Як обрати термобілизну для дитини

28 листопада 2018 р. 14:21

З настанням холодів покупку термобілизни вже відкладати не варто. Але в умовах нинішнього розмаїття визначитися з тим, що саме потрібно купувати, буває непросто. Проте для цього маєш mama.ua.

Термобілизна для дітей

Перш за все, з'ясуємо, навіщо то потрібне, і в чому принципова відмінність сучасної термобілизни від звичайного бавовняного. Натуральні тканини, а особливо бавовна, мають високу гігроскопічність. Тобто всю вологу, що з'явилася на шкірі людини, вони вбирають в себе. Та у вітряну або морозну погоду це може вилізти людині боком.

Тому основна функція та «фішка» термобілизни, за яку її так полюбили гірськолижники, а за ними й усі інші - відведення вологи від тіла. Завдяки спеціальній пористій структурі тканини волога з поверхні шкіри виводиться в зовнішні шари білизни, щоб там - випаруватися. А тіло лишається сухим і не мерзне. Вірніше, підтримує одну й ту саму температуру на всіх ділянках. Тому що в спекотну погоду носіння термобілизни теж має сенс - знову ж для підтримки постійної температури та захисту від перегріву. Так прихильники велоспорту в спеку теж віддають перевагу термобілизні (влітку вона служить їм одягом) - просто дещо іншого складу, ніж зимовій.

Термобілизна та відведення вологи

Однак повернемося до теми захисту від холоду. Слід усвідомити, для чого саме твоїй дитині потрібна термобілизна. Тому що одна річ - інтенсивні фізичні навантаження, як при катанні на гірських лижах, й геть інше - просто прогулянки зимовим містом. Скоріш за все, тебе більше цікавить друге.

Вся термобілизна, представлена на сучасному ринку, за складом волокон ділиться на два види: синтетична та натуральна - з вовни мериноса. Не поспішай одразу ж відмітати перший варіант: для деяких ситуацій він більш доречний, ніж шерсть. Розберемо обидва ці класи термобілизни докладніше.

Синтетична термобілизна

Синтетична термобілизна в своєму складі має високий відсоток поліестеру, до якого зазвичай додаються інші сучасні штучні волокна: нейлон, еластан, спандекс. Їх ефект вологовідведення забезпечується особливим плетінням та пористою структурою: через різницю температур та вологості на поверхні шкіри і «по той бік» термобілизни ця сама волога спрямовується в зовнішні його шари, де й випаровується. Ця тканина взагалі практично не вбирає вологу, й тієї, бідоласі, просто нікуди подітися :) Тож саме відведення вологи та стрімке її випаровування (висихання) і є сильною стороною синтетичної термобілизни порівняно з вовняною. Тому що така тканина взагалі не здатна вбирати в себе воду і сохне набагато швидше натуральної. Тому синтетична термобілизна - вибір для випадків, коли поту передбачається багато - наприклад, якщо малюк любить сильно гратися на прогулянці й не раз приходив з вулиці мокрий. А ще ця перевага змушує бігунів і велосипедистів влітку віддавати перевагу саме синтетиці, а не вовні.

Ще однією незаперечною перевагою синтетики є її невисока відносно вовни вартість. Щоправда запахи вона нікуди не виводить, тому прати такий комплект слід після кожного «вигулу». Отже, синтетична термобілизна найкращим чином підходить для активного перебування на вулиці - а хто з дітей поводиться там «пасивно»? Дорослі обирають синтетичну термобілизну для активного відпочинку, екстремальних видів спорту та літніх велопрогулянок.

Вовняна термобілизна

Найкращим матеріалом для цієї чудо-білизни зарекомендувала себе шерсть мериносів - особливої ​​породи тонкорунних овець.

Термобілизна з вовни мериносів
Термобілизна з вовни мериноса коштує дорожче синтетичної. А чи варто?

Білизна з чесаної вовни цих тварин показала дивовижні термовластивості: тіло не мерзне в них у мороз і не страждає від спеки влітку. Незважаючи на натуральні волокна, тканина з них відмінно відводить вологу, а навіть за умови, що частина її всмоктується, людина в такій білизні все одно не мерзне. Унікальне природне ланолінове просочення, наявне на поверхні кожної шерстинки мериноса, дозволяє білизни не промокати наскрізь, а відводити вологу. Але слід розуміти, що це натуральна тканина, тому синтетична термобілизна все ж сильніша в плані вологовідведення. Тобто, якщо дитина має намір дуже сильно пітніти, краще віддати перевагу синтетиці. Якщо ж ви зібралися гуляти на вулиці в сильний мороз (або не збиралися, просто живете в холодному кліматі), якщо за вікном часто вітряно, при цьому малюк особливо не пітніє на прогулянці, ваш вибір - вовна мериноса.

Обираємо дитячу термобілизну

Комплект Craft Active Multi 2-Pack Junior, унісекс, 8 - 10 років

Відмінний синтетичний комплект, що складається з кофтинки та легінсів, ми знайшли на просторах улюбленого інтернет-супермаркету Розетка. В основі - поліестер, так що варіант, як ми вже говорили, для надто активних хлопчиків і дівчат, з яких піт зазвичай котиться градом. На момент виявлення в асортименті були тільки розміри на школярів - зріст від 122 см (тобто приблизно від 8 років).

Щоб дитині не було нудно, комплект виконаний в синьому кольорі - все ж рідкість, адже найчастіше трапляється чорна термобілизна.

Зроблено комплект в Швеції, що дає надію на належну якість і на те, що від прання до прання колір та форма білизни будуть незмінними. А прати доведеться після кожного використання - це поліестер, ти ж пам'ятаєш?

Термобілизна дитяча на Розетці
Комплект термобілизни з поліестеру

Де купити: rozetka.com.ua.

Вартість: 1 170 грн.

Легінси Brubeck Thermo LE12100, унісекс, 4 - 5 років

Знову нам трапилися блакитні, але це не принципово. Якщо дитині не потрібен повний комплект термобілизни, а лише утеплення під тонкі штанці (наприклад, для активної прогулянки в дитячому садку) - цей варіант пасуватиме якнайкраще. Розміри представлені на зріст 104 - 110 см, а досвідчені мами знають, як відносні такі цифри на етикетці, і що до допустимого зросту сміливо можна додавати пару-трійку сантиметрів. Таким чином, можна сподіватися, що однієї пари легінсів вистачить аж до закінчення дитячого садка.

Склад тканини: 52% поліамід, 45% поліпропілен, 3% еластан - тобто класичне співвідношення для синтетичної термобілизни. Виробник - Польща.

Дитячі термолегінси
Дитячі термокальсони

Де купити: rozetka.com.ua .

Вартість: 746 грн.

Термофутболка для дівчат Totalfit TRD1-V9, усі розміри

Якщо, купивши тільки кальсони, ти усвідомила, що доньці потрібен ще й «термоверх» - ось дуже вигідна пропозиція. У розмірній сітці знайдеться розмір на вік від 3 до 10 років. Що характерно, ця білизна - безшовна й тонка, тому стане непомітною під одягом і не засмутить юну модницю. Судячи з відгуків, її можна навіть надіти школярці під одяг і, просидівши в ній усі уроки, потім спокійно відправитися гуляти вогким зимовим днем.

Спільний україно-італійський виробник Totalfit випускає безшовну термобілизну такого складу: 75% віскози, 20% вовни, 5% еластану. Тобто, її можна вважати комбінованою шерстяно-синтетичною - буває й таке. Вище ми описували тільки два види термобілизни: або синтетика, або вовна. А ось комбінація натуральних та штучних матеріалів іноді дозволяє поєднувати їх кращі якості.

Термобілизна топ
Іноді з термобілизни дитині потрібен лише верх

Де купити: rozetka.com.ua .

Вартість: 330 грн.

Дитячий комплект термобілизни Radical Snowman з балаклавою

Це ідеальний набір термобілизни, якщо дитина вирішила зайнятися гірськими лижами. Розмірна сітка дозволяє підібрати комплект хлопчикові чи дівчинці від 3 до 13 років. Так, до речі, білизна унісекс, чорна з сірою смужкою. Це знову синтетика - еластан, вироблено в Польщі. До речі, вироби цього бренду щосили експортуються в країни Євросоюзу і до Великої Британії. Тож про якість можеш не переживати.

Отже, в комплект входить термофутболка з довгими рукавами, легінси та балаклава.

Термобілизна для дітей синтетична
Комплект термобілизни з балаклавою

Де купити: rozetka.com.ua.

Вартість: 649 грн.

Дивно, але дитячої термобілизни з вовни мериноса на Розетці ми так і не знайшли - хоча відзначимо, що дорослі моделі вовняні - траплялися.

Тому вирішили пошукати щастя на інших популярних торгових майданчиках. І AliExpress, звісно, нас не підвів. А ціни, не дивлячись на те, що вовняна термобілизна має бути дорожчою за синтетичну, тут зовсім не «кусаються».

Дитячий комплект термобілизни з 100% вовни мериноса

Розмірна сітка дозволяє підібрати комплект дитині від 1,5 до 14 років. Асортимент кольорів теж значний, ясна річ, унісекс. Тож якщо ти вибрала вовну і тільки вовну, ти знайшла, що щукала.

Дитяча термобілизна на Аліекспрес
Дитячий комплект натуральної термобілизни

Де купити: aliexpress.com

Вартість: ~ 1110 грн.

Ще один тонкий вовняний дитячий комплект унісекс

Продавець підкреслює, що це білизна з найтоншого вовняного полотна. Кофточка з довгим рукавом та легінси ідеально прилягають до тіла, не стирчать під одягом та забезпечують захист від холоду на вулиці й протягів в школі. Розмірна сітка підходить для дітей 5 - 14 років. Колір комплекту молочно-білий.

Таким чином, навіть в театрі або на святковому заході ця білизна буде доречною, адже дозволить зверху надіти будь-який ошатний одяг.

Термобілизна для дитини на AliExpress
Тонка вовняна термобілизна

Де купити: aliexpress.com

Вартість: ~ 835 грн.

Редакція щиро сподівається, що від самого факту прочитання тобою цього огляду, твоїй дитині вже стало тепліше. Але щоб надійно зігріти її, радимо все ж купити щось з переліченого вище або аналогічного.