Кашель у дитини - все, що потрібно знати мамі

29 листопада 2017 р. 13:31

Який буває кашель у дітей, і чим його лікувати? Чому прогресивні лікарі виступають проти відхаркувальних препаратів? Чому взагалі не можна бездумно поїти дитину ліками від кашлю, не проконсультувавшись з лікарем?

Чим лікувати кашель у дитини

Чи знаєш ти, що навіть здорова дитина може кашляти до 15 разів на день? І така ситуація вважається нормою, адже кашель - це природна захисна реакція організму. За допомогою кашлю дихальні шляхи звільняються від подразнюючих речовин (наприклад, слизу або гною) або сторонніх тіл (пил чи інші предмети, які потрапили в дихальні шляхи), які заважають вільному проходженню повітря, тобто через які дитина не може легко дихати. Тому, чим більше забруднене повітря, чим більше пилу в приміщенні, тим частіше твій малюк кашлятиме. До того ж буває у дітей алергія на пил, яка супроводжується тяжким кашлем.

Отже, кашель може бути не тільки нормою, але і симптомом різних захворювань. Так, дуже часто дитина кашляє при ГРВІ. Як в такому випадку мамі зрозуміти, чи варто хвилюватися? Чи потрібно звернутися до лікаря? Чи варто переживати, і як допомогти своєму малюкові, який почав кашляти? Кашель у дітей - досить складний процес, давай розберемося з цим детальніше.

Кашель у дитини - це реакція організму, яка полягає у форсованому видиху через рот. У цьому процесі задіяні рецептори, які розташовані в дихальних шляхах (нос, глотка, гортань, трахея, бронхи). Роздратування цих рецепторів передається в кашльовий центр в корі головного мозку, від якого сигнал передається в м'язи дихальних шляхів, після чого відбувається їх скорочення і посилений видих через ротову порожнину.

Причини кашлю у дітей
Как развивается приступ кашля у ребенка и взрослого

Що ж може викликати подразнення рецепторів? Це може бути якийсь малий предмет, особливо у маленьких діток, які майже все тягнуть до рота. Це може бути пил, який дитина вдихнула. Це навіть може бути різкий запах, адже рецептори знаходяться навіть в носі. Також в наш організм потрапляють бактерії та віруси, які сприймаються як чужорідні тіла. А ще під час хвороби в бронхах у малюка може скупчуватися велика кількість слизу, яку організм виводить за допомогою кашлю. Дитина кашляє, щоб позбутися всього того, що потрапило або утворилося в її дихальних шляхах.

Особливість кашлю у дітей - слабкість мускулатури дихальних шляхів, принаймні у дітей першого року життя. Тому часто їх кашель малопродуктивний, їх організм не в змозі впоратися з утвореним слизом або зі сторонніми малими предметами. Саме тому при будь-якому кашлі у дітей необхідно звернутися до лікаря. Несвоєчасне або неправильне лікування кашлю може призвести до серйозних ускладнень.

При будь-якому кашлі у маленьких дітей необхідно звернутися до лікаря

Кашель у дітей - це не тільки фізіологічна реакція, але часто він є одим із симптомів різних захворювань. Найчастіше батьки стикаються з ситуацією, коли дитина кашляє при вірусних інфекціях (за словами лікаря Комаровського така причина кашлю - майже в 90% випадків), але можуть бути й інші фактори, що провокують кашель. Ось тільки невеликий перелік дитячих хвороб, що супроводжуються кашлем:

  • ГРВІ,
  • грип,
  • ларингіт,
  • фарингіт,
  • трахеїт,
  • бронхіт,
  • запалення легенів,
  • туберкульоз,
  • алергія,
  • астма,
  • кашлюк,
  • кір,
  • тощо.

Як визначити, яка саме хвороба у дитини, що викликала кашель? Поставити діагноз може тільки лікар в результаті огляду, при цьому лікарі орієнтуються на певні характеристики кашлю у дитини.

Види кашлю у дітей

Нежить та кашель у дитини
Диагностируем и лечим кашель у ребенка. С помощью врача, разумеется

За характером дитячий кашель ділять на два види - сухий та вологий.

Сухий кашель ще називають «непродуктивним», адже він не супроводжується виділенням мокротиння. Зустрічається при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, загущуванні мокротиння в бронхах та легенях, порушенні роботи кашльового центру в корі головного мозку.

Вологий кашель - це кашель з відходженням мокротиння. Характерний для запальних процесів в бронхах та легенях. Також ти можеш зіткнутися з ним під час ГРВІ у дитини вранці, коли в гортань стікає слиз з носа. В цьому випадку має значення яке саме виділяється мокротиння (слизове, гнійне, серозне, кров'янисте).

За тембром кашель може бути: гавкаючим, дзвінким грудним, глухим, приглушеним, беззвучним тощо. Ця особливість кашлю дозволяє припустити певний діагноз, адже для кожної хвороби більш характерний один з видів кашлю.

За тривалістю кашель у дітей поділяють на гострий і затяжний / хронічний.

Якщо кашель триває більше трьох тижнів, мова йде про затяжний кашель. Тривалий кашель у дитини може бути свідченням серйозного захворювання або неправильно підібраного лікування.

За перебігом дитячий кашель можна поділити на періодичний і постійний.

Найчастіше зустрічається періодичний кашель, тобто який то з'являється, то вщухає протягом доби.

Про постійний кашель мова йдеться в тому випадку, якщо він не припиняється. Тоді потрібно терміново звернутися по медичну допомогу, адже постійний кашель у дитини не дозволяє їй нормально їсти та спати. А це спричиняє велику кількість ускладнень.

Визначають ще час виникнення кашлю: ранковий, вечірній, нічний кашель у дитини; кашель восени і навесні, взимку. У більшості випадків сезонний кашель пов'язаний з проявом алергії на цвітіння.

Лікування кашлю у дітей

Як бачиш, існує безліч видів кашлю і хвороб, які супроводжуються кашлем у малюка. Саме тому такий важливий огляд педіатра, який поставить діагноз і обере тактику лікування відповідно до нього. Пам'ятай, що кашель - це тільки симптом хвороби. Щоб вилікувати кашель у дитини, треба вилікувати саму хворобу, тобто причину, яка його викликає. Просто вплив на дитячий кашель не дасть результату. Тому визначенням діагнозу нехай займаються лікарі, а ми з тобою поки що розглянемо можливі варіанти, як лікувати кашель у дитини.

Медикаментозне лікування кашлю

Серед медикаментозних препаратів виділяють дві великі групи - ті, які сприяють виведенню мокротиння (розріджують мокротиння тамають  відхаркувальну дію), і конкретно від кашлю (що пригнічують кашель). Важливо розуміти, що неприпустимо одночасне застосування препаратів обох цих груп.

Препарати, що сприяють виведенню мокротиння - це ліки, які полегшують процес виведення слизу, що скупчився у бронхах. У свою чергу, їх можна поділити на муколітики (розріджують мокротиння), бронхолітики (розширюють бронхи), відхаркувальні препарати (розріджують мокротиння, але при цьому збільшують його кількість). Застосовуються ці препарати при вологому кашлі, а також при сухому кашлі, пов'язаному зі згущуванням мокротиння і неможливістю його виведення. У будь-якому випадку, їх мета - допомогти організму малюка вивести мокротиння. Використання цих препаратів може погіршити стан дитини за рахунок збільшення кількості створенного слизу, який організм малюка не в змозі вивести.

Популярні муколітики - бромгексин, ацц, амброксол.

Відхаркувальні - найчастіше це препарати рослинного походження, що містять витяжки алтею, солодки, плюща тощо. До них, наприклад, належить відомий всім мукалтин.

Серед бронхолитиков найбільш відомий сальбутамол.

Препарати від кашлю - група ліків, які застосовуються при сухому кашлі. Вони зменшують подразнення верхніх дихальних шляхів, блокують проведення імпульсів від кашльового центру до мускулатури, задіяної в процесі кашлю, а також сигналів від уражених слизових оболонок до кори головного мозку. Бувають наркотичні і ненаркотичні протикашльові препарати. Небезпека застосування даних ліків без призначення лікаря полягає в тому, що припиняється кашель, а з ним очищення легенів і бронхів від слизу. Через це мокротиння накопичується в організмі і може призвести до запальних процесів.

Приклади протикашльових препаратів: синекод, бронхолітин, глікодін, лібексин, кодеїн, глауцин.

Препарати, які призначають дітям при кашлі, випускаються в різних формах - таблетки, сиропи, краплі, інгаляції. Вони можуть містити лише лікарські рослини, виготовлятися на основі хімічних речовин і бути комбінованими. Вибрати необхідні ліки, дозування і тривалість прийому може тільки лікар. Наприклад, застосування відхаркувальних препаратів або протовокашлевих при бронхіті не тільки не допоможе позбутися кашлю у дитини, а й навпаки - погіршить її стан. Ще раз підкреслимо основне правило застосування ліків при кашлі: не можна в жодному разі поєднувати протикашльові і відхаркувальні препарати. Їх дія протилежна (одночасно збільшується кількість слизу і припиняється його виведення з організму), що може призвести до серйозних наслідків для здоров'я дитини (наприклад, до пневмонії).

Лікування кашлю у дітей іншими засобами

Лікування кашлю у дитини
Лечение кашля у детей

Як лікувати кашель у дитини, може вирішити тільки лікар, але ти як мама можеш допомогти малюкові швидше впоратися з даними симптомом. За рекомендацією лікаря Комаровського для полегшення стану дитини під час будь-якої хвороби важливо дотримуватися температурного режиму в приміщенні (прохолодне вологе повітря, яке запобігає висиханню слизу в бронхах і легенях при вологому кашлі, знижує подразнення слизових оболонок при сухому кашлі), а також багато пити (розріджує кров і, відповідно, розріджує виробленний слизовими оболонками слиз). Що ще можна робити батькам, якщо дитина кашляє?

Інгаляції при кашлі для дітей. Існує два види інгаляцій - парові, за допомогою небулайзера (пристрій, який створює дрібні частинки пари). Перші застосовуються при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, другі - нижніх. Парові інгаляції протипоказані при кашлі у дітей до 1 року. Для дітей старшого віку використання можливе тільки після дозволу лікаря. Небулайзер застосовують для лікування серйозних захворювань в поєднанні з лікарськими препаратами які виписує педіатр.

Дренажний масаж. Спеціальний масаж, що допомагає дитині позбутися скупчення мокротиння. Через те, що м'язи, які беруть участь в процесі кашлю, у малюків ще слабо розвинені, спеціальний масаж частково виконує цю функцію, стимулюючи виведення слизу і полегшуючи дітям їх стан. Чим дорослішою стає дитина, тим менше вона потребує подібної підтримки і тим рідше призначається масаж. Дренажний масаж може робити фахівець в поліклініці в масажному кабінеті або ти можеш робити його сама - в інтернеті є багато відео-інструкцій, як правильно виконувати цю процедуру.

Відволікаючі процедури. Це теплові процедури (паріння ніг, гірчичники, розтирання тощо), застосовувати які протипоказано в гострий період захворювання. Проводити їх можливо тільки в період одужання за умови розуміння батьками механізму впливу і можливих небезпек. Наприклад, якщо ти вирішила попарити ноги дитині при кашлі, треба розуміти пов'язані з цим ризики - можливість ошпарити дитині ноги при доливанні гарячої води, підвищення температури тіла дитини (особливо, якщо вона у неї вже підвищена). З іншого боку, пара, що вдихається, сприятиме розрідженню мокротиння в бронхах і більш легкому її виведенню, розширення судин прискорить проходження крові по організму і, відповідно, процес відновлення пошкоджених хворобою клітин. Тому, якщо ти віриш в ефективність будь-якої процедури, уточни у лікаря при огляді, чи можна її застосовувати при кашлі у твого малюка. Якщо з боку педіатра немає протипоказань, сміливо можеш допомогти дитині впоратися з хворобою твоїм улюбленим способом.

Підсумки про кашель у дитини

Кашель у дітей - поширена проблема, з якою стикаються всі батьки. Існує дуже багато видів кашлю і хвороб, які ним супроводжуються. Як правило, кашель не становить загрози для життя дитини. Виняток - ситуація, коли в дихальні шляхи потрапив сторонній предмет і перекрив доступ повітря. В такому разі дитина починає кашляти, щоб прочистити прохід, кашель надривний, дитина починає червоніти, а то й синіти. Тут вже потрібні екстрені заходи - про них дізнайся з інструкції про першу допомоги при попаданні стороннього предмета в дихальні шляхи дитини. В усіх інших випадках, якщо дитина кашляє, необхідний огляд фахівця, який зможе правильно встановити захворювання, яка стало причиною кашлю, і на підставі діагнозу призначити відповідне лікування. Ще раз хочемо підкреслити, що самостійне лікування кашлю без з'ясування його причини може погіршити стан дитини і призвести до більш серйозних наслідків, аж до незворотніх процесів. Чим менший за віком твій малюк, тим важливіше якомога швидше проконсультуватися з педіатром, адже організм маленьких дітей ще не може повноцінно впоратися з кашлем своїми силами. У будь-якому разі, якщо дитина кашляє, постарайся забезпечити їй свіже зволожене повітря і рясне пиття - це полегшить стан дитини і допоможе їй швидше впоратися з хворобою.