Як лікувати аденоїди

2 лютого 2018 р. 12:10

Аденоїди - це частина організму, й увага ним повинна приділятися не менш, ніж іншим органам. Як лікувати аденоїди - далі в нашій статті.

лікування аденоїдів

Що це й навіщо

Аденоїди - це лімфатичні вузли, розташовані в задній частині горла за носоглоткою. Лімфатичні вузли складають частину лімфатичної системи, яка допомагає імунній системі боротися з інфекцією. Інші лімфатичні вузли розташовані в таких місцях як шия, пахви, груди, живіт і пах. Поряд з мигдалинами, вони є «першою лінією оборони», яка захищає організм від інфекцій. Повітряно-крапельні інфекції, що надходять в організм через ніс, фільтруються волосками і слизовою в носі, а потім більшість з них атакуются антитілами та лейкоцитами в аденоїдах.

Збільшення аденоїдів

Щодорослішою та міцнішою стає імунна система, тим меншими стають мигдалини та аденоїди. Проте, вони можуть набухати знову з інфекціями. Роздуті аденоїди можуть заблокувати ніс. Інфіковані аденоїди набухають, і це може зменшити потік повітря через ніс.

Симптоми інфікованих аденоїдів у дитини:

  • дихає через рот;
  • хропе уві сні;
  • розмовляє зі звуком «закладеного носу»;
  • нечітко вимовляє деякі приголосні, в тому числі «м» і «н»;
  • сухість та біль у горлі через дихання ротом (часто це ранкова проблема, після сну з відкритим ротом);
  • ніс виділяє жовтий або зелений слиз.

Запобігання розширенню аденоїдів

Полощи дитині горло солоною гарячою водою - це збільшує циркуляцію крові в горлі. Контрасне полоскання холодною і гарячою водою також буде корисним. Фаст-фуд і смажена їжа, яка містить велику кількість вуглеводів і низький вміст білків, може також викликати цей стан. Діти, чиї батьки палять, мають дуже високу схильність до розширення аденоїдів. Додай до раціону дитини більше сирих овочів і свіжих фруктів. Соки, вичавлені зі свіжих фруктів, є багатим джерелом вітамінів і сприяють підвищенню опору організму інфекціям і недугам. Дитина повинна пити достатню кількість води й рідин.

Лікування вдома

Сік лимона або лайма, мед, імбир і тепла вода, змішані разом, допоможуть очищенню дихальних шляхів і скоротять набряклість. Сік лимона 1:3 або до 4 додай в теплу воду, а також кілька чайних ложок меду й дві чайні ложки соку імбиру. Часник - дуже добрий помічник при лікуванні аденоїдів. Часник і гвоздику перетри до стану пасти. Вичави сік з цієї маси і додай мед за смаком. Дитина повинна пити сік дуже повільно, так, щоб «змащувати» аденоїди. Це допомагає зняти запалення і усунути набряк. Полоскати горло кілька разів на день спеціальним настоєм з ехінацеєю та миром. Також можна приготувати трав'яний чай з червоного кореня конюшини, листя лавра та лопуха. Отриману суміш заварювати по три рази на день. Підвищити вживання вітаміну С в формі цитрусових або аскорбінової кислоти. Це допоможе підтримувати імунітет і посприяє боротьбі з інфекцією, а також прискорить процес зцілення. Якщо народні методи не допоможуть - звернися до лікаря, до педіатра або лора. Можливо, доведеться подумати про видалення аденоїдів, якщо вони турбують занадто часто.

Здоров'я твоїй дитинй і твоїй родині!