Симптоми алергії у дитини

15 березня 2017 р. 18:59

З'ясовуємо, як виглядає алергія у дитини насправді, щоб уникнути неправильного встановлення діагнозу і знати, як допомогти малюкові, якщо він нездужає.

Алергія у дитини: симптоми, фото

Алергія - це захворювання на перший погляд банальне. Адже варто випити антигістамінний препарат (на щастя, їх кількість з кожним роком зростає), і все минеться. Але це не так. Такий підхід до справи має дуже негативні наслідки. На сьогоднішній день ми маємо велику кількість людей, які страждають алергічними реакціями, особливо дітей. Батьки не звертають уваги на алергію, керуючись тим, що дитина «переросте». У цій ідеї є частка правди, але якщо не берегти дитину від алергенів та сприяти подальшій їх дії, то прояви алергії посиляться і можуть спровокувати серйозні наслідки. Нижче ми поговоримо про причини, симптоми, профілактику та лікування алергії у дітей.

Алергія у дитини: причини

Причинами розвитку алергічних реакції є безліч факторів, але головну роль грає так звана незрілість деяких систем в організмі дитини, а саме: травної, імунної та ін.

Причина 1: дисбактеріоз кішківника

Виникненню алергічних реакцій сприяє наявність у дитини дисбактеріозу, а саме зниження концентрації корисної флори та розвиток умовно-патогенної. Деякі медики вважають, що такого поняття як «дисбактеріоз» не існує, і що кишкова флора здатна змінюватися досить часто. Але факт залишається фактом - харчові алергени потрапляють у кишечник, і саме там існує мікробна біоплівка, яка захищає від проникнення алергенів у кров. Якщо там є порушення, то згодом виділяється гістамін, і прояви алергії не змушують себе довго чекати. Завдання батьків - розвивати і підтримувати корисну флору шляхом здорового харчування та відповідного способу життя.

Якщо у дитини не сильно виражена алергічна реакція, не варто садити його на найсуворішу дієту, а варто обмежити надходження деяких продуктів. Ігнорувати проблему також не варто, адже ви своєю бездіяльністю можете спровокувати появу іншого виду алергії, наприклад, побутову, лікарську тощо.

Залежно від наявності дисбактеріозу у дитини, можуть виникати проблеми з роботою деяких органів травної системи, а саме: жовчний міхур, підшлункова залоза, печінка і т.д.

Причина 2: незрілість імунної системи

Ще одна важлива причина алергії у дітей викликана недосконалим розвитком імунної системи. Дитина народжується з практично «чистим» імунітетом, починає знайомитися з навколишнім середовищем, і добре, коли в цьому допомагає мамине молоко або адаптована суміш, а не похідні молочні продукти від корови, кози. Для розвитку імунітету найголовніше - поступове знайомство з продуктами прикорму, а не якомога раніше і швидше.

Причина 3: спадковість

Спадковість відіграє величезну роль в існуванні алергії у дитини. З великою впевненістю можна сказати, що якщо батьки страждають на алергічні захворювання, то і у дитини є дана схильність. У цьому випадку варто дотримуватися приказки: «Попереджений - значить озброєний». Необхідно серйозно ставитися до грудного вигодовування, прикорму, способу життя малюка, все робити відповідно розвитку маленького організму. Пам'ятай: у разі знайомства з чимось новим, наприклад, їжею діє принцип «краще трохи пізніше, ніж раніше».

Причина 4: прийом медикаментів

Жодне дитинство не проходить без хвороб, де треба приймати якісь ліки. Прийом препаратів може спровокувати алергічну реакцію на медикаменти. Це пов'язано з тим, що в них присутня величезна кількість ароматизаторів, стабілізаторів, барвників, які є алергенами. Та й самі діючі речовини ліків не такі вже нешкідливі. Про алергії на медикаменти ти можеш прочитати тут.

Причина 5: глисти

Наявність кишкових паразитів. Так-так, банальні глисти можуть викликати алергічну реакцію. Якщо бути точнішими, то продукти їх життєдіяльності є алергеном і здатні призводити до таких проявів, як дерматити, екземи, кропивниця.

Ккак проявляється алергія у дітей, фото
Алергія у дітей: причини можуть бути різні

Пам'ятай, що алергія може бути у дитини з самого дитинства. Якщо її ігнорувати і мимоволі посилювати, то вона нікуди не подінеться, дитина її не «переросте». А малюка і вас можуть наздогнати більш серйозні наслідки.

Алергія у дитини: симптоми

Типовими симптомами алергії у дітей є такі неприємності:

  • у немовляти, у більшості випадків, алергія проявляється на шкірі: лущення, висип, почервоніння, пухирчастість різних частин тіла. Рідше алергія може бути пов'язана з дихальною системою.
  • у дітей старше трьох років до перерахованих вище додаються ще й проблеми з дихальною системою - алергічний риніт, сухий кашель, ларингіт, спазм бронхів, набряки.
  • розлад травної системи (запор, діарея, коліки). Це може бути пов'язано із недостатньою кількістю ферментів. Такі симптоми вимагають обов'язкової консультації лікаря.

Як проявляється алергія у дітей

Найбільш типовими для дитячої алергії є такі прояви:

  1. Атопічний дерматит - це висип, який з'являється у ранньому віці, згодом може то зникати, то знову з'являтися.
  2. Алергічний риніт - закладеність носа або рясний нежить. Деякі думають, що нежить - це несерйозно, тим часом набряк носових ходів може призвести до отиту. Ніс та вухо у дітей настільки тісно пов'язані, що якщо відсутня нормальна вентиляція євстахієвої труби, то вона запалюється, і дитина відчуває сильний біль. При запущених випадках без лікування антибіотиками не обійтися. Також набряк може пошириться далі і піти на горло, а там недалеко і до набряку Квінке із зупинкою дихання.
  3. Кропив'янка - сверблячі висипи на шкірі, які дитина може дуже сильно чухати. Це загрожує нагноєнням.
  4. Кон'юнктивіт - це набряк та свербіж повік. Може бути рясне сльозовиділення, світлобоязнь, відчуття піску в очах.
  5. Бронхіальна астма - утруднене дихання, виснажливий нападоподібний кашель.

Усі перераховані вище симптоми -  це величезний дискомфорт для дитини, який не може бути непомічений батьками.

Як виглядає алергія у дітей: фото
Як виглядає алергія у дитини на шкірі

Алергія у дітей: аналізи

Основне лікування алергії полягає у виявленні алергену та припиненні контакту з ним.

А що ж робити далі? А ось що:

  • Обов'язково має бути консультація лікаря, адже безліч інфекційних захворювань мають висип, схожий на алергічний, прояви утрудненого дихання, симптоми алергічного риніту і т.д.
  • Здати клінічний аналіз крові (подивитися рівень еозинофілів).
  • Для полегшення стану дитини лікар може призначити спеціальну симптоматичну терапію (судинозвужувальні краплі в ніс, креми, гелі, мазі для зняття почервоніння, свербіння, лущення, при кон'юнктивіті - спеціальні краплі в очі і т.д.
  • Зазвичай, призначають сорбенти для швидкого зв'язування і виведення з організму алергенів (активоване вугілля, ентеросгель, ентерол, смекта та ін.)
  • Показане застосування антигістамінних препаратів для придушення дії вільного гістаміну в крові та проявів алергії.

Очевидно, що дані препарати ведуть боротьбу з наслідком проблеми, але не прибирають її. І якщо ми припинимо пити ліки, то знову «привіт, алергія!».

Як визначити, на що саме алергія у дитини

Для лікування алергії спочатку необхідно встановити факт її наявності. У цьому тобі допоможе звичайний аналіз крові, який дитина може здати у звичайній поліклініці. Якщо рівень такого показника, як еозинофіли завищений, то реакція є, і необхідне подальше з'ясування, на що саме.

Не так давно почали застосовувати спеціальні алергопроби і аналіз крові на алергени. Як це працює?

Проби на алергію дітям

Діагностичні алергічні проби - це спеціальний метод встановлення непереносимості організмом різних хімічних елементів. Але ця діагностика безпідставно не робиться, і обов'язково необхідно зібрати попередній анамнез пацієнта зі встановленням максимальної кількості алергенів. Завдання проб полягає у виявленні сенсибілізації (підвищеної чутливості) до подразників навколишнього середовища. Спектр проб береться з їжі, рослин, тварин, побутових подразників.

Проби шкіри існують двох видів: якісні та кількісні. Якісні встановлюють лише факт алергії, а ось кількісні показують рівень сенсибілізації організму, що дуже важливо для проведення подальшого лікування методом гіпосенсибілізації. Дія полягає в тому, що спеціально зменшується рівень чутливості організму до подразника шляхом введення поступово збільшених доз алергену, тобто організм тренують не звертати уваги на алерген.

Як беруть проби на алергію у дітей?

  1. Ділянку шкіри (зазвичай, роблять на передпліччі) оброблюють антимікробним засобом.
  2. Кожну ділянку необхідно маркувати (щоб потім не заплутатися, де який результат).
  3. Далі відбувається нанесення розчину алергену, на окремі ділянки наносять тест-контроль.
  4. Через 20 хвилин можна оцінювати результат. Про реакцію на алерген судять за зміною шкіри, висипами, пухирями.

Здати проби на алергію дитині можна починаючи з 5-річного віку, і не більше кількох проб за раз. Тобто не можна скласти список з 20 алергенів і за один сеанс із маркерами нанести на передпліччя дитини. Це загрожує сильною алергічною реакцією.

Де здають аналізи алергію дітям
Аллергопроба - аналіз на алергію у дитини

Існує 4 види нанесення алергенів:

  1. Метод крапельної проби. Розчин алергену просто капають на шкіру і за деякий час оцінюють результат. Це метод, який має найнижчу ймовірність ускладнень.
  2. Метод аплікаційної проби. Визначення алергії дитини за допомогою нанесення алергену на спеціальні шматочки тканини і прикладання їх до шкіри.
  3. Метод ін'єкційної проби. У інсуліновий шприц набирають алерген у малій концентрації та вводять під шкіру. Через деякий час проводять оцінку проби.
  4. Метод скаріфікованої проби. Метод, при якому на шкірі роблять спеціальні подряпини, куди капають розчин алергену.

Алергопроби роблять діткам у період відсутності алергічних реакцій. Подальшу розшифровку та рекомендації дає лікар-алерголог.

Де можна здати проби на алергію дитині? Таку маніпуляцію роблять як в приватних, так і в державних установах (лікарні аллергопрофілю).

Алергія у дітей: аналіз крові

Другий метод виявлення алергії - це аналіз крові на алергени. Даний тест є більш сучасним і дає можливість за один раз провести діагностику на алергію по величезному переліку подразників. У діагностику входять найпоширеніші види хімічних елементів, які можуть викликати алергію, а саме:

  • тварини (не лише шерсть, а й інші похідні);
  • різноманітний пилок дерев і трав;
  • кліщі, гриби і т. д .;
  • різні продукти харчування.

Аналіз крові на алергію у дітей проводиться при будь-якому вигляді реакції та має дуже мало протипоказань. При дослідженні застосовують індивідуальні алергени, спеціальні алергічні панелі IgE, IgG4. Результатом даного тесту є виявлення рівня антитіл-імуноглобулінів, які виникають під час зв'язку з алергеном.

Пам'ятай, що для достовірності результатів до даного аналізу необхідно підготуватися:

  • не вживати антигістамінні препарати та глюкокортикоїди;
  • повідомити лікаря про застосування мазей, гелів, а по можливості припинити їх застосування за 14 днів до аналізу;
  • обов'язково повідомити про всі лікарські препарати, які приймав пацієнт, особливо дитина;
  • аналіз проводиться не на голодний шлунок - обов'язково треба перекусити перед діагностикою.

На перший погляд це дуже простий і доступний вид дослідження, але є і негативні сторони - дорожнеча та неоперативність.

Алергія у дитини: аналізи зроблені, що ж далі?

Логічно припустити, що якщо прибрати алерген, то і реакції на нього не буде. А що ж робити, якщо обмежити контакти з алергеном неможливо? Як жити далі?

Медична наука не стоїть на місці, і був досліджений та введений у роботу такий метод лікування алергії, як імунотерапія (гипосенсибилизация). Суть цього методу лікування алергії полягає у виправленні схем роботи імунної системи з деякими подразниками навколишнього середовища. Процес лікування тривалий і обов'язково вимагає визначення конкретного алергену.

Як це відбувається? В організм вводять розчини алергену спочатку в малих дозах, а згодом у великих. Таким чином, імунну систему тренують, і вона перестає реагувати на алерген.

Шляхи введення в організм можуть бути: підшкірні уколи, через рот, під язик, крапають в очі, ніс і т.д. Кожен день або через день пацієнт отримує відповідну дозу алергену. Поступово дози збільшують.

Дуже важлива при такому лікування сезонність. Терапію, як правило, необхідно починати за кілька місяців до появи алергену і припиняти за 2 - 3 тижні, наприклад, як з алергією на пилок. Таке лікування може розтягнутися на 3 - 5 років.

Даний метод дуже добре себе зарекомендував для лікування алергії та дав можливість багатьом алергікам знову відчути смак життя.

Прояви алергії бувають різні, але хотілося б зупинитися на двох, які доставляють величезний дискомфорт дитині - це алергічний кашель та температура під час алергії.

Алергія у дітей: кашель.

Всім відомо, що кашель - це захисна реакція організму. Він спрямований на звільнення дихальних шляхів від слизу, пилу, стороннього тіла. Є кашель продуктивний, що приносить полегшення хворому, а є - сухий, нападоподібний. Саме такий кашель буває при алергії. Він виникає при вдиханні якогось алергену, наприклад, пилку, шерсті тварин, парів побутової хімії.

Особливості кашлю при алергії:

  • нападоподібний характер;
  • більше вночі, ніж вдень;
  • може супроводжуватися ринітом;
  • сезонне загострення.

Алергія у дітей і температура
Температура під час алергії у дітей також може підвищуватися

Лікування алергічного кашлю вимагає:

  • усунення алергену;
  • консультації лікаря (педіатра, алерголога);
  • застосування симптоматичного лікування (антигістамінні препарати, засоби від кашлю, спазмолітики)

Пам'ятай: стійкий кашель різного характеру вимагає консультації лікаря, а тривалий алергічний кашель - тим більше, адже може перейти в бронхіальну астму.

Алергія у дитини з температурою

Зазвичай, симптоми алергії протікають без температури, але не рідкісні випадки, коли алергічна реакція викликає й підвищення температури. Деякі лікарі оцінюють це як симптом реакції на щось і говорять, що це «атипова алергія».

Температура при алергії субфебрильна (37,1 - 37,5), можуть збільшитися лімфатичні вузли.

Температура може підвищитися при алергії на:

  1. шерсть та похідні тварин;
  2. поліноз (алергія на пилок рослин);
  3. укуси комах;
  4. алергія при переливанні крові;
  5. харчова алергія (зазвичай, у дітей це може бути пов'язано з підвищенням ацетону)

Даний симптом алергії обов'язково має насторожити батьків та прискорити повне обстеження дитини. У якості допомоги можливе застосування антигістамінних і жарознижуючих препаратів, але пам'ятай, що вони прибирають лише симптоми, але не лікують основне захворювання.

Алергія міцно увійшла в наше життя, і кожен знає, що це таке. Симптоми захворювання приносять дискомфорт, і аби не випадати з суспільного життя, ми позбавляємося від них довгий час, провокуючи тим самим ускладнення. Зараз існують сучасні методики діагностики та лікування даного захворювання, тож не втрачай часу і звертайся до фахівців.