Кашель у немовляти

10 листопада 2017 р. 11:03

Кашель у новонародженого - тривожний дзвіночок. З появою цього симптому у дбайливої ​​мами виникає розгубленість, занепокоєння... Так, без паніки! Якщо твій малюк почав кашляти, відкинь страшні думки з голови і уважно прочитай цю статтю.

Сухий та мокрий кашель у немовляти
 

Кашель у немовляти: причини

«Кашель - це захисний механізм організму. Він ліквідує перешкоди у дихальних шляхах, такі як мокротиння, тобто позбавляє від носового слизу в горлі, або ж від крихт їжі, що перешкоджають диханню», - пояснює Говард Бальби, доктор медичних наук, директор медичного центру лікування дитячих інфекційних захворювань у Нью-Йорку.

У маленької дитини, як і у дорослих, може бути мокрий або сухий кашель. Його найчастіше викликають наступні причини:

  1. ГРВІ
    Майже у 90% випадків мокрий кашель є першим симптомом гострої респіраторної вірусної інфекції. Ця недуга, крім покашлювань, які зрідка з'являються вдень і стають частішими ввечері та вночі, може супроводжуватися нежитем, запаленням і почервонінням горла, короткочасним підвищенням температури тіла.
  2. Запалення верхніх дихальних шляхів
    Під час запалень у порожнині носа, у носовій і ротовій частині глотки практично завжди виникає сухий нав'язливий кашель, який супроводжується підняттям температури та хрипами.
  3. Пересушене повітря або надмірна запиленість приміщення
    Якщо в кімнаті, де твоя дитина проводить більшу частину дня і всю ніч, дуже сухе повітря з великою концентрацією пилу, у малюка може початися алергічний кашель. Він виникає через те, що слизова горла пересихає та викликає роздратування.
    Прочитай докладніше про алергії на пил у дитини.
    Слід врахувати: при алергічному кашлі підвищення температури, нежить та інші ознаки, що вказують на захворювання, не спостерігаються.
  4. Запалення у середньому вусі
    Запальні процеси у середньому вусі викликають сильний кашель рефлекторного характеру. Переконатися в тому, що покашлювання спровоковані саме вушним захворюванням, дуже просто: достатньо натиснути на мочку вуха. Якщо малюк відреагує на дану дію криком або плачем, варто звернутися до лікаря з підозрою на отит.
  5. Потрапляння у дихальні шляхи будь-якого стороннього предмета
    Якщо ні з того ні з сього у малюка почався задушливий кашель, який довго не припиняється, потрібно терміново викликати швидку допомогу. Можливо, дитина вдихнула або проковтнула маленьку деталь від іграшки або щось ще - у такому випадку без термінової медичної допомоги не обійтися.

Кашель у грудних дітей
Кашель у немовляти часто супроводжується підвищенням температури

Як лікувати кашель у немовляти

Американська академія педіатрії рекомендує проводити лікування кашлю у дітей до року без використання таблеток, оскільки медикаменти тягнуть за собою потенційно небезпечні побічні ефекти. Маленьким дітям також не радять проводити інгаляції та сеанси ароматерапії, адже вони можуть викликати напад алергії, що лише погіршить стан здоров'я.

Найкориснішим і нешкідливим методом лікування кашлю у немовляти у домашніх умовах буде традиційне «побільше пити». Завари малюкові ромашку або мелісу або скористайся дитячими трав'яними чаями промислового виробництва. Якщо дитина старша за півроку і вже отримує прикорм, можна запропонувати йому напої, багаті вітаміном C, наприклад, теплий настій шипшини або морс із чорної смородини.

Щоб позбутися від алергічного кашлю, у кімнаті, де знаходиться дитина, слід щодня проводити вологе прибирання та кілька разів на день - провітрювання. Ідеально, якщо у дитячій кімнаті стоятимуть спеціальні зволожувачі. Якщо їх немає, не біда: у зимовий час постав біля батареї ємності з водою, а у літню спеку повісь на вікна вологі простирадла, які регулярно змочуй по мірі висихання.

Добре, якщо кашель у дитини 6 місяців і більш молодшого віку не супроводжується підвищенням температури. Якщо температура твого малюка все ж піднялася вище 38,5 градусів, її потрібно «збити», не чекаючи приїзду лікаря. Для цього найбезпечнішим засобом педіатри вважають ректальні свічки парацетамолу. Тільки обов'язково обирай в аптеці свічки з дитячим дозуванням - по 80 мг.

Якщо крім кашлю у немовляти з'явився і нежить, корисним буде промивання ніздрів розчином морської солі. Щоб не ворожити із пропорціями солі та води, можна придбати готовий засіб «Аква Маріс» - його достатньо буде по кілька крапель закапати у кожну ніздрю.

Точно ясно: затяжний мокрий або сухий кашель у немовляти ігнорувати ні в якому разі не можна, сподіваючись на «саме минеться». Не зволікай зі зверненням до лікаря: тільки медичний працівник зможе підібрати сироп від кашлю для новонароджених, який не лише не зашкодить дитині, але і допоможе скоріше видужати.