Їдемо на море з маленькою дитиною: що потрібно знати мамі перед поїздкою

29 червня 2017 р. 16:36

Літо - чудова пора, коли так і хочеться босими ногами пройтися по теплому пісочку морського берега. Отже, mama.ua береться організувати відмінний відпочинок з маленькою дитиною.

Поїздка з дитиною на море

Багато сучасних мам вирушають відпочивати на море з малятами, яким лише кілька місяців від народження. Звичайно, зі старшою дитиною значно простіше організовувати поїздки, але при правильному підході відпочинок з дітьми до року теж може вдатися. 

Відпочинок з дитиною до року

Плануючи відпустку біля морського узбережжя, відвідай разом зі своїм чадом педіатра. Спеціаліст обстежить малюка і скаже, чи можна йому їхати на море.

На море з немовлям
На море з малюком потрібно їхати, підготувавшись

Якщо зі здоров'ям дитини все гаразд, немає жодних протипоказань, лікар:

  • порадить, які медикаменти потрібно покласти до дитячої аптечки (жарознижувальне, ліки від алергії, від розладів шлунково-кишкового тракту, засоби для лікування різного роду травм, медикаменти на випадок, якщо почнуть різатися зубки, та ін.);
  • дасть рекомендації щодо вибору зони відпочинку (для малюків відмінно підходить середземноморський клімат) тощо.

Що стосується харчування, то з дітьми на грудному вигодовуванні особливих проблем не виникне. Овочеві, фруктові пюре та інші види прикорму найкраще перевозити у переносному холодильнику.

У разі, коли малюк на штучному вигодовуванні, варто запастися сумішами не лише на час дороги, але і на весь період відпочинку, адже в обраному тобою курортному місті може не виявитися відповідного дитячого харчування.

З їжею визначилися, час обговорити список речей, без яких просто не обійтися. Так, для комфорту під час поїздки поклади в сумку велику пачку вологих серветок та памперси. Також із собою слід взяти:

  • кілька сосок (так ти зможеш не турбуватися про те, де простерилізувати пустушку, яка впала на підлогу);
  • пакети для сміття (щоб складати у них використані засоби гігієни, обгортки від харчових продуктів та ін.);
  • змінні комплекти одягу, як для дитини, так і для себе (велика ймовірність того, що малюк не лише забрудниться сам, але і тобі теж дістанеться);
  • пляшку з чистою водою;
  • іграшки, мультики на телефоні або планшеті, які зможуть на деякий час відволікти дитину.

Добиратися до моря можна власним автомобілем - для цього авто необхідно обладнати дитячим кріслом. Якщо належить летіти літаком або їхати поїздом, маленька дитина солодко спатиме у переносний колисці. У дорозі та під час відпочинку діти до року відмінно себе почувають у спеціальному рюкзаку-«кенгуру» або слінгу.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: «ТОП-10 колясок-тростин для подорожей»

Найнезручніший транспорт для подорожей з малюком- автобус. У ньому дуже мало місця, розвернутися ніде. Поміняти памперс, погодувати крихітку - також дуже важко. Тому краще відмовитися від автобусних поїздок тривалістю більше 3-х годин.

На морі з однорічною дитиною

Більшість сімей успішно проводять відпустку з однорічними дітьми. Якщо ти також вирішила організувати відмінний відпочинок на морі з маленькою дитиною, це цілком реально, варто лише взяти до уваги наші рекомендації.

На море з дитиною після року
На морі з однорічною дитиною - вже простіше, ніж з немовлям

Як малюків до року, так і однорічних дітей до подорожі на море потрібно показати лікарю. Купання у морській воді та сонячні ванни підуть на користь, якщо твій син або дочка:

  • не кашляє;
  • не має нежиті.

Малюк, який нещодавно перехворів на застуду або інше захворювання, має ослаблений імунітет. Щоб не ризикувати здоров'ям дитини та успішно впоратися з акліматизацією, бажано одразу після хвороби не планувати жодних подорожей.

Не бери у відпустку занадто багато одягу. Підійдуть легкі футболки з натуральних тканин (2-4 шт.), Кілька пар шортиків або коротких штанців. Для дівчинки також прихопи 1 - 2 спіднички та кілька суконь.

Обов'язково не забудь про головний убір для малюка (панамка, кепка, косинка тощо).

Навіть літніми вечорами буває прохолодно. Подбай про те, щоб у валізі були:

  • штани;
  • легка кофтинка з довгим рукавом.

Вирушаючи на море з дитиною, яка тільки робить перші кроки або вже впевнено ходить, візьми для свого малюка зручне взуття.

І, звичайно ж, на море малюкові слід взяти купальний одяг - купальник або плавки - нехай його пляжне вбрання буде таким самим, як у батьків. Педіатри радять маленьких дітей переодягати у сухе після кожного купання, не дозволяючи купальнику або плавках висихати на тілі малюка. Тому запаси достатню кількість пляжного одягу, виходячи з того режиму купань та перебування на пляжі, який властивий твоїй родині.

Перш, ніж ви вирушите у подорож, прочитай про те, чим годувати дитину в дорозі.

Якщо карапуз дуже примхливий вдома, у звичних для нього стінах, будь готова до того, що при зміні обстановки з ним може бути ще складніше. Хоча, іноді навіть спокійні дітки під час тривалих поїздок влаштовують нервам батьків справжнє випробування. Загалом - запасись терпінням та сподівайся, що відпочинок з однорічною дитиною на морі буде в радість.

Відпочинок з дитиною 2 - 5 років

Діти 2 - 5 років недовго можуть всидіти на одному місці. Їм так і хочеться все навколо помацати, випробувати на міцність і навіть спробувати на смак. З малюками такого віку відпустка стане енергійною та веселою.

Плануючи відпочинок з 2-річною дитиною або чадом трохи старше, віддай перевагу розміреному проведення часу. Краще відмовитися від екстремальних екскурсій та відвідування пам'яток, дорога до яких займає кілька годин. Малюкові припаде до душі купання у морі, прогулянки набережною. Можна поніжитися на сонечку, помилуватися природою найближчих парків або скверів, відвідати дитячі кафе тощо.

Відпочинок на морі з дитиною 3 років і старше
На морі з дитиною дошкільного віку можна урізноманітнити своє дозвілля

Якщо поїздка на море з дитиною передбачає виїзд за межі країни, з обережністю пропонуй своєму малюкові страви незнайомої кухні. Краще не експериментувати і годувати доньку або сина звичною їжею. Екзотичні продукти варто давати у малих кількостях - так ти зможеш запобігти розладу шлунка та вчасно помітиш ознаки алергії.

Зрозуміло, одяг на маленькому непосиді буквально «горить», і йому доведеться переодягатися кілька разів на день. Можна обійтися без кількох ошатних костюмчиків або суконь, але легкі маєчки зайвими точно не будуть. Бери лише той одяг, в якому твоєму малюкові буде зручно і не спекотно. Перевагу варто віддавати речам світлих відтінків. Передбач гардероб і на випадок незначного похолодання.

Що варто захопити крім одягу? Щоб уберегти свого малюка від палючого сонця, придбай сонцезахисний крем. Зволожуючий лосьйон захистить ніжну шкіру малюка від обвітрювання. Йод, зеленка, пластир, бинт, мазь для обробки порізів - ніхто не за страхований від травм, а тому цей набір обов'язковий. Добре, якщо ти укомплектуєш аптечку:

  • протиалергічними ліками;
  • знеболюючими засобами;
  • препаратами від шлунково-кишкових розладів, отруєнь.

Ці ліки можуть стати в нагоді як малюкові, так і дорослим. Можливо, медикаменти не будуть потрібні зовсім, але краще взяти їх з собою про всяк випадок. І ще: поклади в сумку аерозоль від комах, які так і прагнуть своїми укусами зіпсувати враження від відпустки (докладніше про них ми писали в статті про наслідки та профілактику укусів кліщів).

Якщо їдеш відпочивати на море з маленькою дитиною, ніяк не обійтися без іграшок (м'які краще залишити вдома, адже вони швидко забрудняться). Можна взяти улюблену книгу дочки або сина, під казки з якої засипати - одне задоволення. Любителям помалювати варто підготувати альбом або зошит, кольорові олівці або фломастери. І, звичайно ж, сучасні діти нікуди без мультиків, які мамі слід заздалегідь закачати на свій гаджет.

Відпочинок на морі з маленькими дітьми має бути безпечним. Обираючи той чи інший курорт, поцікався відгуками про нього. Важливо, щоб морська вода була чистою, щоб в ній не плавали медузи. Дно має бути піщаним, без гострих каменів, позаяк твоє дитя може поранитися.

З особливою відповідальністю потрібно поставитися і до вибору готелю. Добре, якщо у готелі буде дитячий майданчик, де працюють досвідчені аніматори. Деякі готелі дають на прокат велосипеди для дітвори, прогулянкові коляски - якщо все це тобі необхідно, дізнайся у адміністрації про надання оренди.

Пляжний відпочинок з дітьми
Відпочинок на морі з дітьми ляже у скарбничку твоїх сімейних спогадів

Багато сімей, вирушаючи на відпочинок з дітьми, вважають за краще знімати квартиру, маленький будиночок. Якщо і ти так хочеш, звертайся виключно до перевірених орендодавцям або у спеціалізовані компанії. Інтернет-технології дозволяють бронювати житло:

  • у будь-якій країні, у вподобаному місті;
  • у зручний час.

Прибувши на місце, розпакувавши речі, не поспішай одразу ж скупатися в морі. Дай своїй дитині трохи звикнути до нових умов. У перший день можна прогулятися містом, вивчити околиці та скласти план проведення часу на весь період відпочинку.

Плавати та засмагати можна до 11 та після 17 годин. Так ти мінімізуешь небезпеку отримати сонячні удари та опіки. У воду дитині можна заходити тільки у спеціальних нарукавниках або в дитячому рятувальному жилеті. З плавального кола малюк може запросто вивалитися, лише піднявши вгору руки, тому його краще не купувати.

В обідню пору, коли температура повітря підіймається до +35-40°C, діткам краще відпочити та кілька годин поспати. Якщо денний сон - це не про твою дитину, з ним можна пограти в якусь цікаву гру.

Відпочинок на морі з однорічною дитиною, з малюком двох, трьох, п'яти років має приносити задоволення та ні в якому разі не бути випробуванням. Інформація, яку ти щойно дізналася, прочитавши цю статтю, допоможе вірно організувати поїздку та отримати від відпустки якісний заряд позитиву.