Навчити та не зашкодити: обираємо шкільний ранець разом з ортопедом

31 липня 2019 р. 13:29

Якщо ти читаєш цей текст, значить, твоїй дитині скоро за парту, і у вас на порядку денному збори до школи. Та як не зашкодити поставі майбутнього світила, якому весь рік належить тягати свій ранець?

За даними ортопедів серед дітей, що йдуть до першого класу, близько 20% мають різні проблеми зі спиною. У випускників шкіл цей показник вже перевищує 90%.

Найчастіше до сколіозу (як і до інших проблем з хребтом), призводить саме неправильний, чи не відрегульований або перевантажений шкільний ранець. 

Щоб в шкільні роки дитина крім знань не надбала ще й сколіоз, потрібно зовсім небагато. Спорт, здорове харчування, контроль постави, зручні стілець і парта - про це знають всі. А ось про існування ранців з ортопедичною спинкою - ні.  Тож давайте це виправляти!

Отже, що ж говорять ортопеди про шкільні рюкзаки:

  • для дітей молодших класів правильний ранець має бути каркасним. Жорсткий короб дозволяє рівномірно розподіляти навантаження і забезпечує зберігання вмісту;
  • спинка правильного рюкзака обов'язково має м'які подушечки з спіненого матеріалу. До того ж, їх форма і розташування повинні бути чітко зоновані, забезпечуючи повне прилягання ранця до спини;
  • ширина лямок - не менш ніж 4 см. Ідеально, щоб вони були S-подібної форми й еластичними. В такому випадку вони не передавлюють плечові судини. Про те, що вони повинні бути м'якими і регульованими, і так все знають;)
  • наявність поясного або нагрудного фіксатора буде корисним бонусом. Під час тривалої ходьби або бігу це дозволить надійніше зафіксувати рюкзак.

Як потрібно носити рюкзак:

  • тільки на двох лямках одразу. Модно і стильно закинути рюкзак на одне плече, ось тільки для незміцнілого дитячого скелета прогулянка з 3 - 4 кг на одному плечі, за власної ваги 25 - 30 кг, може призвести до серйозних проблем;
  • під час першої примірки навантаж ранець до його повсякденної ваги й одягни на дитину. Після всіх налаштувань ременів ранець не має бовтатися навіть за швидкої ходи;
  • рюкзак має чітко відповідати розмірам дитини - у підігнаному стані не висіти нижче попереку та не стирчати за плечима, як по висоті, так і по ширині;
  • не варто купувати ранець «на виріст». Краще спочатку придбати якісну модель за розміром;
  • найважчі та габаритні предмети мають перебувати внизу рюкзака, ближче до спини. Так ортопедична спинка ранця дозволить рівномірно розподілити вагу.

Із загальних вимог до ранця лікарі також виділяють таке: вага порожнього рюкзака не більше 1 кг, обов'язкова наявність світлоповертаючих елементів і, звісно ж, якісні матеріали та фурнітура, й річ тут зовсім не в естетиці. При цьому, вага спорядженого рюкзака не повинна перевищувати 10 - 12% від ваги дитини. Тобто, для першокласника рюкзак з усім вмістом має важити 2 - 3 кг.

А в МОЗ України ще більш категоричні. Їх рекомендації щодо ваги рюкзака зі шкільним приладдям виглядають так:

  • для учнів I - II класів - 1,5 - 2,0 кг;
  • для учнів III - IV класів - 2,0 - 2,3 кг;
  • для учнів V - VI класів - 2,3 - 3,0 кг;
  • для учнів VII - VIII класів - 3,0 - 3,5 кг;
  • для учнів IХ - ХII класів - 3,5 - 4,5 кг.

В Асоціації українських ортопедів не дають рекомендацій з якихось конкретних модоелей рюкзаків або виробників. Проте сертифікацію пройшов лише один вітчизняний виробник - компанія «1 Вересня». Із зарубіжних марок ортопеди рекомендують британські YES, Smiggle, а також американський бренд Kipling. А ось щодо популярних у нас німецьких рюкзаків, то тут лікарі вказують, що в своїй більшості їх ранці не підходять під українські реалії. Вони порівняно важкі та не призначені для важких предметів, що мають носити українські школярі.

Advertisement