Як оформити учнівський квиток у Києві

31 січня 2020 р. 12:40

Твій малюк вже має власні документи: свідоцтво про народження і, можливо, закордонний паспорт. З моменту його вступу до початкової школи у папці з його особистими документами має з'явитися ще один - учнівський квиток.

Як оформити електронний учнівський квиток

Що дає учнівський квиток?

Учнівський квиток - офіційний документ, який підтверджує, що твоє чадо є учнем саме цього конкретного закладу. Ініціатива створення учнівських квитків належить Міністерству освіти і науки України. Фальсифікація та неточності виключені, адже всі учнівські внесені в Єдину державну базу освіти, на основі якої виготовляються дипломи та атестати.

Учнівський квиток надає кілька переваг:

  1. Точна ідентифікація особистості. Якщо дитина загубиться і розгубиться, то дорослий або поліція зможе легко встановити особу та приналежність до навчального закладу.
  2. Пільги у громадському транспорті. Київрада вже багато років як прийняла рішення «Про безоплатний проїзд у м. Київ дітей шкільного віку», згідно з яким весь громадський транспорт, окрім маршрутного таксі, зобов'язується пропускати школярів безкоштовно.
  3. Знижки у торговельно-розважальних центрах, музеях, театрах, виставках.
  4. Є пропуском на територію навчального закладу. Таким чином, мінімізує відвідування школи підозрілими особами.

Як оформити учнівський квиток?

За оформлення учнівського відповідає навчальний заклад. Для цього батьки мають звернутися до відповідальної особи у школі або до класного керівника. Батькам надається для заповнення анкета, де потрібно вказати ім'я, прізвище, по-батькові, дату та рік народження дитини, а також заповнити угоду на обробку ваших даних. До заяви прикріплюється фото дитини розміром 3х4 см та квитанція про оплату збору у розмірі 37 грн. У цю вартість входить вартість матеріалів та виготовлення квитка. З цього моменту потрібно почекати 2 - 3 тижні до отримання учнівського.

Учнівський квиток старого зразка
Поки що (до введення електронного) учнівський квиток виглядає так

Термін дії учнівського квитка

Документ видається із зазначенням імені, прізвища, по батькові та назви установи, в якій навчається дитина. Документ діє 3 роки. По закінченню терміну дії оновити документ можливо, передавши нову фотографію дитини до навчального закладу. Щоб дитина не залишалася без учнівського, подумай про оновлення квитка завчасно.

Якщо дитина випадково загубила квиток, або його у неї вкрали, документ можна легко відновити. Для цього батькам доведеться пройти процедуру заново з подачею документів. Плата за повторну видачу квитка може бути трохи вища.

Електронний учнівський квиток

Час інформаційних технологій диктує свої правила. Освіта і наука не відстають в цьому плані, тому від цього навчального року вирішили ввести електронні учнівські квитки. Такі квитки дають право користуватися громадським транспортом м. Києва зручно і сучасно. Такий вид учнівського видається всіма закладами середньої освіти денної форми навчання безкоштовно.

Електронний учніческій квиток Київ
Так виглядатиме електронний учнівський квиток у твердому вигляді

Для оформлення батьки мають зареєструватися на Порталі надання електронних послуг, обрати послугу «Замовлення учнівського квитка». Для цього знадобитися електронний підпис КЕП, ЕЦП або BankID. Щоб заявка була відправлена, необхідно в Особистому кабінеті заповнити дані про дитину та додати фото малюка, відповідно до вимог (3х4 см).

Далі відбувається 2 етапи перевірки інформації, наданої батьками:

  • Інформація передається до навчального закладу, щоб вони підтвердили наявність у них такого учня.
  • Після підтвердження зі школи дані передаються в центр друку квитків.

Головною перевагою нового учнівського квитка є можливість батькам відслідковувати рух дитини завдяки спеціальному транспортному додатку, який знаходиться в Особистому кабінеті.

У разі втрати електронного учнівського квитка, повторне його оформлення здійснюється за батьківський рахунок. Зараз школи Києва переходять на цей вид електронних квитків: деякі вже активно користуються, інші знаходяться на стадії впровадження. До кінця 2020 року всі школи столиці зобов'язані перейти на такий вид учнівських квитків. При цьому старий зразок також продовжує діяти.

Довіра та взаємоповага - головні ключі хороших батьківських відносин з дитиною. Але діти часом не завжди правильно оцінюють ситуацію і можуть діяти імпульсивно. Щоб уберегти своє дитя від зайвих неприємностей, оформлюй вчасно учнівські квитки. До того ж, це ще хороша знижка на транспорт і розваги. Нехай школярі насолоджуються юними роками без зайвих переплат.