Слінг, ерго-рюкзак, переноска: які бувають та що обрати?

23 серпня 2019 р. 13:55

Не візочком єдиним... У чому та як носити немовля - зараз ти все дізнаєшся. Цей експертний огляд спеціально для mama.ua підготувала професійний консультант з грудного вигодовування Анна Буянова.

Що таке слінг, ерго-рюкзак, хіпсіт

Якщо у тебе з'явилися додаткові питання (але чур, тільки після прочитання статті) до автора - ти можеш задати їх на сторінці питань та відповідей, де Анна дає онлайн-консультації нашим читачам.

 

Яка мама з народженням дитини не хоче бути такою ж мобільною, як до вагітності? Піти по магазинах, проїхати у транспорті, перекусити в кафе - не завжди це можна зробити, якщо пересуватися з малюком у візочку.

І ось тоді на допомогу кожній мамі приходять слінги. 

Слінг - це тканинна перев'язь, яка використовується для носіння дитини аж до досягнення нею 2-3 річного віку.

На ринку подібних пристосувань представлена ​​величезна кількість: трикотажні та лляні, з кільцями або у вигляді шарфа, різнокольорові чи однотонні. Як в такому розмаїтті не помилитися у виборі?

У цій статті представимо тобі ТОП слінгів, розберемо, які слінги для новонароджених підійдуть краще, ніж для старших дітей, і навпаки, та в чому їх відмінності один від одного. Після прочитання ти будеш знати, як правильно носити немовля у різних переносках так само добре, як наша редакція.

Як правильно носити новонародженого в слінгу

Обираючи слінг, важливо спиратися на наступні критерії:

  1. Дитина розташовується в слінгу таким чином, що його ніжки знаходяться у так званій «М-позиції» (якщо малюк розташовується вертикально) - тобто, трошки розчепірені, що є чудовою профілактикою дисплазії тазостегнових суглобів.
  2. Спинка дитини округла, і малюк притиснутий до мами, не бовтається.
  3. У мами завжди має бути доступ до голови дитини.
  4. Навантаження рівномірно розподіляється на плечі та стегна мами.

Однак, досить теорії, розглянемо конкретні варіанти та наведемо приклади найкращіх.

Слінг-шарф

Це вид слінгу, якому вже тисячі років. Шарфи - найпростіші та найзручніші слінги для немовлят. Виглядає слінг-шарф, як довгий і широкий відріз тканини. Звичайно, якість та матеріал бувають різні. Він може бути з бавовни, а може бути з льону, трикотажний або витканий не еластичним плетінням. Довжина шарфа може бути від 2 до 5 метрів - вибір довжини залежить від віку дитини.

А ось і один з прекрасних відповідних прикладів - слінг-шарф Love & Carry . Довжиною він - 4,5 метра, тобто підійде дорослому практично будь-якої комплекції. У ньому можна носити діток від народження і до 2 років (але краще орієнтуватися на кілограми, адже максимальне навантаження - 12 кг).

слінги love and carry

Шарф виконаний зі 100% бавовни, яка повністю гіпоалергенна, що важливо для вибору.

У комплект входить чохол для зберігання та інструкція з різними способами намотування, в якій детально описано, як носити новонародженого в слінгу, а як краще це робити зі старшою дитиною. 

І вартість його зараз досить приваблива - 650 грн. Купити! 

Нам трапився ще один гідний представник слінгів-шарфів - EGMAOBABY. Склад: 95% бавовна та 5% спандекс, а довжина - 5,2 метра.

слінги: що таке

Слінги цього бренду мають сертифікат безпеки. Разом із товаром ти здобуваєш чохол та інструкцію про те, як можна і як не можна тримати новонародженого, де все зображено у вигляді малюнків.

А які кольори! Жодна мама не встоїть, щоб не купити такі слінги, відгуки котрих кажуть про хорошу якість товару.

Доки діє знижка 20%, такий слінг коштує від 338 грн. Купити!

Май-слінг

Другий безпечний та фізіологічний вид слінгів - май-слінг. Намотується він простіше простого: нижні лямки зав'язуються на талії, як фартух, а спинка фіксується широкими верхніми лямками на спині у мами та спинці дитини - вони перехрещуються і зав'язуються за спиною.

У май-слінгу достатньо зрозуміло, як носити немовля. І ось тобі приклади хороших май-слінгів.

Май-слінг Love & Carry

слінги для немовлят

Чудовий варіант для тих, хто хоче опанувати цей вид носіння. Він призначений для діток з 2 місяців (4,5 кг) і до 2-3 років (15 кг). У ньому регулюються лямки за висотою і шириною, а значить слінг підійде дорослому будь-якої комплекції. Разом із май-слінгом ти отримаєш інструкцію, де вельми докладно розписано і показано, як носити грудничка спереду, на спині чи на боці.

Ціна май-слінгу 780 грн, а зручність носіння дитини - безцінна. Купити!

Також хорошим варіантом буде май-слінг «Василинка». Він виготовлений зі 100% бавовни, без синтетичних матеріалів.

слінги для малюків

355 грн - і цей красивий слінг буде носити твого малюка. Купити!

Слінг з кільцями

Цей вид слінгу довжиною приблизно 2 метри. В один з його кінців вшиті кільця, в які протягується інший кінець і утримується ними. А малюк розташовується у кишені, яка утворюється спереду.

Слінги з кільцями можуть застосовуватися від народження і до «слінгопенсіі», коли підрослий малюк вже сам відмовляється у нього залазити.

Як носити немовля у слінгу з кільцями?

Для цього є кілька положень:

  • Горизонтальне, в положенні «колиска». Але воно вимагає постійного спостереження, як лежить малюк, щоб підборіддя не притискалося до грудей. 
  • Вертикально, обличчям до мами. Такий стан безпечний, фізіологічний та дозволений для носіння діток з самого народження.

Як носити в слінгу з кільцями немовлят після 3 місяців?

Наступні два положення більше підходять для малюків постарше, коли дитина впевнено тримає голівку та спинку.

  • Вертикально на стегні.
  • Вертикально за спиною.

Обираючи з численного асортименту, ми зупинилися на слінгу з кільцями «Василинка». Чудовий варіант зі 100% льону, досить щільного, який не буде розтягуватися від постійного носіння.

слінг з кільцями: як носити новонародженого

Та й ціна за такий слінг дуже демократична - 406 грн. Купити!

В якості альтернативи можна розглянути слінг EGMAOBABY. Виробник надає сертифікат безпеки на свою продукцію. Довжина слінгу становить 1,85 м. Дихаюча тканина з 80% льону і 20% бавовни відмінно підійде будь-якому малюкові у будь-яку пору року.

слінги для новонароджених: як вибрати

Зі знижкою у 40% цей слінг з кільцями у будь-якому з 5 вподобаних забарвлень обійдеться тобі в 290 грн. Купити!

Ерго-рюкзак

Ергономічне носіння буде чудовим аналогом слінгів для дітей, які почали самостійно сидіти. Тому, якщо ти побачиш в описі формулювання «ерго-рюкзак для новонароджених», то краще почекати з його купівлею через те, що він не зможе забезпечити необхідну безпеку незміцнілому скелету немовляти першого півроку життя.

Ерго-рюкзак відрізняється широким поясом, який фіксується на стегнах мами і знімає частину навантаження з плечей, а тканина-кишеня тримає малюка під колінами, що дозволяє перебувати йому в безпечної "М-позиції".

Важливо відзначити, що у фізіологічної переноски відсутнє положення «обличчям до світу», позаяк у цій позиції навантаження припадає на хребет і промежину дитини.

Якщо ти хочеш спробувати хорошу переноску, то зверни увагу на ерго-рюкзак Love & Carry. Він відповідає вимогам безпеки, завдяки вшитому каптуру є підтримка голови малюка, якщо він засне, розрахований на вагу до 18 кг! У комплект входить сумка для зберігання, що особливо приємно.

love carry ерго рюкзак

Ерго рюкзак Love & Carry виробляється в Україні з високоякісних матеріалів вітчизняного виробництва, і зараз його вартість - 1050 грн. Купити!

Аліекспресс пропонує Mochila - аналог ерго рюкзака Ergobaby, навіть забарвлення такі ж. Продавець заявляє, що така переноска витримує до 20 кг ваги дитини.

що таке ерго рюкзак

Якщо прочитати про цей ерго рюкзак відгуки, то ти побачиш, що батьки дуже задоволені такою покупкою - лише за 555 грн. Купити!

А для старшого брата або сестри твого малюка можна підібрати ще й переноску для улюбленого пупса! Адже діти люблять наслідувати дорослих, чи не так?

80 грн - і твоє чадо, як і ти, вступить до лав слінг-батьків.

Слінг для іграшок

А які переноски краще не використовувати для носіння дітей?

Не всі слінги чи рюкзаки підійдуть дітям і мамам. Перелічені нижче моделі особливо не рекомендується застосовувати для новонароджених та немовлят до піврічного віку.

1. Переноски-«кенгуру»

ерго рюкзак чим відрізняється від кенгуру
Нерекомендовані переноски: «кенгуру»

З першого погляду їх легко можна сплутати з ерго-рюкзаком, але якщо розглянути докладніше, є щонайменше кілька відмінностей:

  • в «кенгуру» у дитини не роставлені ніжки до «М-позиції», тому вага малюка припадає на промежину та незміцнілий хребет, що за замовчуванням не може бути корисним;
  • спинка дитини в «кенгуру» не зафіксована, і вона ніби бовтається у цій кишені;
  • лямки в «кенгуру» переплітаються лише за спиною мами, і вся вага малюка навантажує тільки спину. Тому при носінні дітей у такий переносці у матерів часто болить спина;
  • в ерго-рюкзаку немає горизонтального носіння, а «кенгуру» це передбачає. Але для дитини горизонтальне розташування буде небезпечним. Малюк не зафіксований у такому положенні, ніжки звисають таким чином, що випадковий перехожий може їх зачепити, ручки так само звисають і знаходяться у напрузі, корпус бовтається, і є ризик потрапляння сторонніх предметів у вільне місце;
  • в «кенгуру» є можливість носити дитину в положенні «обличчям до світу», в ерго-рюкзаку немає такої можливості. Незважаючи на те, що в позиції «обличчям до світу», на думку дорослих, дитині цікаво, носити малюка в такий позі буде несприятливо як фізіологічно, так і психологічно. У плані фізіології - це все ті ж пункти: не зафіксована спинка, тиск на хребет та промежину. Але крім цього, діти дуже вразливі, і їм складно сприймати багато інформації. Звідси швидка втома та перенапруження, дитині важлива розрядка: подивитися на маму, уткнутися в неї, прикластися до грудей, а «обличчям до світу» це неможливо.

2. «Слінг-банан»

чому шкідливі слінги неправильної конструкції
Нерекомендовані переноски: «слінг-банан»

Візуально дуже схожий на слінг з кільцями, але, на відміну від нього, «слінг-банан» може бути небезпечний для немовлят, адже не передбачає жодної фіксації дитини, регулювання тканини. У такій переносці малюк весь час не зможе перебувати в одному положенні, він може сповзти та притиснутися підборіддям до шиї, що призведе до сумних наслідків.

3. Хіпсіт

чому шкідливі слінги неправильної конструкції
Нерекомендовані переноски: хіпсіт
/>

Ця переноска не фізіологічна. Для мами, яка носить хіпсіт, все навантаження припадає на стегна і таз. Незважаючи на заяви виробників, що носити малюка у хіпситі можна з моменту самостійного сидіння, все ж краще почекати з цим і дочекатися, доки малюк навчиться стояти з опорою та потроху ходити. Використовувати хіпсіт можна лише для короткочасного сидіння підрослої дитини, не більше 15 хвилин - саме, щоб активний тоддлер зміг перепочити.