизації стояти не буде. Відпочинок на морі, в першу чергу, це для батьків можливість змінити обстановку і відпочити від роботи, переключиться на нові враження. А адже сім'я має бути разом, то зрозуміло, що і діти опиняються на морському узбережжі. А взагалі, дітям відпочивати нема від чого, вони завжди знаходяться у процесі роботи - пізнання світу. Звичайно, деякий час не відвідувати дитячий сад або школу - це непогана зміна обстановки, і більшість дітей її підтримують «на ура». Отже нехай ця подорож буде не лише емоційно наповненою, але ще і безпечною.

Не забудь про ті речі, які потрібно прихопити з собою.

Ми постаралися пояснити, що таке акліматизація, і як з нею бути. Боятися її не треба, просто треба забезпечити дитині безпечне прибуття та проживання у місці відпочинку. Все у наших руках. Гарного відпочинку!