Фімоз - що це таке і як лікується

26 квітня 2019 р. 17:27

Як не дивно, проблеми зі статевими органами притаманні не лише дорослим, але й дітям. І якщо дівчаткам у цьому плані пощастило більше, то у маленьких хлопчиків досить поширена патологія - фімоз.

Як лікувати фімоз

Це захворювання, при якому голівка статевого члена сильно скріплена з крайньою плоттю і не може оголюватися. Розрізняють вроджений та набутий фімоз. Вроджений фімоз можна спостерігати у більшості хлопчиків до 1 - 3 років, потім все нормалізується, і дитина розвивається нормально. головне у цей час - приділяти увагу гігієні та не допускати запальних процесів.

Причиною вродженого фімозу вважається спадковість - недостатність сполучної тканини. А ось набутий фімоз утворюється внаслідок травм статевого члена або при різних запальних процесах.

Недуга часто розвивається паралельно зі супутніми захворюваннями: цукровий діабет, імунодефіцит, вовчак.

Симптоми фімозу

Проблема буде очевидна одразу, але не варто бити тривогу. Якщо після 3 - 5 років патологія не минає, і хлопчик має скарги, тоді варто вживати заходів. На ранніх стадіях захворювання характерні:

  • запалення та почервоніння статевого органу,
  • біль та свербіж при сечовипусканні,
  • капризи і плаксивість дитини внаслідок дискомфорту.

Зазвичай малюки одразу скаржаться на неприємні відчуття, тому батькам не важко буде зрозуміти проблему та негайно звернутися до лікаря.

Чим небезпечний фімоз
Будь-які урологічні проблеми в дитинстві не можна залишати без уваги

Залежно від видозмін класифікують такі види фімозу:

  • Фізіологічний - цей вид властивий хлопчикам від народження до приблизно 3-х років. Лікування не потрібне, лише спостереження у педіатра. Точно визначити, коли такий вид переходить в патологію - складно, необхідна думка фахівця у конкретному випадку.
  • Рубцевий - для нього характерне ущільнення тканини крайньої плоті.
  • Гіпертрофічний - цей вид відрізняється потовщенням крайньої плоті, яка виходить за межі пеніса та утворює хоботок.
  • Атрофічний - крайня плоть витончена та натягується на голівку.

Ускладнення хвороби

Якщо вчасно не звернути увагу, можливо, проблема переросте у серйозніші прояви. В першу чергу, після статевого дозрівання у хлопчика виникнуть проблеми з ерекцією та статевим актом. Розрізняють декілька ступенів звуження крайньої плоті:

  • Ступінь №1. У стані спокою оголення голівки не приносить труднощів, а ось при ерекції спостерігається біль та труднощі з відкриттям.
  • Ступінь №2. При порушенні практично неможливо побачити голівку, як і в спокійному стані.
  • Ступінь №3. Голівка відкривається важко і тільки у стані спокою.
  • Ступінь №4. Голівка не оголюється взагалі. Сечовипускання відбувається насилу, при цьому спочатку відбувається роздуття шкірної складки на члені, потім краплями виходить сеча. Про сексуальний контакт навіть не йдеться.

Крім погіршення ступеня відкриття, нелікування загрожує різними ускладненнями. Труднощі у сечовипусканні ведуть до порушень роботи сечостатевої системи зі всілякими наслідками. З боку статевої системи розвивається захворювання - парафимоз - защемлення голівки члена рубцевою крайньою плоттю. Крайня плоть відкриває голівку, але вона потім не може повернутися у нормальний стан, відбувається її зтиснення та порушення кровотоку. Такий стан загрожує некрозом тканин голівки.

Другим поширеним ускладненням фімозу є баланопостит - запальний процес у голівці та крайній плоті. Причина розвитку запалення - скупчення мікробів у накопиченому мастилі статевого органу. Розвиток хвороби характеризується важким сечовипусканням, утворенням та накопиченням гною.

Статевий контакт стає катуванням при будь-якому вигляді фімозу. Це дуже впливає на психіку чоловіка, робить його пригніченим та позбавляє радості життя.

Ось чому заради щасливого майбутнього твого малюка не можна ігнорувати проблему в дитинстві. Щойно він починає скаржитися на неприємні відчуття в області геніталій, похід до лікаря має бути негайним!

Чому не можна запускати фімоз
Фімоз лікується, причому досить просто

Як позбутися фімозу та його наслідків?

Сподіватися на те, що фімоз мине сам собою, можна лише до 3-х років дитини. Якщо дива не сталося, необхідно зайнятися ретельним обстеженням. Діагностика захворювань не є важкою. Лікарю достатньо візуального огляду та пальпації, щоб призначити лікування. Позбутися фімозу можна двома шляхами: консервативним та хірургічним.

Початкову форму хвороби можна вилікувати, дотримуючись наступних правил:

  • добре вимивати статевий орган після кожного відвідування туалету;
  • ввечері робити ванночки з відварами лікувальних трав: череди, ромашки, календули та розтягувати легенько крайню плоть до першої болю;
  • змащувати голівку пеніса вазеліном.

Такий підхід допомагає позбутися від неприємної недуги, але лише на ранньому етапі. В інших випадках єдине рішення - зробити обрізання. У медицині висічення крайньої плоті називається циркумцизия. Операція нескладна, легко переноситься пацієнтом, період реабілітації триває лише кілька днів. Ускладнень після операції не спостерігається, і хвороба повністю минає.

У деяких країнах операція проводиться не в лікувальних, а в профілактичних або ритуальних цілях. Іудеї, мусульмани, деякі країни Європи та США позитивно ставляться до обрізання у новонароджених з метою застерегти хлопчика від будь-яких статевих хвороб. У нашій країні рішення про операцію приймається батьками і не є обов'язковою процедурою.

Профілактика

Щоб твій хлопчик ріс здоровим, приділяй велику увагу його інтимній гігієні та розвитку. Щодня купай його та поступово привчай приймати душ самостійно, при тому ретельно вимиватючи статеві органи. Не відкладай похід до лікаря у разі виявлення будь-яких відхилень. Адже своєчасне лікування допоможе позбутися від наслідків.

Дізнайся, які ще урологічні проблеми можуть бути у маленьких хлопчиків.

Фімоз - неприємна хвороба, про яку не охоче говорять ті, хто з нею зіткнувся. Але не діяти не можна, адже відповідальність за здоров'я та щастя твоєї дитини лежить на тобі.