Онлайн-школа: як організувати дистанційне навчання дитині

31 березня 2020 р. 01:16

6 квітня починається календарна чверть (тобто друга половина другого семестру поточного навчального року). Наші діти почнуть вчитися дистанційно, а нам потрібно подбати про створення для них комфортних умов для такого навчання вдома.

Дистанційне навчання в школі

Президент України у черговому своєму зверненні анонсував загальнонаціональний проект «Всеукраїнська школа онлайн». Більше 40 вітчизняних педагогів на час карантину стануть вчителями для всіх українських школярів з 5-го класу по 11-й. 

В онлайн-школі будуть доступні уроки з таких дисциплін:

  • українська мова;
  • українська література;
  • історія України;
  • всесвітня історія;
  • алгебра;
  • геометрія;
  • фізика;
  • хімія;
  • географія;
  • біологія;
  • англійська мова.

Президент сказав, що наразы завершується запис відео-уроків, які будуть викладені на YouTube-каналах і офіційних сторінках у соцмережах всіх організацій, причетних до створення проекту: 

Крім того, відповідні уроки будуть щодня транслюватися по ТБ - по тих каналах, які точно доступні безкоштовно в кожній хаті. За кожним каналом закріплений свій клас:

клас

ТВ-канали

5

«ПЛЮСПЛЮС», «112 Україна»

6

«NEWSONE», «Піксель»

7

«ZIK»

8

«УНІАН-ТБ», «Індіго»

9

телеканал «Рада», «UA Культура»

10

«UA Перший»

11

«М1»

Розклад уроків на кожен день потрібно дивитися в телепрограмах кожного каналу.

Крім того, багато корисних матеріалів та відео-уроків можна знайти на освітньому порталі Erudyt.net .

Як організувати робоче місце дитини

Оскільки на час карантину доведеться вчитися, не залишаючи стін рідного дому, дуже важливо організувати робоче місце так, щоб на підсвідомому рівні школяр перелаштовувався з домашнього ладу на навчальний, стаючи більш серйозним і зібраним. Кому як не батькам, що наразі теж працюють з дому, це зрозуміти. Адже одна справа валятися з ноутбуком у цілий день незаправленому ліжку - аж підмиває щохвилини відволіктися від робочих питань на нібито потрібний фільм чи сторіз. А варто лише переодягнутися в зручний, але денний одяг (через те й facebook завалений каламбурами про робочу та домашню піжами), мінімально зачесатися й сісти за стіл - і продуктивність сама собою зростає.

Те саме у наших дітлахів. В ідеалі влаштувати дитині робоче місце в окремій кімнаті - не там, де вона спить і грає, тобто не там, де самі стіни асоціюються з розслабленої домашньою обстановкою. Наприклад, у дитини є дитяча, але за онлайн-уроки вонан сідає в вітальні, а домашні завдання може виконувати у себе в дитячій.

навчання вдома

mama.ua не замріялая й прекрасно усвідомлює, що в безлічі вітчизняних сімей кімнатами не розкидаються і зараз для віддаленої роботи ділять на трьох кухонний стіл. Але все ж заи найменшої можливості постарайся розділити робочу зону та зону відпочинку - як для дорослих, так і для дітей. 

Розпорядок дня на карантині

Важливим для входження у навчальний ритм є відновлення режиму дня дитини. Постарайся відтворити його максимально схожим на той, який був у дитини до карантину - з тією лише поправкою, що вставати тепер можна пізніше. Але у будь-якому разі, до початку першого уроку школяр  має вмитися, поснідати й одягти денний домашній одяг. В ідеалі в ранковому розпорядку передбачити час на зарядку та душ - але це для супер-мам і їх супер-дітей. Решта можуть тренування і душ перенести на другу половину дня - карантинний режим цьому не перешкоджає.

Також стеж за тим, щоб школяр їв щодня в один і той самий час - постарайся максимально наблизити його графік харчування до того, який дитя зазвичай має протягом навчального семестру. І безжально обривай спроби перекушувати шкідливими солодощами та снеками - особливо під час перегляду онлайн-уроків. В ідеалі цих гастрономічних спокус взагалі не слід було купувати - але ми ж, знову таки, говоримо не про ідеальні сім'ї, а про живі й справжні. Просто нагадай дитині (а разом з нею й собі), що карантин закінчиться, і доведеться повертатися «в люди». І самоізоляція - це час самопізнання, а не набуття зайвих кілограмів, прищів і дірок у зубах. Так і мотивуйте з дитиною одне одного - займатися спортом і не розбещуватися гастрономічно.

Для успішного засвоєння матеріалу учневі знадобиться більше часу витрачати на самопідготовку, навіть якщо обсяг домашніх завдань і не сильно виросте порівняно з очним навчанням. Тому обговори з ним заздалегідь і передбачте короткі перерви у навчанні - щоб не втомлюватися та зберігати думки в тонусі. Якщо бачиш, що дитя захопилося заняттям і тому вже більше години не вставало з-за столу - нагадай йому про необхідність перерви і, можливо, запропонуй спільний кава (чай/какао/смузі)-брейк.

У цей непростий час дистанційного навчання (і навіть особливо - в цей час) не можна скорочувати час, відведений на відпочинок, хобі та активні ігри. Нехай син або дочка навіть в умовах тимчасової ізоляції вдома продовжують жити активним життям, займаються спортом, спілкуються з друзями та однокласниками за допомогою сучасних каналів комунікації - все це вбереже дитячу психіку від стресу.

І, можливо, коли карантин нарешті закінчиться, дитина буде з теплотою згадувати цей час, коли школа сама приходила до неї додому - і не потрібно було підскакувати вдосвіта і кудись бігти.