Аденовірусна інфекція у дітей: як її попередити? Відповідь експерта

3 січня 2019 р. 17:00

Імунна система маленьких дітей ще не досконала, і тому вони найбільш уразливі перед різними збудниками хвороб. Говоримо детальніше про аденовірусну інфекцію та про те, як уберегти від неї свого малюка.

Аденовірусна інфекція у дітей

Що таке аденовірусна інфекція?

Аденовірусна інфекція - гостре захворювання, виражається у вигляді лихоманки та ураження дихальних шляхів, очей. Збудники - аденовіруси. Аденовірусна інфекція - це підвид ГРВІ та становить 20% від всіх респіраторних інфекцій. Сьогодні відомо близько 32 серологічних типів збудників захворювання. Аденовіруси - це ДНК-віруси, вони є досить стійкими для проживання у зовнішньому середовищі, вони залишаються життєздатними кілька тижнів за кімнатних температур, нечутливі до антибіотиків, чудово витримують заморожування. Віруси даного типу вбиває УФ-опромінення та кип'ятіння.

Аденовірусна інфекція: симптоми

Аденовірусні інфекції, як і інші ГРВІ, як правило, починають проявляти себе у вигляді підвищення температури, симптомів інтоксикації (слабкість, озноб, головний біль, біль у м'язах, втрата апетиту тощо). Важке дихання, нежить - все це також ознаки аденовірусних інфекцій. Через те що аденовірус вражає слизові оболонки, страждають, у першу чергу, верхні дихальні шляхи, що викликає кашель.

Окрім органів дихання уражається кон'юнктива очей дитини: очі червоніють, запалюються, малюк часто їх тре й плаче ніби без причини, з'являється світлобоязнь.

Ще одне вразливе місце, де вірус "заявляє свої права" - слизові оболонки кишечника. Тому малюка може турбувати біль у животі, рідкий стул (пронос), здуття.

Аденовірус у дітей
Аденовірусна інфекція у дитини проявляється як звичайна ГРВІ, якою вона власне й є

Ускладнення після аденовірусної інфекції у дитини

За несвоєчасного лікування та несприятливого збігу обставин перенесена аденовірусна інфекція у дітей може призвести до таких ускладнень:

  • гостра вірусна пневмонія (запалення легенів). У маленьких дітей виникає стрімко, може проявитися вже на 2 - 3 день після початку хвороби, супроводжується болісним сухим кашлем, при цьому температура, всупереч очікуванням, не спадає, а продовжує триматися на високих відмітках, у малюка виникає піт на лобі. Такий стан - привід терміново звернутися до педіатра.
  • отит - як ускладнення вірусного запалення носоглотки. Його може лікувати тільки ЛОР, до якого слід невідкладно звертатися, якщо малюк скаржиться на біль у вухах або головний біль. А для найменших - приводом для тривоги батькам може послужити те, що малюк весь час смикає вушка ймплаче без причини.
  • проблеми з серцево-судинною системою.

Аденовірусна інфекція: скільки триває й інкубаційний період

Лихоманка зазвичай тривала і може тривати до 7 - 14 днів, або проявлятися періодами в ці терміни. В разі ураження тільки верхніх дихальних шляхів і за своєчасного звернення до педіатра температура триватиме близько 2 - 3 днів.

Епідеміологічно інфекція найнебезпечніша в перші дні, однак, є випадки, коли віруси виділяються навіть на 4 тижні хвороби. У дитячих колективах спостерігаються локальні спалахи, коли хворіють від декількох дітей в групі. Терміни інкубаційного періоду інфекції - від 3 до 12 днів. Хворих дітей за рішенням лікаря ізолюють у лікарняних або домашніх умовах не менше, ніж на тиждень і до 10 днів. Діти, які спілкувалися і взаємодіяли з хворими, повинні спостерігатися протягом декількох тижнів, адже вірус може не одразу проявити себе.

Лікування аденовірусної інфекції

Ааденовирусна інфекція очей
Аденовірусна інфекція у дітей - не привід для карантину

Осередком інфекції є вже хвора людина. У великій кількості ці віруси виділяються з мокротиння, носоглоткового слизу та кон'юнктивального секрету. Здебільшого, інфекція передається повітряно-крапельним шляхом і входить в організм дитини через шлунково-кишковий тракт, кон'юнктиви очей та дихальні шляхи.

Як і в разі інших ГРВІ, препаратів для системного лікування цього вірусного захворювання немає. Лікування зводиться до забезпечення організму умов для одужання - рясне пиття, спокій, чисте зволожене повітря, час і терпіння. Також хворому дається симптоматичне лікування, покликане полегшити деякі немочі: промивання носа сольовим розчином, очні краплі, що знижують неприємні відчуття в запалених очах, в разі сильного жару (вище 38,5 градусів, а для немовлят - 38) - прийом жарознижуючого.

У разі ж розвитку ускладнень (пневмонії, бронхіту, отиту) призначається вже антибактеріальна терапія - тоді, коли антибіотики можуть допомогти (тобто тоді, коли в ураженому органі оселилася хвороботворна мікрофлора, яка сприйнятлива до антибіотиків). Але нагадуємо, спочатку за аденовірусної інфекції дитині немає сенсу давати антибіотики - вони на віруси не діють! Останнє зауваження - для мам, схильних до самолікування, але mama.ua вірить, що ти не така. Нехай призначення терапії твоєму малюку візьме на себе лікар педіатр.

відповідь експерта

Майя Петрівна Бодрова

Лікар педіатр

Мережа клінік "Добробут"

Аденовірусна інфекція (АІ) вкрай поширена серед дітей молодшого віку. Особливо сприйнятливі до неї діти від 6-и місяців до 3-х років. У цій категорії дітей АІ частіше проявляється у вигляді пневмоній, бронхітів, отитів. Ускладнені форми АІ часто бувають у дітей з ослабленим імунітетом. У таких випадках, на жаль, доводиться призначати антибактеріальні препарати. Лікування легких форм аденовірусної інфекції проводять в умовах домашнього стаціонару з обов'язковим провітрюванням приміщень і великою кількістю гарячих напоїв. У випадках АІ в дитячих колективах карантин не вводять.