Мокрий кашель у дитини

22 листопада 2017 р. 18:47

Вологий кашель у дитини може з'явитися з багатьох причин. Розглядаємо їх, а також найпопулярніші способи боротьби з цією недугою, серед яких і нестандартні. А як ти ставишся до ігротерапії?

Вологий кашель у дітей

Це треба знати, якщо у дитини вологий кашель

  • У лютому 2011 року в італійському журналі «Test Salute»  була опублікована наступна інформація: «Муколітики: не давайте їх дітям! Ризик побічних ефектів перевищує можливі переваги». Наприклад, у Франції ці препарати були заборонені ще в 2010 році, у зв'язку з виникненням важких ускладнень у дітей.
  • Доктор Е. О. Комаровський у своїй книзі «ГРЗ» дає нам такі пояснення: «Під час вологого кашлю у дитини, при легких формах ГРВІ з ураженням верхніх дихальних шляхів муколітики у більшості випадків не потрібні, більше того, їх призначення може спровокувати посилення кашлю».

Вологий кашель у дитини: причини виникнення

Мокрий кашель у дитини сигналізує про наявність інфекції, що виникає у дихальних шляхах малюка при ГРВІ та грипі. Якщо в органах дихання відбуваються запальні процеси, то кількість слизу, що виділяється організмом, збільшується у рази. Слиз діє як серйозний подразник, викликаючи відповідну реакцію організму у вигляді кашлю.

При всіх неприємностях, які доставляє вологий (мокрий) кашель, він вважається продуктивним: саме при такому вигляді кашлю слиз або чужорідні частинки ефективно видаляються з бронхів. При певних умовах організм очищається від вірусів самостійно, без ліків і додаткових лікувальних процедур, які дуже не люблять наші діти. Але з цього не випливає, що вологий кашель у дитини вилікується сам. Найчастіше дитячому організмові потрібно допомогти впоратися із захворюванням.

Симптоми, які можуть супроводжувати мокрий кашель у дитини

Особливо уважно тобі треба поставитися до того, які ще симптоми супроводжують сильний вологий кашель у дитини.

Насторожити мають такі симптоми:

  • наявність хрипів,
  • скарги на болі у грудній клітині,
  • висока температура протягом 3 діб,
  • відсутність апетиту у малюка,

Все це може вказувати на більш серйозні захворювання, такі як запалення легенів, бронхіт, трахеїт, ларингіт, бронхіальна астма. Тому звернутися за консультацією до лікаря вкрай важливо!

Вологий кашель у дітей: особливості медикаментозного лікування

Лікування вологого кашлю у дітей полегшує відходження мокроти, і якщо цього не робити, то через слиз, що знаходиться всередині організму, формується вогнище бактеріальної інфекції. Зазвичай дітям призначають медикаментозне лікування за наступними типами впливу на організм:

  • Препарати, які розріджують мокротиння: карбоцистеїн, ацетилцистеїн, препарати із вмістом соди.
  • Препарати, які знімають спазм: папаверин; сальбутамол; бронхоцин.
  • Препарати синтетичного походження, які сприяють відходженню та виведенню мокротиння: «Лазолван», «Мукалтин», «Амброксол».
  • Препарати рослинного походження, які сприяють відходженню та виведенню мокротиння: сиропи «Пектусин», «Алтейка», «Доктор Мом», «Проспан», «Бронхикум».

Мокрий кашель у дітей
Чим лікувати вологий кашель у дитини?

Вологий кашель у дитини: 3 способи фізіотерапевтичного лікування

  1. Багато мам вважають вельми ефективними інгаляції при кашлі у дітей з ефірними маслами, наприклад сосни або евкаліпта. Корисно використовувати інгалятори типу небулайзер із застосуванням відварів трав.
  2. При температурі тіла у дитини не вище 37оС на область грудної клітини можна застосовувати парафінові аплікації, які знімають запалення. Той самий механізм впливу зігріваючих мазей, які наносяться на грудку дитини.
  3. Рекомендуються до використання процедури ультразвуку та УВЧ, які глибоко впливають на дихальну систему дитини.

Лікування мокрого кашлю у дітей: ігротерапія

Відмінною профілактикою при вологому кашлі у дитини буде дихальна гімнастика в ігровій формі.

  • Гра «Шторм в океані». Дитина дме у коктейльну трубочку і влаштовує веселий шторм у великій чашці, що наповнена водою.
  • Гра «Неслухняні кулі». Ти і дитина намагаєтеся надувати повітряні кульки і відпускаєте їх в політ по кімнаті. Кулі надувати не повністю, щоб не втомити дитину. Всім весело, і дихальну гімнастику провели.
  • Гра «Ми з тобою зебри» проводиться в якості вібраційного масажу. Протягом 5 - 7 хвилин необхідно робити акуратні, але ефективні погладжування уздовж і поперек спини та грудей дитини. Потім дитина робить такий самий масаж тобі. Корисно і весело обом.

Чи можна застосовувати народні засоби для лікування вологого кашлю у дитини?

Знання народної медицини іноді є рятівною чарівною паличкою, особливо якщо дитина не дуже налаштована на вживання пігулок. Для лікування мокрого кашлю можна скористатися такими перевіреними часом «бабусиними» рецептами:

  • Рясне пиття теплих компотів, чаїв, настоїв шипшини, липи, шавлії, мати-й-мачухи.
  • Тепле молоко з медом: на 1 склянку молока 1 столова ложка меду, за відсутності алергії на мед.
  • Втирати борсуковий жир у грудну клітину дитини (метод екстремальний. Але, тим не менше, навіть сьогодні деякі мами його застосовують).
  • Давати дитині 3 рази на день проварені та протерті ягоди калини, змішані з медом у пропорції 1:1.

Профілактика вологого кашлю у дитини

З огляду на той факт, що простудні захворювання наздоганяють наших дітей досить часто, особливо восени та взимку, варто серйозно замислитися про такі прості, але ефективні заходи, як правильний режим життя дитини та основи фізичної культури. Щоб у майбутньому уникнути простудних захворювань, які супроводжуються вологим кашлем, рекомендується:

  • Стежити за особистою гігієною дитини.
  • Організувати правильний режим дня.
  • Систематично виконувати загартовуючі процедури: обливання, обтирання.
  • Регулярно гуляти на вулиці, бажано і у сніг, і у мороз.
  • Привчати дитину до легких спортивних вправ.
  • Навчати дитину в ігровій формі дихальним вправам.

Хочеться ще раз послатися на доктора Е. Комаровського, який каже, що розсудливі мами і тата за теперішнього стану вітчизняної педіатрії зобов'язані займатися самоосвітою. Дуже важлива та своєчасна порада!