Алергія у дітей та її лікування

13 березня 2017 р. 15:13

Геть не найприємніший супутник людства - алергія - останні десятиліття є одним з найчастіших захворювань на Землі. І найбільш часто від алергії страждають діти.

Алергія у дітей: що робити

Весь цей час лікарі і фармакологи шукають відповіді на низку питань: звідки вона береться, чому так сильно прогресує, і чим її лікувати.

Ну а наразі ми змушені обходитися препаратами і засобами, які не прибирають причину повністю, але можуть значно полегшити стан тих, хто страждає від цієї недуги. На жаль, все частіше від тих чи інших форм алергії страждають дітки. Як допомогти малюкові і полегшити його стан, розбираємося в цій статті.

Лікування алергії у дітей вимагає комплексного підходу і постійної уваги з боку батьків. Серед заходів, що застосовуються при боротьбі з цією хворобою, можна виділити:

  • повне або максимально повне виключення впливу алергену на організм;
  • складання списку протипоказань (сюди можуть ставитися деякі продукти, трави, медикаменти, можливо, деякі типи вакцин, домашні тварини тощо);
  • прийом препаратів, що зменшують алергічні прояви;
  • використання препаратів, спрямованих на лікування наслідків;
  • застосування препаратів, що знімають загальну інтоксикацію організму;
  • дотримання спеціальної дієти;
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • заходи, спрямовані на загартовування організму та підняття імунітету;
  • гігієнічні заходи.

Залежно від виду алергічних реакцій, може застосовуватися як весь комплекс заходів, так і його окремі пункти. Після постанови діагнозу маленькому пацієнтові лікар-алерголог призначає медикаментозне лікування і дає рекомендації загального характеру. За необхідності дотримуватися дієти, може знадобитися спілкування з лікарем-дієтологом.

Алергія у дітей: чим лікувати

Вибір препаратів для лікування від алергії залежить від симптомів її прояву і особливостей дитячого організму. Так, наприклад, для лікування полінозу (алергічного нежитю) використовують краплі, спреї, які, потрапляючи на слизову носа, блокують вироблення гістаміну і знімають набряк. При лікуванні шкірних проявів, використовують мазі, що знімають свербіж, набряк і мають дезинфікуючу дію. Як ми вже говорили, наразі препарат, що повністю виліковує алергію, не винайдено, тому боротися доводиться не з причиною, а з наслідком. Всі наявні препарати спрямовані тільки на блокування процесу або зменшення симптомів. Найчастіше доводиться міняти одні на інші, поки не вдасться підібрати оптимальну схему лікування.

Процес лікування алергії у дітей за принципами не сильно відрізняється від «дорослих» схем. Змінюються тільки вікові дозування і, слід пам'ятати, що деякі препарати не підходять дитячому організму. Для зовсім маленьких замість таблеток випускаються сиропи, краплі, суспензії для прийому всередину.

Алергія у дитини: симптоми і лікування, фото
Спреї, сиропи і краплі від алергії для дітей - чого тільки не випускає сучасна фармацевтична промисловість

Як лікувати алергію у дитини, краще питати у лікаря. Тільки фахівець знає всі нюанси застосування тих чи інших препаратів. Це не означає, що мама повинна залишатися байдужою в цьому процесі, ны. Ти повинна розбиратися в цьому питанні, але вибір препаратів необхідно погоджувати з педіатром. Наведемо прості приклади. Такий перевірений засіб як Диазолын добре знімає симптоми алергії, підсушує слизову, що необхідно при рясному відділенні слизу з носа. Але! Діазолін може викликати у малюків перезбудження нервової системи, тому в дитячому віці його застосовують з обережністю. Другий приклад: нова зручна форма випуску крапель для носа у вигляді спрею категорично протипоказана малюкам до трьох років, тому що може викликати бронхоспазм. А ось старшим діткам спрей дуже зручний, і в школу можна з собою дати, щоб самостійно міг бризнути за необхідності, та й препарат розподіляється рівномірно по слизової, а не стікає в горло.

Ліки від алергії для дітей

Переймаючись питанням: «Чим лікувати алергію у дитини?», варто ознайомитися з тими ліками, які пропонуються на сьогоднішній день. Всі препарати в залежності від спектру дії розділені на групи.

  1. Антигістамінні. Препарати, що блокують вироблення гістаміну - речовини, що вивільняється організмом при зустрічі з алергеном. Саме гістамін і дає все різноманіття алергічних проявів. Препарати можуть бути місцевоъ (краплі, мазі) і загальної дії (таблетки, сиропи, ін'єкції тощо). Це найчисленніша група ліків для боротьби з алергією.
  2. Судинозвужувальні препарати. Препарати, що знімають набряк слизової оболонки, допомагають значно полегшити стан під час нападу. Ця група препаратів має два суттєвих недоліки. По-перше, вона може викликати звикання, і організм вже не зможе обходитися без медикаментозного втручання. А по-друге, від тривалого застосування відбувається пересушування слизової носа, що може перерости в медикаментозний риніт . Судинозвужувальні препарати різняться терміном дії на організм, діючою речовиною і швидкістю звикання. Часто судинозвужувальний компонент включають в антигістамінні назальні препарати.
  3. Кромоглікати. Кромогликат натрію є одним з основних препаратів проти алергії. Він стабілізує мембрану опасистих клітин, гальмує активність розвитку алергічного запалення. Особливість його застосування полягає в тому, що препарат необхідно використовувати тривалий час. Наприклад, за сінної лихоманки починати лікування необхідно за тижні 2 - 3 до початку активного цвітіння. Кромоглікати, як і гормональні препарати, мають «ефект відміни» - це значить, що від препарату не можна відмовитися одразу. Необхідно поступово зменшувати дозу і частоту введення.
  4. Гормональні препарати . Допомагають швидко зняти прояви алергії. Особливість застосування полягає в тому, що їх не використовують тривалий час, за винятком назальних спреїв. Сучасні гормональні препарати місцевого застосування мінімально всмоктуються з поверхні шкіри або слизової в організм, тому безпечні, і їх призначають навіть маленьким дітям.
  5. Інгалятори. Цю групу використовують при лікуванні бронхіальної астми і для зняття нападів бронхоспазму.
  6. Сорбенти . Алерген, накопичуючись в організмі, викликає посилення алергічних реакцій і загальну інтоксикацію. Для «чистки» організму використовують сорбенти, які збирають токсини і виводять їх. Активоване вугілля при алергії у дітей давати можна, але незручно. Адже його доводиться пити одразу по кілька таблеток в залежності від маси тіла, та й колір стулу потім відверто лякає. Що стосується його ефективності, тут думки лікарів розходяться. Не останню роль відіграє просування більш дорогих препаратів. Але, як би там не було, на сьогоднішній день існують інші зручні форми сорбентів.

Чи можна вилікувати алергію у дитини?

Як ми вже говорили, алергія не лікується. Але, що стосується діток, деякі форми цієї хвороби малюкам вдається з успіхом «перерости». Залишається сподіватися на краще. Слід пам'ятати, що алергія - не вирок. Сучасний арсенал засобів і грамотний підхід дає можливість значно поліпшити якість життя.

Як зняти алергію дитини
Дієві ліки від алергії для дітей досі не винайдено

На сьогоднішній день існує лише одна методика, яка дозволяє позбутися від алергії назавжди або на тривалий час. Вона носить назву імунотерапія (гіпосенсибілізація або АСИТ). Суть її полягає в тому, щоб «привчити» організм до алергену. Для цього протягом деякого часу підшкірно вводяться малі дози алергену. Кількість поступово збільшується, поки не відбудеться повне звикання організму.

Але чому ж тоді не вилікують всіх алергіків, якщо є така можливість? Справа в тім, що цей метод має низку обмежень:

  1. Вік. Ця процедура протипоказана дітям до п'яти років і літнім людям.
  2. Спектр застосування. АСИТ призначають тільки в тих випадках, коли немає можливості уникнути контакту з алергеном, а реакція організму дуже важка або середньотяжка (наприклад, укуси бджіл, сінна лихоманка та інші).
  3. Ризик. Навіть мікроскопічна початкова доза препарату в окремих випадках може викликати сильну реакцію.
  4. Фактор часу. Не всі люди, які пройшли імунотерапію, отримують довічний імунітет. Згодом хвороба може повернутися знову і процедуру доведеться починати спочатку.

Допоміжні засоби від алергії для дітей

Лазер

Лазерні процедури для носа і горла добре допомагають маленьким алергікам і просто дітям, що часто хворіють, зменшити кількість рецидивів. Ця процедура не сильно рекомендується лікарями-педіатрами, складно сказати, з якої причини. Напевно, через відсутність все того ж лазерного апарату. Але маючи на меті, можна знайти клініку, державну або приватну.

Дихальна гімнастика

Одна з поширених теорій, що багато проблем в організмі виникає через неправильне дихання. Складно сказати, чи це дійсно так, але система дихальної гімнастики дуже допомагає при астмі, та й при інших бронхолегеневих проблемах.

Народні засоби від алергії для дітей

Народна медицина також не стоїть осторонь і пропонує свої методи лікування алергії. Серед інших - лікування травами і гомеопатія. Звертаючись до неї, слід пам'ятати, що аллергізірованний організм може бурхливо відреагувати на вступ порції нового, ще невідомого алергену. Адже трави містять пилок, ефірні олії та інші компоненти, на які у людини може виникнути реакція. Тому альтернативні методи можна пробувати тільки під наглядом лікаря. Також необхідно пам'ятати, що трави та гомеопатія належать до методів з недоведеною ефективністю. Справді, незважаючи на те, що в офіційній медицині частина препаратів містить рослинні та природні компоненти, немає досліджень, які підтверджують ефективність такого лікування. Тому від традиційних методів відмовлятися не варто. Трави здебільшого використовуються для зняття закладеності носа і як відхаркувальний засіб.

Серед нетрадиційних методів ще можна згадати голковколювання і точковий масаж. Але, знову ж таки, їх ефективність теж поки не доведена, а серед тих, хто пропонують такі послуги, багато людей з, м'яко кажучи, поверхневими знаннями.

Алергія у дитини: якщо не лікувати, що буде?

Алергія це не сезонна ГРВІ, вона сама не минеться. Якщо ти зіткнулася з цією проблемою, пам'ятай: недбале ставлення до цього захворювання може призвести до дуже серйозних наслідків. Суди сама:

  • прояви на шкірі згодом розростаються і можуть інфікуватися, а приєднання вторинної інфекції загрожує серйозними ускладненнями;
  • катаральні явища з часом переростають в астму та інші бронхолегеневі проблеми;
  • шлункові проблеми викликають спочатку захворювання шлунково-кишкового тракту, а потім загальне отруєння організму і захворювання інших органів;
  • в загальному, для організму накопичення алергену і токсинів призводить до того, що легкі прояви спочатку можуть перерости у важкі, такі як набряк Квінке або анафілактичний шок, а це вже серйозна загроза для життя дитини;
  • аллегрізірованний організм схильний «чіпляти» та інші захворювання з огляду на ослабленого імунітету. Згодом може розвинутися перехресна алергія (наприклад, харчова і на пилок ), або виникне реакція на інші алергени.

Профілактика алергії у дітей

Рекомендації з профілактики алергії у дітей прості і природні, як і рекомендації щодо здорового способу життя. Це не дивно, хоч причина виникнення алергії не доведена, але зв'язок з сучасним способом життя - на обличчя. Чим далі людство віддаляється від природи, тим швидше зростає кількість хворих або вже народжених з цією недугою.

Що краще від алергії дітям?
Краще спочатку берегтися, ніж гадати, як вилікувати алергію у дитини

Якщо дитина відразу народився з алергією, то можна сподіватися тільки на те, що деякі її види вдається «перерости». У будь-якому випадку, здоровий спосіб життя і харчування доведеться взяти за правило. Але, якщо тобі з малюком пощастило, і ви не знайомі з цією напастю, скористаюся нагодою прочитати поради, як уникнути захворювання в подальшому:

  • ведіть всією сім'єю здоровий спосіб життя і привчайте до нього дитину;
  • харчування і кількість їжі дитини має відповідати її віку, про це тобі докладно розкажуть лікарі;
  • якщо ти годуєш грудьми, утримайся від усього того, що може викликати у малюка реакцію ; погодься, краще рік потерпіти, ніж потім все життя мучаться;
  • Не зловживайте косметичними засобами та парфумерією, в тому числі і дитячої;
  • в побуті використовуй менше будь-якої хімії, тим дешевшою від невідомого виробника «Роги і копита ЛТД»; спробуй, і ти будеш здивована, наскільки можуть бути ефективними звичайна сода і господарське мило;
  • місти квартиру в чистоті, часто провітрювати, оптимальна температура в приміщенні 18 - 20 градусів, вологість 40 - 60%;
  • не лінуйся робити з дитиною фіззарядку і гартують процедури;
  • НЕ перекутуйте і не перегодовувати дитини;
  • покупка іграшок та одягу теж справа відповідальна, краще нехай їх буде менше, але вони будуть хорошої якості, адже неякісні матеріали можуть викликати не жартівливу алергію.

І остання порада: побільше керуйся здоровим глуздом і перебувай у гарному настрої, адже не дарма кажуть, що всі хвороби від нервів!