Поліомієліт: що ти повинна про нього знати

3 жовтня 2018 р. 18:33

Що це за хвороба, яка загрожує інвалідністю, та чому в жодному разі не слід нехтувати щепленням від поліомієліту – дізнайся просто зараз та запам'ятай назавжди.

Поліомієліт: наслідки хвороби

Зміст статті:

Назва цієї хвороби походить від давньогрецького: πολιός ‒ сірий, μυελός ‒ мозок, тобто буквально означає "запалення сірого мозку". У старовинних медичних джерелах поліомієліт ще називали гострим спінальних паралічем або хворобою Гейне-Медіна ‒ на честь німецького хірурга Гейне, що вперше описав цей синдром, та шведського лікаря Медіна, який довів його інфекційну природу.

Поліомієліт ‒ гостре вірусне захворювання, що спричиняє важкі ураження ЦНС, які призводять до паралічів, ба навіть і до летального результату ‒ через параліч дихальної мускулатури.

Особливо вразливі перед поліовірусом діти до 5 років.

Поліовірус ‒ збудник поліомієліту

Поліовірус передається повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом, тому ця хвороба є дуже заразною. Адже підхопити інфекцію можна через повітря, їжу, воду, гроші, дверні ручки в транспорті або громадських місцях тощо.

Джерелом інфекції є хвора людина або носій вірусу. До речі, носієм вірусу може бути дитина, яка отримала щеплення живою оральної вакциною. Така дитина є носієм протягом 60 днів після щеплення.

Найстрашніше ‒ те, що наразі ліків від поліомієліту, які рятують від важких наслідків хвороби, просто немає. Єдиний метод вберегти свою дитину ‒ профілактика, тобто вакцинація, про що невпинно нагадує жителям планети Всесвітня організація охорони здоров'я.

Єдиний метод вберегти дитину від поліомієліту ‒ вакцинація.

Згідно з вітчизняним календарем щеплень обов'язкову 4-ступінчасту вакцинацію від поліомієліту проходять діти в перші 1,5 року життя (в 2, 4, 6 і 18 місяців) з наступною ревакцинацією в 6 і 14 років.

Стосовно ж побоювання деяких батьків щодо вакцинації та виникнення так званого вакциноанонсованого поліомієліту ‒ просто зараження хворобою внаслідок введення живої поліовакцини або контакту з вакцинованими, то слід знати, що він виникає в одному випадку з 700 тисяч ‒ при першому введенні вакцини і в одному випадку на 6 ‒ 7 млн ‒ при повторному щепленні. Очевидно, що ці ризики мізерно малі порівняно з постійною та гострою загрозою зараження висококонтактним поліовірусом нещепленої дитини.

Щеплення від поліомієліту
Історичний кадр - Елвіс Преслі отримує щеплення від поліомієліту

Симптоми поліомієліту

Хвороба розвивається стрімко та у перші дні має такі симптоми:

  • підвищення температури,
  • діарея,
  • нудота,
  • головний біль,
  • біль у потилиці або у верхній частині спини,
  • закидання голови при підніманні плечей,
  • біль у м'язах,
  • нездорова напруга у м'язах потилиці.

Через 2 ‒ 3 дні після першого нездужання розвивається млявий парез (помітне ослаблення) або параліч м'язів, найчастіше страждають ноги. Характерно, що праліч несиметричний і стрімко посилюється. При цьому чутливість в уражених ділянках тіла зберігається, і вони дуже болять.

Згодом, протягом 2 ‒ 3 тижнів після цього часткова рухливість уражених м'язів нерівномірно відновлюється, але вони вже ніколи не повернуться до первісного стану. Ось чому поліомієліт так часто призводить до інвалідності.

Діагностика поліомієліту

Досвідчений педіатр ще при першому огляді розпізнає поліомієліт за характерними реакціями на рухи м'язів шиї, потиличної частини голови та плечей, а також відсутність деяких сухожильних рефлексів. Для встановлення діагнозу проводять:

  • аналіз калу,
  • аналіз слини,
  • аналіз слизу з носоглотки,
  • пункції спинномозкової рідини.

У кожному з цих матеріалів вдається виділити поліовірус вже у перший тиждень після зараження.

Також призначають елеткроміографію для визначення уражених м'язів через порушення рухливості нейронів.

Ураження кінцівок при поліомієліті
Ураження кінцівок лікар може визначити вже під час огляду

Поліомієліт в Україні

Згідно з опитуванням, проведеним 2015 року, лише 18% батьків зали про те, що поліомієліт небезпечний, через це ми й мали в Україні спалах поліомієліту в тому ж році (відомі випадки захворювання у нещеплених дітей у Закарпатській області).

У міжнародній практиці спалахом поліомієліту вважають навіть один випадок діагностики захворювання або ж виявлення штаму вірусу в пробах, взятих з навколишнього середовища (вода, повітря, грунт).

До речі, позбавлення статусу вільної від поліомієліту країни, тоюто просто наявність у цій країні небезпеки захворіти на поліомієліт, крім прямої загрози здоров'ю та життю наших дітей несе за собою і неприємні наслідки в міжнародній політиці та економіці: посилення візового режиму, обмеження туризму та торгового співробітництва.

На момент останнього спалаху у 2015 році імунізацією від поліомієліту було охоплено 14% населення! Погодься, ці цифри жахають.

У відповідь на ситуацію, що склалася тоді, Всесвітня організація охорони здоров'я видала Україні низку рекомендацій щодо посилення епіднагляду та удосконалення системи державної імунізації. Зокрема, було вирішено провести 3 тури додаткової вакцинації від поліомієліту оральної поліовакциною всім дітям, народженим після 1 вересня 2008 року. Ці додаткові щеплення слід було зробити всім дітям зазначеного віку, незалежно від отриманих планових щеплень згідно державним календарем вакцинації .

Наразі маємо також підвищену епідеміологічну загрозу в зв'язку з відсутністю державного епіднагляду та планової вакцинації в зоні проведення АТО, антисанітарії та забруднення каналізації у зруйнованих там населених пунктах, а також в Криму.

Лікування поліомієліту

Як вже зазначалося, ефективної терапії від поліомієліту наразі ніде в світі немає. Лікування хворих дітей проводять симптоматичне, прагнучи лише полегшити їм страждання у гострій фазі і за можливості знизити тяжкість наслідків перенесеної хвороби.

Інвалідність після перенесеного поліомієліту
Важкі форми поліомієліту спричиняють інвалідність

Варто також зазначити, що поліомієліт має безліч форм, у тому числі й легкі, без ураження ЦНС, які, на щастя, проходять безслідно та забезпечують хворого стійким імунітетом на все життя. У разі ж більш важких уражень ось які заходи вживаються:

  • Ізоляція хворого та постільний режим протягом 2 ‒ 3 тижнів.
  • Посилене харчування і спокій.
  • Фіксація уражених кінцівок у максимально правильному положенні за допомогою лонгет, шин, гіпсових пов'язок.
  • Профілактика пролежнів, масажі.
  • Прийом знеболюючих препаратів за показаннями.
  • Курс вітамінів.
  • Якщо виникають труднощі з ковтанням ‒ годування через зонд.
  • В разі ураження дихальної мускулатури ‒ підключення до апарату штучної вентиляції легенів.
  • Згодом прописується низка реабілітаційно-відновлювальних заходів, в тому числі й хірургічні втручання для виправлення або мінімізації ускладнень захворювання.

Профілактика поліомієліту

Як уже згадувалося, і як ти напевно вже знаєш, єдиним дієвим засобом, що захищає від поліомієліту, є вакцинація. Тільки зроблені вчасно і в достатній кількості щеплення здатні уберегти дитину від хвороби та її важких наслідків.

Наразі вакцин від поліомієліту в державних кабінетах імунізації досить для того, щоб щеплення отримали всі діти ‒ див. Новину про закупівлю поліовакцини.

Всі вакцини від поліомієліту діляться на два класи: ОПВ ‒ живі поліовакцини (у вигляді оральних крапель) та ІПВ ‒ інактивовані поліовакцини (вводяться внутрішньом'язовою ін'єкцією).

Що таке ОПВ

ОПВ ‒ це оральна жива поліовакцина у формі крапель, яка містить атенуйовані (послаблені) віруси, що зводить до мінімуму ймовірність захворіти на поліомієліт, але дозволяє організму виробити стійкий імунітет до збудника хвороби.

ОПВ забезпечує формування місцевого імунітету в кишечнику щепленої дитини. Далі механізм формування імунітету має каскадний характер ‒ вірус розмножується в організмі дитини та виділяється у навколишнє середовище, таким чином трапляюяись оточуючим людям і формуючи їх імунітет (тобто "прищеплюючи" їх).

ОПВ ‒ моновакцина, наразі не існує комбінованих вакцин, тобто не робиться щеплення від поліомієліту та інших інфекцій одночасно. При цьому поєднувати поліовакцину можна з будь-якою іншою з календаря щеплень (тому часто дітям в кабінеті імунізації роблять укол і одразу ж крапають в рот краплі ‒ це дитина отримує щеплення від поліомієліту разом з якимось іншим).

Вакцинація від поліомієліту
Оральна поліовакцина випускається у вигляді крапель

Незважаючи на всю простоту використання ОПВ слід пам'ятати про існування протипоказань або випадків, коли щеплення варто відкласти:

  • гостре респіраторне захворювання, підвищення температури тіла дитини;
  • стан імунодефіциту будь-якої етіології;
  • наявність злоякісних новоутворень;
  • якщо мали місце випадки медикаментозної алергії.

Що таке ІПВ

Цю вакцину подарував світові у 1955 році американський вірусолог Джонас Солк. Розшифровується ІПВ як інактивована поліовакцина. Її принципова відмінність від "живої" ‒ у вмісті інактивованих (тобто убитих) штамів поліовірусу. Коли в країні немає виявлених випадків поліомієліту, в рамках планової національної кампанії вакцинації дітей прищеплюють саме інактивованої вакциною ‒ бо у такий спосіб мінімізуються можливі ускладнення, в тому числі і вакциноанонсованого поліомієліту, про який говорилося на початку цієї статті.

Інактивована вакцина вводиться за допомогою внутрішньом'язової ін'єкції. Бувають моновакцини ІПВ, а бувають і комбіновані ‒ разом зі збудниками правця, дифтерії, кашлюку, гепатиту В.

ІПВ, звісно, вважається безпечнішою порівняно з ОПВ, а тому не протипоказана навіть дітям, в чиїх сім'ях є люди з імунодефіцитом.

Які щеплення від поліомієліту отримують наші діти

Отже, як ми вже говорили, повний комплекс імунізації від поліомієліту включає 6-кратне введення вакцин. В якому ж віці ‒ які щеплення вводяться, і коли дитина отримує укол ІПВ, а коли ‒ краплі ОПВ?

Указом МОЗ України від 11.08.2014 р затверджено такий порядок вакцинації від поліомієліту:

Вік дитини

Щеплення від поліомієліту

2 місяці

ІПВ

4 місяці

ІПВ

6 місяців

ОПВ

1,5 роки

ОПВ

6 років

ОПВ

14 років

ОПВ

Якщо через різні причи індивідуальний графік введення поліовакцини дитині був порушений, слід за першої ж можливості відновлювати імунізацію з дотриманням орієнтовних інтервалів між прийомами вакцини та загальним правилом: перші два рази ІПВ, потім ‒ ОПВ.

Пам'ятай, що тільки вакцинація допоможе надійно захистити твою дитину від цієї хвороби і її важких наслідків.