Календар щеплень для дітей в Україні

6 березня 2018 р. 15:37

З появою малюка у батьків, крім приємних клопотів, виникають певні зобов'язання. Одне з таких - необхідність прищепити дитину від важких інфекційних хвороб.

Календар щеплень, Україна 2018

Обов'язковий перелік і терміни імунізації визначені Наказом МОЗ України № 551 від 11.08.2014 р «Про вдосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» .

За усталеною практикою батьки дітей, як правило, не сильно знаються на тому, коли треба робити чергове щеплення, їх просто ставлять перед фактом. Воно й зрозуміло: з одного боку, лікарі не надто поспішають докладно пояснити, що, коли і як треба робити. А з іншого боку, батьки не дуже хочуть самостійно копирсатися в розмаїтті медичних законодавчих актів, своїх проблем і так вистачає. Як усвідомлено брати участь в цьому процесі, щоб встигнути заздалегідь підготуватися і підготувати дитину, розбираємося в цій статті.

Графік щеплень в Україні передбачає обов'язкові щеплення і низку послідовних ревакцинацій від 10 найбільш небезпечних інфекційних захворювань:

  • дифтерії,
  • кору,
  • коклюшу,
  • правця,
  • туберкульозу ,
  • поліомієліту,
  • краснухи,
  • паротиту,
  • гепатиту В,
  • гемофільної інфекції.

Ревакцинація - це повторне введення вакцини через певний час, вона необхідна для формування стійкого імунітету до інфекції у людини. Крім обов'язкових ще передбачені деякі рекомендовані щеплення, а також перелік обов'язкових для певних груп населення. Залежно від зміни епідеміологічної ситуації в країні до графіку щеплень законодавством можуть вноситися зміни.

Графік щеплень в Україні

Календар щеплень для дітей передбачає проведення імунізації в такі строки:

Інфекція

Назва та характеристики щеплення

Вік

Примітки

Гепатит В

моновакцина

1 день життя

Робиться у пологовому будинку.

Туберкульоз

БЦЖ
моновакцина

3 – 5 день життя

Або у пологовому будинку, або після, але окремо від інших вакцин (інтервал 1 місяць).

Гепатит В

моновакцина

1 місяць

 

 

Дифтерія

Кашлюк

Правець

АКДП
комплексна

2 місяці

Виконується одночасно у різні ділянки тіла.

Поліомієліт

моновакцина

2 місяці

Гемофільна інфекція

моновакцина або у складі комплексної

2 місяці

Дифтерія

Кашлюк

Правець

АКДП
комплексна

4 місяці

Виконується одночасно у різні ділянки тіла.

Поліомієліт

моновакцина

4 місяці

Гемофільна інфекція

моновакцина або у складі комплексної

4 місяці

Гепатит В

моновакцина

6 місяців

Одночасно з АКДП

Дифтерія

Кашлюк

Правець

АКДП
комплексна

6 місяців

Виконується одночасно у різні ділянки тіла.

Поліомієліт

моновакцина

6 місяців

Гемофільна інфекція

моновакцина або у складі комплексної

12 місяців

Виконується одночасно у різні ділянки тіла.

Кір
Краснуха
Паротит

КПК
комплексна

12 місяців

Дифтерія

Кашлюк

Правець

АКДП
комплексна

18 місяців

Виконується одночасно у різні ділянки тіла.

Поліомієліт

моновакцина

18 місяців

Дифтерія
Правець

ДК

комплексна

6 років

Виконується одночасно у різні ділянки тіла.

Поліомієліт

моновакцина

6 років

Кір
Краснуха
Паротит

КПК
комплексна

6 років

Туберкульоз

БЦЖ
моновакцина

7 років

Ревакцинація. Окремо від інших вакцин (інтервал 1 місяць).

Поліомієліт

моновакцина

14 років

 

Дифтерія
Правець

ДК

комплексна

16 років

 

Дифтерія
Правець

ДК

комплексна

26 років

Надалі – 1 раз на 10 років (36,46,56 тощо)

У цій таблиці наведено стандартні терміни виконання щеплень. Якщо за показаннями дитині вони не на часі, доведеться робити щеплення поза графіком. Індивідуальний календар щеплень укладає дільничний педіатр, а в більш складних випадках можна звернутися до імунолога. Слід знати, що в державних поліклініках є по одному лікарю-імунологу на район міста. Тому, якщо у вашій поліклініці він не приймає, його слід шукати в іншій дитячій поліклініці цього ж району - запитай у реєстратурі, тобі обов'язково підкажуть, де його шукати.

Виходячи з таблиці видно, що перші два щеплення дитина отримує в пологовому будинку. Потім вакцинується за графіком в 2, 4 і 6 місяців на першому році життя. На другому році життя - в 12 і 18 місяців. А потім тільки в 6, 7, 14 і 16 років. Крім щеплень з 1 року до 7 років діткам 1 раз на рік роблять пробу на туберкульоз (реакція Манту), це не щеплення, а перевірка на наявність даної інфекції в організмі. У школі зазвичай туберкулінові проби виконуються нерегулярно, хоча їх проведення рекомендовано до 17 років.

Перелік необов'язкових щеплень або обов'язкових, але за медичними показаннями:

  • вітряна віспа ;
  • гепатит А;
  • грип;
  • пневмококова інфекція;
  • менінгококова інфекція;
  • папіломавірусна інфекція;
  • ротавірусна інфекція;
  • інші захворювання, для яких є вакцина, зареєстрована в Україні.

Щеплення з даного списку виконуються індивідуально за показаннями. Терміни проведення призначає педіатр або імунолог.

При виїзді до епідеміологічно небезпечних країн проводиться імунізація відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я для даного регіону. Тому перед поїздкою, наприклад, до Індії, ти повинна попередити районного педіатра, щоб він призначив необхідні щеплення.

Наказ про затвердження календаря профілактичних щеплень передбачає ще низку інфекцій, від яких проводиться імунізація. Ці захворювання стосуються, як правило, професійних ризиків, тому в цій статті зупинятися більш детально на них не будемо.

Як виконується календар профілактичних щеплень державою

Проведення обов'язкової імунізації в Україні забезпечується за державний кошт. Для цього закуповуються необхідні вакцини і анатоксини. Всі препарати медичного призначення проходять обов'язкову сертифікацію. Це згідно з законом. На практиці мами іноді стикаються з тим, що необхідні вакцини відсутні в поліклініці. У такому випадку є три шляхи вирішення проблеми:

  • чекати на необхідну вакцину і вибитися з графіку;
  • замовити платну вакцину до поліклініки (в цьому випадку ти сплачуєш лише за саму вакцину);
  • зробити необхідне щеплення в приватній клініці (в цьому випадку ти платиш за вакцину, прийом педіатра і маніпуляційні процедури за розцінками клініки).

Перелік безкоштовних для населення вакцин визначається Міністерством охорони здоров'я. За інші види, що не оплачувані державою, але пройшли сертифікацію, доведеться заплатити зі своєї кишені.

Вакцини, які використовуються для імунізації дітей, бувають «живі» і «не живі». Другі вважаються більш безпечними і найменш шкідливими для організму Розвинені країни світу поступово відмовляються від використання «живих» вакцин. Щодо України, в безкоштовному переліку є обидва види, але не для всіх інфекцій. «Не живі» з переліку рідше поставляються в поліклініки або просто можуть бути платними. Тому, якщо малюкові за медичними показаннями або твоїм бажанням підходить тільки інактивована вакцина, то, скоріш за все, доведеться знову платити.

Графік щеплень 2018
Щеплення за по графіком роблять дітям за кошти держави

Через відсутність безкоштовних або інактивованих вакцин відбувається порушення графіку щеплень. Чим це загрожує у майбутньому? Тут більше проблем виникне у мам, чиїм діткам менше року, адже у них графік найщільніший. Для інших термін виконання планового щеплення просто зсунеться на деякий час. Аби бути в курсі, коли з'явиться вакцина в поліклініці, сходи до кабінету імунізації та візьми їх прямий номер телефону. Так ти позбавишся необхідності періодично бігати до медустанови. Формально, допоки не з'явиться вакцина, ніяких ускладнень у житті дитини не буде, адже про її відсутність повідомляють керівництво усіх зацікавлених закладів - шкіл, садочків тощо.

Слід пам'ятати, що в разі порушення графіку, подальша ревакцинація для цієї інфекції зсунеться на термін затримки. Так, якщо в поліклініці не було вакцини від поліомієліту, і ви відстали від графіку, скажімо, на півроку, наступну планову ревакцинацію від поліомієліту теж доведеться зсунути на півроку. Решта щеплень будуть виконуватися у встановлений термін. Також у разі порушення графіку необхідно стежити за тим, щоб щеплення робилися з необхідним розривом у часі, як правило, це мінімум місяць. Тобто, якщо щеплення, які можна виконувати одночасно в різні ділянки тіла, не зробили разом через відсутність однієї з вакцин, то доведеться чекати місяць, і тільки потім робити відсутню. Точніше за термінами тебе зорієнтує педіатр або лікар кабінету імунізації.

Хто і як робить щеплення та реакцію Манту дітям в Україні:

  1. Районна поліклініка. Під час планових та позапланових відвідувань педіатр нагадує про необхідність зробити щеплення або пробу Манту. Якщо ти щеплюєш дитину не за графіком, сама нагадай лікарю про таку необхідність. Для цього роздрукуй собі календар необхідних щеплень, наведений на початку статті, і відзначай в ньому всі зроблені щеплення і дату їх введення.
  2. Шкільні та дошкільні установи. У школах і садках, за наявності необхідного забезпечення, також можуть проводити планову вакцинацію і постановку туберкулінової проби. Але це підходить тільки тим діткам, які прищеплюються суворо за графіком.
  3. Стаціонари. Виконують щеплення тільки за медичними показаннями. Це відбувається, як правило, за несприятливої епідеміологічної обстановки, при показаннях перед операцією, або дітям, у яких можлива бурхлива алергічна реакція.
  4. Приватні клініки. Виконують усі планові щеплення за бажанням батьків проводити імунізацію дитини в цій установі.

Існує перелік захворювань, за яких обов'язкова імунізація протипоказана повністю або частково. Про це ти можеш прочитати в Наказі № 595 від 11.08.2014 МОЗ України «Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень» .

Вітчизняний календар щеплень Комаровський (знаменитий педіатр - автор безлічі книг і телешколи для батьків) трактує так:

Графік щеплень для дітей в Україні та у світі

Обов'язкові щеплення безкоштовні або покриваються страховкою у багатьох країнах. Додаткові, залежно від політики держави у сфері охорони здоров'я, можуть бути платними або частково платними.

Національний календар щеплень в Україні є одним з найнасиченіших. Так в деяких країнах Європи обов'язковими можуть бути від 1 до 4 щеплень (зазвичай це дифтерія, правець, коклюш і поліомієліт), а у нас їх 10! Залежно від країни до батьків, які не вакцінують дітей, можуть застосовуватися санкції. Так, наприклад, в Австралії батьків офіційно позбавляють допомоги на дитину і податкових пільг, але при цьому прямого покарання за відмову від щеплень немає. У країнах Європи можуть виникнути складності при влаштуванні дитини до дитячого закладу. Ці заходи продиктовані тим, що в світі зростає рух проти щеплень, що, у свою чергу, вже призвело до спалахів епідемій в різних країнах. У нашій країні також виникають складнощі при влаштуванні нещепленої дитини до дитячого закладу. Тому, щоб уникнути проблем, постарайся дотримуватися графіку вакцинації.

Вакцинація дітей
Щеплення дітям роблять в усьому світі

Наостанок хочеться сказати, що обов'язкова імунізація є частиною державної політики всіх розвинених і країн, що розвиваються. Це пов'язано з тим, що інфекції, внесені в обов'язковий перелік, є дуже небезпечними і мають фатальні наслідки для людей і націй.

Наведемо два приклади. Останнім часом в світі активно проводиться політика щодо внесення до обов'язкового переліку щеплення проти такого захворювання як папіломавірус людини (ВПЛ). Адже деякі штами даної інфекції призводять до розвитку раку шийки матки у жінок, а поширення набуває загрозливих масштабів. Наприклад, в деяких країнах дівчата від ВПЛ вже прищеплюються в обов'язковому порядку. Тепер на часі питання про обов'язкову імунізації хлопчиків, оскільки вони є носіями цієї інфекції. Для довідки, рак шийки матки у жінок є найчастішим онкологічним захворюванням у світі, що призводить до смерті.

І другий приклад стосується кашлюку. Частина європейських країн відмовилася від щеплення через відсутність випадків захворювання. Епідемія, що спалахнула у Швеції в 60-х роках минулого століття, змусила знову зробити щеплення обов'язковим. Будь відповідальною мамою і не ризикуй даремно здоров'ям своєї дитини!